10/01/2025 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

Υποβάθμιση της στρατιωτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Κοινοποίηση:
Νίκος-Κωστάκης

Αιτία η έλλειψη στρατηγικής αντίληψης για την ασφάλεια

Η στρατιωτική ισχύς (ΣΙ) τής Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), η οποία είναι ημικατεχόμενη από την Τουρκία επί μισό αιώνα και τελεί υπό την άμεση απειλή των τουρκικών δυνάμεων κατοχής (ΤΔΚ) είναι αδικαιολόγητα αποδυναμωμένη και πρέπει να ενισχυθεί επειγόντως.

Κύρια αιτία αποδυνάμωσης τής ΣΙ κατά την άποψη μου είναι η έλλειψη στρατηγικής αντίληψης για την ασφάλεια από τις κυβερνήσεις τής ΚΔ και τις ηγεσίες των περισσότερων πολιτικών κομμάτων, που δεν συνειδητοποιούν στον βαθμό που θα έπρεπε την επικινδυνότητα τής τουρκικής στρατιωτικής απειλής και υποτιμούν την αξία τής ΣΙ με συνέπειες:

  1. Την περιορισμένη δυνατότητα αυτοάμυνας τής Κ.Δ. Η μεγάλη συμπίεση των προϋπολογισμών άμυνας για παρατεταμένο χρόνο και η μεγάλη μείωση τής στρατιωτικής θητείας επηρέασαν το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) στους τομείς των εξοπλισμών, τής επάνδρωσης, τής ετοιμότητας, τής ταχείας αντίδρασης και τής αμυντικής επάρκειας. Η παρούσα κυβέρνηση δεν τήρησε την προεκλογική δέσμευση τού προέδρου τής ΚΔ για αύξηση τού προϋπολογισμού (ΠΥ) τής άμυνας σε ποσοστό 2% επί του ΑΕΠ. Για το 2024 παρέμεινε στο 1,8%, όταν η Ελλάδα λόγω τής τουρκικής απειλής διέθεσε το 3,54%. Πέραν τούτου η κυβέρνηση μας στην ημικατεχόμενη Κύπρο, μείωσε αδικαιολόγητα το ποσοστό των εισφορών για την άμυνα από 30% στο 17% και το πλέον ανησυχητικό είναι ότι το σχετικό νομοσχέδιο μείωσης των εισφορών, καταψηφίστηκε μόνο από δύο βουλευτές ενός κόμματος. Αυτό καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση μας και η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την βαθιά ανησυχία τού λαού για την ασφάλεια και δεν δίδουν την βαρύτητα που θα έπρεπε στην τουρκική απειλή (εχθρός εντός των πυλών-στόχος ο έλεγχος όλης τής Κύπρου) και στις κρίσιμες ανάγκες εξοπλισμού τής ΕΦ. ΟΙ ΤΔΚ λόγω τής μεγάλης δύναμης τους(40.000), τής πλήρους επάνδρωσης τους (άνω του 100%), τής προωθημένης διάταξης τους εντεύθεν τού Πενταδακτύλου σε πεδινό έδαφος, τής συγκρότησης τους με μηχανοκίνητους σχηματισμούς και τής εγγύτητας των αεροναυτικών βάσεων τής Τουρκίας, έχουν την δυνατότητα να επιτεθούν αιφνιδιαστικά κατά των ελευθέρων περιοχών, προς εξυπηρέτηση τού πολιτικού στόχου τής Τουρκίας να αναγκάσει τούς Έλληνες να αποδεχθούν λύση τουρκικών όρων στο Κυπριακό με την απειλή ή χρήση τής στρατιωτικής ισχύος (στρατηγική τού εξαναγκασμού). Οι ανάγκες εξοπλισμού τής ΕΦ είναι πολύ μεγάλες, όπως διαπιστώνεται και στο προεκλογικό πρόγραμμα τού ΠτΔ και είναι αντιφατικό να μειώνονται οι εισφορές για την άμυνα. Μία από τις 26 προτάσεις του για την άμυνα/ασφάλεια είναι «ο εκσυγχρονισμός ή αντικατάσταση παλαιών οπλικών συστημάτων και προμήθεια καινούργιων σύγχρονης τεχνολογίας με προτεραιότητα το ΠΝ και την ΠΑ». Σε μία κρίση ουδείς θα προστρέξει σε βοήθεια μας αν εμείς δεν ασκήσουμε αποτελεσματικά το δικαίωμα της αυτοάμυνας.
  2. Την περιορισμένη δυνατότητα σύναψης αμυντικών συμμαχιών. Οι αμυντικές συμμαχίες εκτός από την απαίτηση ύπαρξης κοινών συμφερόντων, απαιτούν και κοινή συνεισφορά στην ασφάλεια κυρίως με τη διάθεση αεροναυτικών δυνάμεων. Ελλάδα και Κύπρος έχουν κοινά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο (ΑΜ), αντιμετωπίζουν κοινό εχθρό την Τουρκία και το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου (ΔΕΑΧ) είναι απαραίτητο να αναβιώσει. Απαιτείται πολιτική βούληση και πίστη στην αξία τού ΔΕΑΧ από τις κυβερνήσεις Ελλάδας-Κύπρου. Η KΔ να ενισχύσει τις αεροναυτικές δυνάμεις της και τις υποδομές υποστήριξης στο έδαφος της τού ΠΝ και ΠΑ τής Ελλάδας και ο ΠτΔ να θέτει την αναβίωση τού ΔΕΑΧ ως ύψιστης προτεραιότητας θέμα στην συνεργασία του με την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα η οποία ενίσχυσε τις αεροναυτικές δυνάμεις της, να προχωρήσει σε συνεργασία με την ΚΔ στην αναβίωση τού ΔΕΑΧ, πού ουσιαστικά συνιστά προπαρασκευή από την ειρήνη για να είναι πρακτικά δυνατή και αποτελεσματική η συμβατική υποχρέωση τής Ελλάδας να προστατεύσει την ΚΔ αν δεχθεί νέα τουρκική επίθεση. Αν χαθεί η Κύπρος θα υποστούν θανάσιμο πλήγμα και τα συμφέροντα τής Ελλάδας.
  3. Την περιορισμένη διπλωματική δυνατότητα τής ΚΔ. Η ΚΔ υιοθέτησε ως λύση τού Κυπριακού την ΔΔΟ, που επέβαλαν η Βρετανία και Τουρκία και υπέκυψε στην απαίτηση της τελευταίας να μην έχει δικαίωμα να έχει ένοπλες δυνάμεις το κυπριακό κράτος μετά τη λύση του κυπριακού (σύγκλιση των διακοινοτικών συνομιλιών, όρος τού σχεδίου Ανάν).

Για την επιβίωση τής ΚΔ και τού Κυπριακού Ελληνισμού, απαιτείται επειγόντως αναθεώρηση του εθνικού στόχου στο Κυπριακό (να εγκαταλειφθεί η λύση ΔΔΟ) , ενίσχυση τής στρατιωτικής ισχύος τής ΚΔ (Εθνική Φρουρά- ΔΕΑΧ) και καλλιέργεια αγωνιστικού φρονήματος. Η Ελληνική κυβέρνηση, άς ανταποκριθεί στην αγωνιώδη πασχαλινή έκκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεώργιου προς τη Μητέρα πατρίδα, για κοινή δράση σε όλα τα μέτωπα με σκοπό την προώθηση τού εθνικού μας θέματος «η υπερτρισχιλιετής Ελληνική παρουσία μας στην Κύπρο, μάς δίνει το δικαίωμα να απαιτούμε τη συμπαράταξη ολόκληρου του έθνους». Στην επέτειο τής 25 Μαρτίου ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι «η αναβίωση τού ΔΕΑΧ είναι υψίστης σημασίας για την επιβίωση μας». Προφανώς το ΝΑΤΟ δεν ευνοεί την αναβίωση του, αλλά για την Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πρυτανεύουν τα εθνικά συμφέροντα τού Ελληνισμού, που εξυπηρετούνται με την αναβίωση του ΔΕΑΧ και την αναβάθμιση του σε άρτια αμυντική συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου.

*Αντιστράτηγος ε.α.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: