Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως καρδιοαγγειακές παθήσεις και διαβήτη. Μια πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει μια νέα ανησυχητική σύνδεση: η κατανάλωση αυτών των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα της ψωρίασης, μιας χρόνιας αυτοάνοσης δερματικής νόσου. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στο JAMA Dermatology.
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι βιομηχανικά παρασκευάσματα που δημιουργούνται κυρίως από συστατικά που προέρχονται από ολόκληρα τρόφιμα, όπως κορεσμένα λίπη, άμυλα και πρόσθετα σάκχαρα. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν επίσης ποικιλία προσθέτων που χρησιμοποιούνται για να γίνουν πιο ελκυστικά, νόστιμα και μακράς διάρκειας, περιλαμβάνοντας χρωστικές ουσίες, γαλακτωματοποιητές, αρώματα και σταθεροποιητές.
Η σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και της ψωρίασης αναδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της διατροφής στην υγεία του δέρματος. Οι επιστήμονες προτείνουν ότι η μείωση της κατανάλωσης αυτών των τροφίμων μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων σε άτομα που πάσχουν από αυτή τη νόσο.
Με την πάροδο του χρόνου, η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με σοβαρές παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την δρ. Emilie Sbidian, δερματολόγο στο Νοσοκομείο Henri-Mondor στο Créteil της Γαλλίας, ανέλυσε τα δεδομένα περισσότερων από 18.500 συμμετεχόντων, εκ των οποίων 1.825 άτομα είχαν ψωρίαση, ενώ 802 από αυτά ταξινομήθηκαν ως «ενεργές» περιπτώσεις.
Για να διερευνηθεί ο ρόλος της διατροφής, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν πόσα γραμμάρια υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων καταναλώνουν καθημερινά. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Τα άτομα με ενεργή ψωρίαση ήταν 36% πιο πιθανό να καταναλώνουν τις υψηλότερες ποσότητες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.
Τα ευρήματα προσθέτουν στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις αυτών των δημοφιλών τροφίμων στην υγεία. Για τα άτομα με ψωρίαση, οι διατροφικές επιλογές μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαχείριση της πάθησης. Οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η παρούσα μελέτη υπογραμμίζει τα πιθανά οφέλη της μείωσης της πρόσληψης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και της υιοθέτησης μιας διατροφής πλούσιας σε ολόκληρα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα.