Υποστηρικτική πλατφόρμα για τους δικαιούχους της δράσης “e-λιανικό”

Κοινοποίηση:
743CB4FE-71E2-4414-A011-D1891500FE1C

Την έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας OPENSHOPS.GR, με σκοπό την δωρεάν παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υποστήριξης προς τους δυνητικούς δικαιούχους της δράσης “e-λιανικό” ανακοίνωσε υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ) και αφορά στα εξής:

1)      Την ενημέρωση  των  δυνητικών   δικαιούχων  σχετικά με τη δράση “e-λιανικό”.

2)      Την υποβοήθηση της υποβολής της αίτησης συμμετοχής των δυνητικών δικαιούχων της δράσης “e-λιανικό”.

3)      Την συμβουλευτική   προς τους   τελικούς   δικαιούχους σε όλα τα διοικητικά / τυπικά ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση της δράσης “e-λιανικό”, καθώς και σε τεχνικά   ζητήματα, σχετικά με τον ορθό σχεδιασμό, υλοποίηση και αποτελεσματική λειτουργία του e-shop τους.

4)      Οποιαδήποτε   άλλη   ενέργεια   θα απαιτηθεί κατά τη φάση υλοποίησης της δράσης.

Το ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ, υπό την εποπτεία και την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναλαμβάνει την υποστήριξη των δυνητικών δικαιούχων της δράσης “e-λιανικό”, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση γι’ αυτούς.

Από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι αιτήσεις

Από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου έως και τις 24 Μαρτίου θα έχουν τη δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν έως 5.000 ευρώ για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος.

Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 31,46 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας. Τα 15,515 εκατ. ευρώ θα τα μοιραστούν οι περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιόνιων Νήσων, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης. Η Αττική θα λάβει τα 25,042 εκατ. ευρώ, η Στερεά Ελλάδα 3,542 εκατ. ευρώ, και 4,438 εκατ. ευρώ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ωφελούμενοι της δράσης είναι οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που διατηρούν φυσικό κατάστημα (σε διακριτό της οικίας τους χώρο), ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που λειτουργούν νομίμως στη χώρα και έχουν κάνει έναρξη στην αρμόδια ΔΟΥ.

Οι επιχειρήσεις διακρίνονται σε:

– Υφιστάμενες, εφόσον έχουν συσταθεί έως και την 30/09/2019

– Νεοσύστατες, εφόσον έχουν συσταθεί από 1/10/2019 μέχρι την ημερομηνία προκήρυξης της Δράσης.

Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που υποβάλλουν πρόταση, είναι οι ακόλουθες:

– να έχουν το λιανεμπόριο (ΚΑΔ 47) είτε ως κύρια δραστηριότητα, στην έδρα ή στο υποκατάστημα, είτε ως δραστηριότητα με τα μεγαλύτερα έσοδα.

– να διατηρούν φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης ειδών, σε διακριτό της οικίας τους χώρο, δηλαδή εμπορικό χώρο που υποδέχεται και εξυπηρετεί πελάτες,

– να έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιλέξιμης δραστηριότητας στην έδρα ή/και σε υποκαταστήματα της επιχείρησης για τουλάχιστον μία ημέρα στο διάστημα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και εφεξής,

– οι υφιστάμενες επιχειρήσεις να έχουν μείωση τουλάχιστον 20% στον κύκλο εργασιών τους κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Για τις νεοσύστατες η μείωση θα θεωρηθεί 100% στον κύκλο εργασιών τους.

– να υποβάλουν μία επενδυτική πρόταση ανά Α.Φ.Μ.

Επιλέξιμες δαπάνες

Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) θα αποδίδεται συνολική επιχορήγηση έως του ποσού των 5.000 ευρώ για την απόκτηση εξοπλισμού πληροφορικής και την υλοποίηση άυλων ενεργειών (Λογισμικό/υπηρεσίες) με σκοπό την ανάπτυξη και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος. Εφόσον η επιχείρηση διέθετε ήδη ηλεκτρονικό κατάστημα πριν τις 18/3/2020, τότε αυτό θα μπορεί να αναβαθμιστεί με δικαιούμενη επιχορήγηση έως του ποσού των 1.500 ευρώ.

Ως έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 18η Μαρτίου 2020. Συνεπώς, το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών θα πρέπει να έχει εκκινήσει ως φυσικό και οικονομικό αντικείμενο από την ημέρα αυτή και μετά.

Η χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: