Υπόθεση Novartis: Ποινική δίωξη σε βάρος του αντιεισαγγελέα Αγγελή

Κοινοποίηση:
aggelis

Ποινική δίωξη εναντίον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή ασκήθηκε μετά το τέλος της εισαγγελικής έρευνας, με αφορμή τη μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος του η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Η δίωξη σε βάρος του κ. Αγγελή από την Εισαγγελία Πρωτοδικών αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς έρχεται να θέσει σε ευθεία αμφισβήτηση τους ισχυρισμούς του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού περί «παρασκηνίου» στη  Δικαιοσύνη, κατά τη διενέργεια της έρευνας για τη Novartis  με πρωταγωνιστή τον Δημ. Παπαγγελόπουλο, μιας και είναι ο πλέον βασικός μάρτυρας κατηγορίας κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος που αντιμετωπίζει ο εν ενεργεία αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αφορά τα στοιχεία που φέρεται ότι τον Δεκέμβριο του 2018 αρνήθηκε να παραλάβει από τους Αμερικανούς, σύμφωνα με την αναφορά της κας. Τουλουπάκη, για λογαριασμό συγγενικού προσώπου ενός εκ των πολιτικών, που ερευνούσε η Εισαγγελία για την υπόθεση της Novartis.

Ο κ. Αγγελής μετείχε, ως εποπτεύων της έρευνας εκείνη την περίοδο, στο κλιμάκιο των εισαγγελέων που είχαν μεταβεί στη Βιέννη, στο πλαίσιο της συνεργασίας με εισαγγελείς των ΗΠΑ για  την υπόθεση της Novartis. Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου  ταξιδιού, οι Αμερικανοί φέρονται να ενημέρωσαν τους Έλληνες συναδέλφους τους για την ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού συγγενικού προσώπου πολιτικού από την Ελλάδα ο οποίος ελέγχεται για την υπόθεση της Novartis. Ρώτησαν μάλιστα τους Έλληνες εισαγγελείς αν ενδιαφέρονται για αυτόν τον λογαριασμό. Η απάντηση όμως που φαίνεται ότι έλαβαν από τον κ. Αγγελή μάλλον τους άφησε άφωνους, καθώς ο τότε ο επόπτης της έρευνας τους είπε: «Εάν έχετε στοιχεία, να απευθυνθείτε στη Eurojust», αποτρέποντας τους ουσιαστικά από οποιαδήποτε περαιτέρω κίνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ι. Αγγελής, σε υπόμνημα που είχε καταθέσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, είχε αρνηθεί πως υπήρξε τέτοιος διάλογος και πως αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία για την υπόθεση της Νοvartis. Ισχυριζόταν μάλιστα πως ακόμα και αν οι καταγγελίες στη μήνυση είναι αληθείς, για να στοιχειοθετηθεί το καταγγελλόμενο αδίκημα, θα πρέπει να εξεταστεί αν η πράξη της παράβασης καθήκοντος τιμωρείται με βάση το δίκαιο της Αυστρίας, ενώ, για να προχωρήσει η υπόθεση, θα έπρεπε να είχε υποβληθεί έγκληση από την ελληνική κυβέρνηση. Και κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Ωστόσο ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σπύρος Παππάς, ο οποίος διενήργησε τη σχετική προκαταρκτική εξέταση, έθεσε στο αρχείο πέντε αδικήματα τα οποία αφορούσε η εν λόγω μήνυση της κας. Τουλουπάκη. Μεταξύ αυτών και η παραβίαση απορρήτου, που συνίσταται στο γεγονός ότι ο Ι. Αγγελής κατά την εξέτασή του στη Βουλή προσκόμισε έγγραφο των αμερικανικών αρχών περί μη εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, καθώς καθώς και η υπεξαγωγή εγγράφων από τα «συρτάρια» της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνεται και το πόρισμα του αντιπροέδρου του ΣτΕ Μιχ. Πικραμένου, ο οποίος μετά από σχετική παραγγελία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ερεύνησε τυχόν πειθαρχικές ευθύνες για τον κ. Αγγελή.

Τον τελευταίο λόγο πάντως για την εξέλιξη της υπόθεσης θα έχει η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: