Μια πρόσφατη ανακάλυψη έχει τραβήξει την προσοχή σε ένα κοίτασμα που περιέχει περίπου 1.000 μετρικούς τόνους χρυσού μεταλλεύματος υψηλής ποιότητας. Αν τελικά αποδειχθεί αληθινό, το τεράστιο αυτό εύρημα θα το καταστήσει το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού στη Γη.
Το κοίτασμα βρίσκεται σε μια περιοχή γνωστή για τον ορυκτό πλούτο, αλλά τώρα αποδείχθηκε ότι είναι πολύ πιο πλούσιο από ό,τι είχε υποθέσει κανείς προηγουμένως.
Σύμφωνα με τις πρώτες εξετάσεις, φαίνεται να πληροί τα κριτήρια αυτού που οι ειδικοί αποκαλούν “υπεργίγαντες”, ένας όρος που χρησιμοποιείται όταν οι πόροι χρυσού μετριούνται όχι σε εκατομμύρια, αλλά δυνητικά σε δισεκατομμύρια ουγγιές, ξεπερνώντας ακόμη και τα γνωστά αποθέματα σε όλο τον κόσμο.
Ο Χρυσοθήρας Chen Rulin του Γεωλογικού Γραφείου της επαρχίας Hunan συμμετείχε στενά στην εξέταση της περιοχής.
Τι κάνει ένα κοίτασμα χρυσού “υπεργίγαντα”
Δεν είναι όλα τα κοιτάσματα χρυσού που κερδίζουν τον τίτλο “υπερ-γίγαντας”. Τα κοιτάσματα αυτού του μεγέθους αντιπροσωπεύουν φυσικές συλλογές χρυσού που σχηματίστηκαν κάτω από ειδικές συνθήκες.
Τέτοιες συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν εκείνες των τυπικών ορυχείων, τα οποία συνήθως περιέχουν πολύ λιγότερες ουγγιές.
Το πρόσφατα εντοπισμένο κοίτασμα της Κίνας αποτιμάται έως και περίπου 600 δισεκατομμύρια γουάν, ή 83 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Ήδη γίνονται συγκρίσεις με άλλες γνωστές τοποθεσίες, ξεπερνώντας ακόμη και τους 900 μετρικούς τόνους που πιστεύεται ότι βρίσκονται μέσα στο ορυχείο South Deep της Νότιας Αφρικής, ένα κοίτασμα που από καιρό φημίζεται για τον πλούτο του.
Δίκτυο κρυμμένων φλεβών
Το Γεωλογικό Γραφείο της επαρχίας Hunan επιβεβαίωσε την ανίχνευση 40 φλεβών χρυσού που εκτείνονται σε βάθος περίπου 2 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια.
Κάθε μία από αυτές τις φλέβες είναι σαν ένα λεπτό νήμα θησαυρού που ελίσσεται μέσα από στρώματα αρχαίων πετρωμάτων. Αυτές οι 40 φλέβες χρυσού στο κοίτασμα χρυσού Wangu θεωρούνταν προηγουμένως ότι περιείχαν περίπου 300 μετρικούς τόνους χρυσού.
Πολλοί πυρήνες πετρωμάτων που διατρήθηκαν έδειξαν ορατό χρυσό, λέει ο ερευνητής του γραφείου Chen Rulin.
Ποιότητα και πλούτος του μεταλλεύματος
Κάθε μετρικός τόνος μεταλλεύματος που ανασύρεται από την περιοχή αυτή μπορεί να περιέχει έως και 138 γραμμάρια (σχεδόν 5 ουγγιές) χρυσού.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι το μετάλλευμα από υπόγεια ορυχεία είναι υψηλής ποιότητας αν περιέχει περισσότερα από 8 γραμμάρια, οπότε πρόκειται για μια σοβαρή διαφορά από τα συνήθη ευρήματα.
Η Κίνα έχει ήδη διεκδικήσει μια σημαντική θέση στην αγορά χρυσού, διατηρώντας αποθέματα που ξεπερνούν τους 2.000 τόνους νωρίτερα το 2024.
Οι μεταλλωρύχοι της δεν είναι άγνωστοι στην επιτυχία, συμβάλλοντας περίπου στο 10% της παγκόσμιας παραγωγής. Η είδηση αυτής της ανακάλυψης έχει οδηγήσει περαιτέρω σε άνοδο τις τιμές του χρυσού, προσθέτοντας στην αυξανόμενη ζήτηση παγκοσμίως.
Τα κοιτάσματα χρυσού είναι πιο δύσκολο να βρεθούν
Ο χρυσός είναι ένας πεπερασμένος πόρος, που σημαίνει ότι υπάρχει μόνο μια ορισμένη ποσότητα από αυτόν στη Γη.
Μέχρι στιγμής, οι άνθρωποι έχουν εξορύξει περίπου 53.000 μετρικούς τόνους χρυσού κατά τη διάρκεια της ιστορίας και οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλοι 50.000 μετρικοί τόνοι κρυμμένοι στο υπέδαφος που περιμένουν να βρεθούν.
Ωστόσο, αυτά τα νέα κοιτάσματα είναι συχνά πιο δύσκολα προσβάσιμα και πιο ακριβά στην εξόρυξη σε σύγκριση με τα παλαιότερα, πιο προσιτά ορυχεία.
Επιπλέον, οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και η ώθηση για πιο βιώσιμες πρακτικές καθιστούν την εξόρυξη νέου χρυσού πιο δύσκολη.
Ως αποτέλεσμα, το μέλλον της εξόρυξης χρυσού δεν εξαρτάται μόνο από την ανακάλυψη νέων πηγών, αλλά και από τη βελτίωση της τεχνολογίας εξόρυξης και την αύξηση των προσπαθειών ανακύκλωσης για να συμβαδίσει με τη ζήτηση.
Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανθρωπότητα μπορεί να πλησιάζει στο σημείο όπου θα υπάρχουν λιγότερα μεγάλα ευρήματα για να γίνουν, ενώ άλλοι παραμένουν μη πεπεισμένοι ότι το τέλος είναι ορατό.
Κανείς δεν είναι σίγουρος το πόσες ακόμα μεγάλες ανακαλύψεις σαν κι αυτή περιμένουν κάτω από τον φλοιό της Γης. Η κορύφωση του χρυσού είναι ένα θέμα συζήτησης, και αυτή η νέα ανακάλυψη πιθανότατα θα την τροφοδοτήσει.
Από πού προέρχεται ο χρυσός;
Οι θαμμένες φλέβες από κρυσταλλικό διοξείδιο του πυριτίου, γνωστότερο ως χαλαζία, φαίνεται να ενθαρρύνουν αυτό το πολύτιμο μέταλλο να καθιζάνει.
Αν και αυτή η θεωρία είναι ευρέως αποδεκτή, δεν εξηγεί πλήρως τον σχηματισμό μεγάλων ψήγματων χρυσού, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι η συγκέντρωση του χρυσού σε αυτά τα υγρά είναι εξαιρετικά χαμηλή, λέει ο Chris Voisey, γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο Monash.
Αυτοί οι Αυστραλοί επιστήμονες προσέφεραν μια νέα προοπτική για τον σχηματισμό του χρυσού. Ανέφεραν ότι η σεισμική δραστηριότητα που συνδέεται με τους σεισμούς μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση του χρυσού σε συγκεντρωμένες περιοχές.
Αν και οι βασικές αρχές για το πώς εμφανίζεται ο χρυσός στον φλοιό της Γης διδάσκονται εδώ και καιρό στα εγχειρίδια, οι συνεχιζόμενες εργασίες από ομάδες όπως το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας, το CSIRO και ο Αυστραλιανός Οργανισμός Πυρηνικής Επιστήμης και Τεχνολογίας έχουν αμφισβητήσει τις παραδοσιακές υποθέσεις.
Κοιτάζοντας πιο προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο ο χρυσός εγκαθίσταται σε φλέβες, οι ερευνητές αυτοί αμφισβητούν τις παλιές πεποιθήσεις και ενθαρρύνουν νέες γραμμές έρευνας για τη σχέση μεταξύ χρυσού και σεισμών στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Geoscience.