ΦΟΝΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ. ΣΚΑΒΟΥΝ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΘΑΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ 2.000 ΝΕΚΡΟΥΣ. ΨΑΧΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΑΛΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ – ΑΓΝΩΣΤΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ – ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
maketa-mesa-morocco-555

Πάνω από 1.300 οι νεκροί από τον σεισμό των 6,8 Ρίχτερ – Ψάχνουν στα χαλάσματα για εγκλωβισμένους – Άγνωστος ο αριθμός των τραυματιών και των αγνοουμένων -Κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος

Συγκλονισμένη είναι η υφήλιος από τη φονική σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Μαρόκο με επίκεντρο την επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές. Ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρότατο σεισμό αυξάνεται διαρκώς, με την τελευταία ενημέρωση του Υπουργείου Εσωτερικών, να κάνει λόγο για 1.305 θύματα, στον νεότερο προσωρινό απολογισμό της τραγωδίας. Ταυτόχρονα, ο προσωρινός αριθμός των τραυματιών που έχουν μέχρι στιγμής ανασυρθεί από υτα ερείπια των κτηρίων που κατέρευσαν φτάνει τους 1.832 – εκ των οποίων 1.220 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση – από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και το επίκεντρο της οποίας βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές.

Το Μαρόκο κήρυξε σήμερα τριήμερο εθνικό πένθος μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και άφησε πάνω από 1.000 νεκρούς, ανακοίνωσε το βασιλικό υπουργικό συμβούλιο.

«Αποφασίστηκε να κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτήρια», ανέφερε το παλάτι σε δελτίο τύπου που δημοσίευσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MAP, μετά από συνεδρίαση του συμβουλίου που έγινε υπό την προεδρία του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’.

Οι ένοπλες δυνάμεις θα αναπτύξουν ομάδες διάσωσης για να προμηθεύουν τις πληγείσες περιοχές καθαρό πόσιμο νερό, τρόφιμα, σκηνές και κουβέρτες, υπογραμμίζει παράλληλα η ανακοίνωση.

Καλά στην υγεία τους οι 20 Έλληνες

Είκοσι Έλληνες που συμμετείχαν στο παγκόσμιο συνέδριο των γεωπάρκων της UNESCO στο Μαρακές με 1.500 συμμετέχοντες από 50 χώρες φαίνεται ότι είναι καλά, όπως διαβεβαίωσε ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου των Γεωπάρκων και διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του κ. Ζούρου «την ώρα του σεισμού σύνεδροι συμμετείχαν σε επίσημο δείπνο στο ισόγειο νεόδμητης οικοδομής, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μαρακές. Πραγματικά νιώσαμε τον σεισμό με ιδιαίτερη ένταση. Η αίσθηση του σεισμού ήταν τρομακτική».

Με γυμνά χέρια προσπαθούν να σώσουν εγκλωβισμένους

Σε φωτογραφίες και βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται συντρίμμια σπιτιών στους δρόμους του πόλης, αλλά και αυτοκίνητα πλακωμένα από πέτρες. Κάτοικοι προσπαθούν με τα χέρια να απομακρύνουν τα συντρίμμια αναζητώντας εγκλωβισμένους, εν αναμονή των βαρέων μηχανημάτων, δήλωσε ο κάτοικος Ιντ Ουααζίζ Χάσαν.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανέφερε ότι μετασεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών σημειώθηκε 19 λεπτά αργότερα. Xιλιάδες σεισμοπαθείς πέρασαν τη νύχτα με κουβέρτες ξαπλωμένοι στους δρόμους.

Το τέμενος Koutoubia του 12ου αιώνα ένα από τα πιο διάσημα ορόσημα του Μαρακές, υπέστη μεγάλες ζημιές. Ο μιναρές του μήκους 69 μέτρων είναι γνωστός ως «στέγη του Μαρακές». Τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες στις οποίες φαίνεται ένα κομμάτι ενός μιναρέ στην διάσημη πλατεία Τζεμάα ελ Φνα, στη Μεδίνα του Μαρακές.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δρόμοι που οδηγούν στην ορεινή περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού είναι μποτιλιαρισμένοι με οχήματα αλλά και φραγμένοι από βράχους που κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μετακινηθούν ασθενοφόρα και συνεργεία διάσωσης.

ΗΠΑ, Βρετανία, Ισπανία και Ιταλία δηλώνουν έτοιμες να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε σήμερα “την βαθιά του θλίψη για τις ζωές που χάθηκαν και για την καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός στο Μαρόκο”, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Νέο Δελχί, όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της G20.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να «εγγυηθούν ότι οι Αμερικανοί υπήκοοι στο Μαρόκο είναι ασφαλείς» και «είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε απαραίτητη βοήθεια στον μαροκινό λαό», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι στέκονται «στο πλευρό του (του) φίλου βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’ σε αυτή την δύσκολη στιγμή».

Από την πλευρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε σήμερα έτοιμο να παράσχει βοήθεια στο Μαρόκο μετά τον σεισμό.

«Οι σκέψεις μου είναι με όλους όσοι επλήγησαν από τον τρομερό σεισμό στο Μαρόκο χθες το βράδυ», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X .

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να παράσχει υποστήριξη στους Μαροκινούς φίλους μας», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να «στηρίζει τους Βρετανούς υπηκόους στην περιοχή».

Η Ισπανία πρότεινε την αποστολή σωστικών συνεργείων στο Μαρόκο μετά τον ισχυρό σεισμό, ανακοίνωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

«Η Ισπανία προσφέρει στο Μαρόκο, αν το κρίνει απαραίτητο, ομάδες διάσωσης, που είναι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή, αλλά και τη βοήθειά της για ανοικοδόμηση, μόλις περάσει αυτή η στιγμή», είπε ο υπουργός σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδία.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έστειλε «συλλυπητήριο μήνυμα» στο Μαρόκο, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV.

«Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ του Μαρόκου για τον ισχυρό σεισμό» στη χώρα αυτή, σύμφωνα με το CCTV.

Την “έντονη αλληλεγγύη” του στο Μαρόκο εξέφρασε ο πάπας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βατικανού.

Παράλληλα, σε ανακοινωθέν της ιταλικής προεδρίας της κυβέρνησης τονίζεται ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, από το Νέο Δελχί όπου βρίσκεται για την σύνοδο G20, πληροφορήθηκε για τον τραγικό σεισμό στο Μαρόκο και τον απολογισμό του.

Η Μελόνι, όπως αναφέρεται, βρίσκεται στο πλευρό του Μαροκινού πρωθυπουργού Αζίζ Αχανούς, των συγγενών των θυμάτων και του μαροκινού λαού και εξέφρασε την απόλυτη πρόθεση της Ιταλίας να στηρίξει το Μαρόκο σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Αλγερία θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της

Η Αλγερία, η οποία πριν από δύο χρόνια διέκοψε τους δεσμούς της με το Μαρόκο, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της για πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το Μαρόκο και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους.

Το σύνορο ανάμεσα στην Αλγερία και στο Μαρόκο–τις ισχυρότερες χώρες στην περιοχή–είναι κλειστό από το 1994 και το Αλγέρι έκλεισε τον εναέριο χώρο του για το Μαρόκο και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις το 2021 κατηγορώντας το Ραμπάτ για “εχθρικές ενέργειες”.

Κατηγόρησε το Μαρόκο ότι χρησιμοποίησε λογισμικό κατασκοπείας εναντίον του, ότι υποστηρίζει μια αυτονομιστική οργάνωση και ότι απέτυχε να ικανοποιήσει τις διμερείς δεσμεύσεις του, στις οποίες περιλαμβάνεται και το διαφιλονικούμενο έδαφος της Δυτικής Σαχάρας–κατηγορίες τις οποίες το Μαρόκο απορρίπτει ως “παράλογες”.

Η Αλγερία δεν ήταν από τις πρώτες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης που έσπευσαν σήμερα να συλλυπηθούν το Μαρόκο, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών της ανακοίνωσε ότι “παρακολουθεί με μεγάλη του θλίψη” τις συνέπειες του σεισμού.

Αργότερα, η αλγερινή προεδρία ανακοίνωσε ότι η χώρα θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της για ανθρωπιστικές πτήσεις.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε όποιο τυχόν αίτημα βοηθείας από το Μαρόκο.

Στη διάρκεια των φονικών πυρκαγιών στην Αλγερία κατά τα τρία προηγούμενα καλοκαίρια το Μαρόκο είχε προσφερθεί να βοηθήσει αλλά το Αλγέρι είχε αγνοήσει την προσφορά του.

Παρά τις κακές σχέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις τους, οι δύο χώρες, που μοιράζονται ένα μεγάλου μήκους σύνορο από την Μεσόγειο ως τη Σαχάρα, έχουν κοινούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, ενώ πολλοί απλοί Αλγερινοί και Μαροκινοί πολίτες έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους.

Πολλοί Αλγερινοί εξέφρασαν αλληλεγγύη προς το Μαρόκο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με κάποιους να εκφράζουν την ελπίδα ότι οι κακοί πολιτικοί δεσμοί δεν θα εμποδίσουν το να προσφερθεί βοήθεια στον γείτονα.

Επιστολή των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον Βασιλιά Μοχάμετ ΣΤ’ του Μαρόκου

Επιστολή στον Βασιλιά Μοχάμετ ΣΤ’ του Μαρόκου απέστειλαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκφράζοντας τα συλλυπητήριά τους για τον φονικό σεισμό που έπληξε τη χώρα.

«Εμείς, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας την πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια για την τρομερή απώλεια ζωών μετά τον φοβερό σεισμό που σημειώθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2023. Λυπούμαστε βαθιά για τις καταστροφικές συνέπειες αυτού του τραγικού γεγονότος» αναφέρουν και υπογραμμίζουν ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της στέκονται σε πλήρη αλληλεγγύη με τον λαό του Μαρόκου αυτή τη δύσκολη στιγμή. Οι σκέψεις μας είναι με όλους τους Μαροκινούς που έχουν χάσει τα αγαπημένα μέλη της οικογένειάς τους και τους φίλους. Ευχόμαστε πλήρη και γρήγορη ανάρρωση σε όλους όσους έχουν τραυματιστεί». «Ως στενοί φίλοι και εταίροι του Μαρόκου, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο κρίνετε χρήσιμο» επισημαίνουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. αλλο ενα εθνος του σατανα παρομοιο με την τουρκια και βαθεια αμερικανοφιλο καταστρεφετε με σεισμο…. οι καταρες δεν ειναι μονο δικες μου και μονοπλευρες ειναι και απο τις δυο πλευρες….

    1. Τι λες ρε βλημα; αυτοι κακομοιρηδες φτωχοί είναι αλλα έμεναν στον τόπο τους και πάλευαν όπως και εμεις εδώ δεν εφυγαν να έρθουν εδώ τουλάχιστον, ποσο σκατοψυχος εισαι πια;

Comments are closed.