Μία ακόμη δύσκολη εξίσωση καλείται να λύσει η κυβέρνηση με τον παράγοντα μετάλλαξη Delta να οδηγεί σε απαιτητική διαχείριση, καθώς τα κρούσματα το κορονοϊού σημείωσαν χθες νέο μαύρο ρεκόρ προκαλώντας ανησυχία ενόψει ενός δύσκολου Φθινοπώρου.
Δέκα περιοχές βρίσκονται μία ανάσα από το τοπικό lockdown, καθώς ο δείκτης θετικότητας υπερβαίνει το όριο του 4%, γεγονός που δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί με το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, το οποίο θα εφαρμοστεί από την 1η Σεπτεμβρίου στους υγειονομικούς και με τους αυστηρούς περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους να ασκήσει πίεση για να αυξηθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, ωστόσο ήδη έχουν ξεσπάσει αντιδράσεις και για τις δύο αποφάσεις, οι οποίες εκδηλώνονται με κινητοποιήσεις στο χώρο της υγείας κατά της έναρξης εφαρμογής του μέτρου με το επιχείρημα ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός με απειλή κυρώσεων σε βάρος των εργαζομένων προσκρούει στο Σύνταγμα.
Ξεπερνούν τις 21.000 οι ανεμβολίαστοι στο ΕΣΥ
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 19.416 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και 2.248 στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας παραμένουν ανεμβολίαστοι προκαλώντας «πονοκέφαλο» στην πολιτική ηγεσία, καθώς υπάρχει κίνδυνος να διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων. Για το λόγο αυτό, ήδη οι διοικήσεις των νοσοκομείων μελετούν τα στοιχεία για να προετοιμάσουν τις κινήσεις τους για την κάλυψη των κενών που θα προκύψουν. Με το σκεπτικό αυτό, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε την ανάκληση των κανονικών αδειών των εργαζομένων στη δημόσια Υγεία από την 1η Σεπτεμβρίου, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό.
Έρχεται επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών
Την ίδια ώρα, στο «τραπέζι» βρίσκεται η επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη. Ωστόσο, προβληματισμό έχει προκαλέσει η απόφαση για επιβολή της υποχρεωτικότητας από την 13η Σεπτέμβρη και σε φαρμακοποιούς και ιδιώτες γιατρούς και οδοντιάτρους, καθώς δεν έχει γίνει ακόμη εξειδίκευση του μέτρου και των κυρώσεων.
Για παράδειγμα εάν ένας οδοντίατρος παραμένει ανεμβολίαστος και πιαστεί στην «τσιμπίδα» των ελέγχων τι συνεπάγεται αυτό και τι συνέπειες θα έχει. Πάντως, η πορεία των εμβολιασμών σε συνδυασμό με τους επιδημιολογικούς δείκτες θα αποτελέσουν τον «οδηγό» και για την πιθανή επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας στον δημόσιο τομέα και στον στρατό, με τις ακριβείς ομάδες για τις οποίες θα γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο να είναι ακόμη σε επεξεργασία από τους ειδικούς.
Έρχονται τοπικά λουκέτα
Δέκα ακόμη περιοχές καταγράφουν υψηλό δείκτη θετικότητας και θεωρείται αναπόφευκτη η λήψη περιοριστικών μέτρων για να αναχαιτιστεί η ξέφρενη πορεία του κορονοϊού.
Αυτές είναι:
Νάξος 7,70%
Ικαρία 6,90%
Ηλεία 6,51%
Άνδρος 5,36%
Καβάλα 4,89%
Ιθάκης 4,78%
Μύκονος 4,73%
Θεσπρωτίας 4,42%
Νησιά του Αργοσαρωνικού 4,19%
Κάλυμνο 4,12%
Νέα μέτρα στο τραπέζι
Οι ισχυρές πιέσεις που ήδη έχουν αρχίσει να ασκούνται στο σύστημα υγείας σε συνδυασμό με τους αρνητικούς επιδημιολογικούς δείκτες προβληματίζουν τους ειδικούς, οι οποίοι συνεδριάζουν εκ νέου σήμερα για να μελετήσουν νέα δέσμη μέτρων με έμφαση σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.
Ειδικότερα, μελετάται η υποχρέωση υποβολής σε τεστ για την πρόσβαση σε εμπορικά κέντρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγείται τον διπλασιασμό των υποχρεωτικών τεστ για κάθε εβδομάδα για τους αθλητές που δεν έχουν εμβολιαστεί προκειμένου να μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε προπονήσεις και σε αγώνες. Για αθλητές κάτω των 12 ετών το πιθανότερο είναι να ζητηθούν self test, ενώ για τους μεγαλύτερους θεωρείται βέβαιο ότι θα απαιτηθεί η διενέργεια εργαστηριακών τεστ (PCR ή rapid test).
Τέλος, υπάρχει εισήγηση να ανοίξουν από την 1η Σεπτεμβρίου οι εσωτερικοί χώροι των παιδότοπων και για να γίνει αυτό με ασφάλεια υπάρχει πρόταση στο τραπέζι για είσοδο των ανεμβολίαστων με υποχρεωτική διενέργεια διαγνωστικού τεστ υπό πληρωμή.