Υπόθεση τρομοκρατίας στην Κύπρο: Ιρανός που οργάνωνε δολοφονίες Ισραηλινών θέλει να απελαθεί στο Ισραήλ

Κοινοποίηση:
kypriaki-astynomia-arthrou

Μια άκρως περίεργη υπόθεση χειρίζονται οι κυπριακές αρχές, οι οποίες αποφάσισαν μετά από έρευνες να απελάσουν έναν Ιρανό, για λόγους δημόσια τάξης, αφού φαίνεται πως εμπλέκεται σε τρομοκρατική οργάνωση, με οδηγίες των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν, έχοντας στόχο τη δολοφονία Ισραηλινών υπηκόων που ζουν στη Κύπρο.

Του προτάθηκε να απελαθεί είτε στη χώρα του, είτε σε χώρα της Άπω Ανατολής, αλλά ο ίδιος δήλωσε πως επιθυμεί να απελαθεί στο Ισραήλ.

Ο T.Β είχε έρθει στη Κύπρο το 2002 και το 2004 άλλαξε το όνομα του σε Κ.Ρ, για λόγους ασφαλείας, καθώς ισχυριζόταν ότι κινδυνεύει από το καθεστώς του Ιράν. Μαζί του, είχαν έρθει στην Κύπρο, η σύζυγός και ο παιδί τους. Για 22 χρόνια η οικογένεια ζει στην Κύπρο, ενώ το 2004 είχαν αναγνωριστεί ως πολιτικοί πρόσφυγες, εξασφαλίζοντας μόνιμη άδεια παραμονής.

Παρά το ότι δήλωνε ότι βρισκόταν σε κίνδυνο από το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης, συνεργαζόταν με τις μυστικές υπηρεσίες του Ιράν και μάλιστα με το τμήμα των Φρουρών της Επανάστασης που οργάνωνε τρομοκρατικές ενέργειες στο εξωτερικό.

Απέλαση και όχι δίκη

Από το 2014 η ΚΥΠ (Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) είχε πληροφορίες ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός πρόσφυγας είχε εμπλοκή σε υπόθεση έκδοσης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. Ωστόσο συνέχισε να παραμένει στην Κύπρο.

Πέρυσι, είχαν περιέλθει σε γνώση των αρχών, πληροφορίες που τον έφεραν να έχει ύποπτη δραστηριότητα, να πηγαινοέρχεται στα κατεχόμενα και να σχετίζεται με τις μυστικές υπηρεσίες του Ιράν και να μετέχει σε επιχειρήσεις τρομοκρατικής φύσεως στη Γεωργία.

Μαζί του είχε συλληφθεί ακόμα ένας Ιρανός αλλά οι δύο τους δεν είχαν κοινή δράση. Ωστόσο και οι δύο είχαν τον ίδιο χειριστή, ο οποίος επισκεπτόταν τα κατεχόμενα και τους συναντούσε.

Ο Κ.Ρ είχε υποβάλλει και αίτηση για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας, η οποία όμως απερρίφθη.

Μετά την σύλληψη του εκδόθηκαν διατάγματα κράτησης και απέλασης, καθώς κρίθηκε πως ήταν πιο επωφελές να απομακρυνθεί από τη Κύπρο, παρά να δικαστεί για διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Ακολούθησε προσφυγή του υπόπτου στη Δικαιοσύνη, για ακύρωση των διαταγμάτων, αλλά αυτή απερρίφθη και έτσι παρέμεινε υπό κράτηση ώστε να απελαθεί.

Θέλει να πάει στο Ισραήλ

Παρά το ότι θεωρείται ύποπτος για οργάνωση δολοφονιών Ισραηλινών, ο ίδιος ζήτησε να τον απελάσουν στο Ισραήλ. Όπως αναφέρεται σε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου: «Στο πλαίσιο δε των συνεντεύξεων στις οποίες αυτός είχε υποβληθεί, του ζητήθηκε, επανειλημμένα, να τοποθετηθεί ως προς την χώρα στην οποία επιθυμεί να απελαθεί. Του δόθηκαν διάφορες επιλογές. Του προτάθηκε και χώρα της Άπω Ανατολής, όπου θεωρείται πως μπορεί αυτός να γίνει δεκτός, αλλά και στη χώρα καταγωγής του, το Ιράν. Η τελευταία επιλογή του δόθηκε, προφανώς, στη βάση της πληροφόρησης που τον φέρει, παρά το γεγονός ότι του έχει παραχωρηθεί το συγκεκριμένο καθεστώς (πολιτικού πρόσφυγα), να διατηρεί σχέσεις με τη χώρα αυτή».

Αν και υποστήριζε ότι κινδυνεύει από το καθεστώς της Τεχεράνης ο ίδιος επισκεπτόταν το Ιράν και μάλιστα πριν λίγα χρόνια είχε ανανεώσει και το ιρανικό διαβατήριο του.

Ο ίδιος αφού απέτυχε να ακυρώσει τα διατάγματα απέλασης και κράτησης, «δήλωσε επανειλημμένα ότι προτιμά να μεταβεί στο Ισραήλ, όπως καταγράφεται σε ημερολόγιο ενεργείας ημερομηνίας 15.10.2024».

Ωστόσο δεν έγινε κατορθωτή η απέλαση του στο Ισραήλ με προσωρινό βιομετρικό κυπριακό διαβατήριο και συνοδεία, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα και τον περιορισμένο αριθμό πτήσεων και θέσεων.

Λόγω της καθυστέρησης να απελαθεί ζήτησε έκδοση προνομιακού διατάγματος habeas Corpus, ώστε να αφεθεί ελεύθερος με την επίκληση του υπερβολικού χρόνου κράτησης του από πέρυσι τον Νοέμβριο. Το αίτημα του απορρίφθηκε.

Χρηματοδότες Χαμάς και Χεζμπολάχ

Σε μια άλλη υπόθεση οι κυπριακές αρχές έχουν προφυλακίσει πέντε άτομα που συνελήφθησαν σε επιχείρηση στη Πάφο και τη Λεμεσό μετά από πληροφορίες από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Πρόκειται για ένα ζευγάρι που διέμενε στη Λεμεσό και τρεις άντρες που έμεναν στη Πάφο. Όλοι είναι Σύροι ηλικίας από 29 ως 49 ετών.

Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν οι πέντε ανήκαν σε κύκλωμα που χρηματοδοτούσε μέσω κατεχομένων και Συρίας την Χεζμπολάχ και τη Χαμάς. Στη Κύπρο έκαναν εμπόριο ναρκωτικών και τα χρήματα που κέρδιζαν τα διοχέτευσαν μέσω κατεχομένων στη Συρία για να καταλήξουν στις δύο τρομοκρατικές οργανώσεις.

Διαπιστώθηκε πως κάθε εβδομάδα έστελναν περίπου €50.000. Είναι αξιοσημείωτο ότι και οι πέντε βρίσκονται στη Κύπρο ως πρόσφυγες και τυγχάνουν προστασίας εισπράττοντας επιδόματα που δίδονται για όσους έχουν αναγνωριστεί ως άτομα που χρήζουν συμπληρωματικής προστασίας και δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους λόγω της κατάστασης που διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: