Υπνική άπνοια: Πώς η άπνοια ύπνου σχετίζεται με την οστεοπόρωση;

Κοινοποίηση:
ΑΠΝΟΙΑ

Τα άτομα που έχουν υπνική άπνοια μπορεί να έχουν ένα άλλο θέμα που πρέπει να ανησυχούν – πιο αδύναμα οστά και δόντια. Γνωστή ως χαμηλή οστική πυκνότητα, η πάθηση είναι δείκτης οστεοπόρωσης και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταγμάτων και να προκαλέσει χαλάρωση των δοντιών και αποτυχία των οδοντικών εμφυτευμάτων, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο στο Μπάφαλο (UB) στη Νέα Υόρκη.

Υπνική άπνοια και χαμηλή οστική πυκνότητα

Για να το μελετήσουν αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης (CBCT) – έναν τύπο ακτινογραφίας – για να μετρήσουν την οστική πυκνότητα στο κεφάλι και τον λαιμό 38 ενηλίκων. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν άπνοια ύπνου.

Αυτές οι σαρώσεις διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με άπνοια ύπνου είχαν σημαντικά χαμηλότερη οστική πυκνότητα από τους συμμετέχοντες χωρίς την πάθηση. Η υπνική άπνοια μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο σώμα, φλεγμονή, οξειδωτικό στρες και βραχυπρόθεσμα μοτίβα αναπνοής.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί το καθένα να έχει μια χρόνια αρνητική επίδραση στον μεταβολισμό των οστών και τελικά στην οστική πυκνότητα, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Δρ. Thikriat Al-Jewair. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ορθοδοντικής στο UB School of Dental Medicine και διευθύντρια του Προγράμματος Advanced Education της σχολής στην Ορθοδοντική.

“Ενώ η σχέση μεταξύ της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου και της χαμηλής οστικής πυκνότητας δεν έχει ακόμη διερευνηθεί πλήρως, αυτή η μελέτη προσφέρει νέα στοιχεία για τη σύνδεσή τους που θα μπορούσαν να έχουν πολλές επιπτώσεις στην ορθοδοντική θεραπεία”, δήλωσε ο Al-Jewair σε πανεπιστημιακό δελτίο ειδήσεων. “Εάν ένας ασθενής έχει διαγνωστεί με άπνοια ύπνου, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον σχεδιασμό και τη διαχείριση της θεραπείας. Η απεικόνιση CBCT έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ορθοδοντικής πρακτικής και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ελέγχου για χαμηλή οστική πυκνότητα”, είπε.

«Οι ορθοδοντικοί θα μπορούσαν στη συνέχεια να ενημερώσουν τους ασθενείς τους για την τάση τους για χαμηλή οστική πυκνότητα και να τους ενθαρρύνουν να αναζητήσουν περαιτέρω διαβούλευση με το γιατρό τους, καθώς και να προειδοποιήσουν τον ασθενή για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, αυξημένους κινδύνους και επιπτώσεις στο χρόνο θεραπείας», δήλωσε ο Al-Jewair. προστέθηκε. Ο Al-Jewair πρότεινε επίσης να γίνει μελλοντική έρευνα με μεγαλύτερα μεγέθη δειγμάτων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: