Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ CANADAIR ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΟ – ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ – ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΦΟΝΙΑΣ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
canadair

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική της Εύβοιας, καθώς λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι της Τρίτης (25.07.2023) έγινε γνωστό πως έπεσε Canadair κατά την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην Κάρυστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του evima.gr ένα Canadair έπεσε μέσα στη φωτιά, ενώ επιχειρούσε κατάσβεση στην Κάρυστο.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως πραγματοποίησε ρίψεις σε δύσβατο σημείο στο χωριό Πλατανιστός όπου μαίνεται ακόμα η φωτιά.

Ο Πλατανιστός και το Λιβάδι ήταν τα δύο χωριά που είχαν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους τα επίγεια συνεργεία και οι εθελοντές μαζί με τα μηχανήματα των ΟΤΑ για να σταματήσουν τις φλόγες, που κυριολεκτικά «έγλειφαν» τα σπίτια.

Να τονισθεί πως έπεσε σε ρεματιά στο χωριό Ποτάμι και χάθηκε από τα ραντάρ, είναι από τη νέα Αγχίαλο Βόλου, και δεν είχε σύστημα εκτίναξης.

O αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας επιβεβαίωσε την είδηση, λέγοντας πως κάτοικοι της περιοχής είδαν την πτώση του αεροπλάνου. Στο Canadair, είναι μέσα δύο άτομα.

Συγκλονιστική μαρτυρία κατοίκου αναφέρει πως , «είδα το Canadair να πέφτει μπροστά μου, είμαι συγκλονισμένος, εύχομαι να είναι καλά τα παιδιά».

 

@stefanosdamianidis Η συντριβή του Καναντέρ στην Κάρυστο! Πραγματικά τραγικό! Τραγωδία! #Καναντερ #έπεσε #φωτιές #πυρκαγια #canadair #planecrash #crash #plane #Greece #wildlife ♬ πρωτότυπος ήχος – Stefanos Damianidis

Λίγα λόγια για το CL-215

 Είναι πρώτο αεροσκάφος σχεδιασμένο και κατασκευασμένο αποκλειστικά για αυτόν το ρόλο και σε αυτό βασίζεται το νεότερο CL-415 της ίδιας εταιρίας.

Το CL-215 είναι δικινητήριο αμφίβιο αεροσκάφος, υψηλής πτέρυγας, σχεδιασμένο να επιχειρεί σε χαμηλές ταχύτητες με μεγάλο φορτίο στις άσχημες συνθήκες που δημιουργούνται από τις δασικές πυρκαγιές και να αποπροσγειώνεται σε μικρούς, μη ασφαλτοστρωμένους διαδρόμους.

Σχεδίαση και Εξέλιξη

Το σχέδιο του CL-215 προέρχεται από μία έρευνα της εταιρείας, των αρχών της δεκαετίας του 1960, για ένα δικινητήριο αμφίβιο μεταφορικό αεροσκάφος. Η εξέλιξή του σε πυροσβεστικό ήταν αποτέλεσμα μίας απαίτησης των αξιωματούχων της δασικής υπηρεσίας προς την Υπηρεσία Εναέριων Μέσων της κυβέρνησης του Κεμπέκ για έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο ρίψης νερού στις δασικές πυρκαγιές.

 Το αρχικό σχέδιο έφερε τον κωδικό CL-204 και ήταν ένα ειδικά σχεδιασμένο βομβαρδιστικό νερού σε αμφίβια διάταξη, το οποίο έφερε δύο κινητήρες Pratt & Whitney R-2800 ισχύος 2,100 ίππων, τοποθετημένους ψηλά πάνω στις πτέρυγες.

Το οριστικό σχέδιο, που έφερε το όνομα CL-215, εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 1966 και έκανε την πρώτη του πτήση στις 23 Οκτωβρίου 1967. Η πρώτη παράδοση έγινε στη Γαλλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας τον Ιούνιο του 1969 ενώ η παραγωγή του τερματίστηκε το 1990.

Παραμένει άγνωστο πότε παρέλαβε η χώρα το Canadair που συνετρίβη στην Κάρυστο, ωστόσο με δεδομένο πως η παραγωγή αυτών των αεροσκαφών τερματίστηκε το 1990, υπολογίζεται πως το πυροσβεστικό αεροσκάφος είναι άνω των 30 ετών.

Επιχειρησιακή Ιστορία

Το CL-215 είναι γνωστό με πολλά παρατσούκλια, ανάλογα με το που χρησιμοποιούνται. Στη Γαλλία και την Ελλάδα είναι γνωστά ως Canadair (Καναντέρ) από την κατασκευάστρια εταιρεία τους.

Στον δυτικό Καναδά είναι γνωστά ως Πάπιες (Ducks). Οι περισσότεροι χρήστες πάντως τα αποκαλούν Scoopers ενώ τα CL-215T and CL-415 είναι γνωστά ως Super Scoopers λόγω των αυξημένων επιδόσεών τους.

Το CL-215 έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει υδροληψίες από λίμνες, ποτάμια ή την ανοιχτή θάλασσα.

Ο απαιτούμενος χρόνος μέχρι να γεμίσει τις δεξαμενές του με 5,455 λίτρα νερού είναι μόλις δέκα δευτερόλεπτα, το οποίο μπορεί να εμπλουτίσει με επιβραδυντικό αφρό και να ρίξει στη φωτιά, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψει στη βάση του για να εφοδιαστεί με νερό.

Εφόσον υπάρχει δυνατότητα υδροληψίας σε κοντινή απόσταση από το μέτωπο της φωτιάς, το CL-215 μπορεί να παραδώσει από 75 έως 125 φορτία νερού σε μία μέρα, ενισχύοντας τις προσπάθειες της πυρόσβεσης.

Το CL-215, πέρα από τη διαμόρφωση εναέριας πυρόσβεσης, μπορεί να διαμορφωθεί για αποστολές θαλάσσιας περιπολίας, έρευνας και διάσωσης και μεταφοράς προσωπικού και φορτίου.

Εκδόσεις

Το 1987 ανακοινώθηκε η έκδοση CL-215T, με βελτιώσεις στην ευστάθεια του αεροσκάφους από αλλαγές στις πτέρυγες και το κάθετο σταθερό και δυνατότερους κινητήρες τουρμοπρόπ Pratt and Whitney. Η Canadair μετέτρεψε δύο αεροσκάφη το 1989 ως αεροσκάφη εξέλιξης και η πρώτη πτήση έγινε στις 8 Ιουνίου 1989.

Παρόλα αυτά η Canadair επέλεξε να μην κατασκευάσει καινούρια αεροσκάφη, αλλά πρόσφερε πακέτα αναβάθμισης στο νέο επίπεδο, εξελίσσοντας το CL-415 αντ’ αυτού. Τον Φεβρουάριο του 2006 η Bombardier ανακοίνωσε πως θα προσφέρει ξανά πακέτα αναβάθμισης για τους χρήστες του CL-215.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

47 Σχόλια

  1. 10ημερο εθνικο πένθος θα κυρηξει η πρωθυπουργαρα μας και όλα 👌.

  2. Το έχω πει εκατό φορές!! Αυτοί που ψήφισαν τον γκαντεμόσαυρο δεν είναι πρόβατα. Μην τους καλοπιάνεται λέγοντας ότι είναι αγαθά πρόβατα που δεν ξέρουν τι κάνουν κτλ κτλ Είναι καθαρόαιμα Βόδια! Επιθετικά βόδια που καταστρέφουν την Ελλάδα!

  3. Στο σημείο της πτώσης να μπει σαν μνημείο πεσόντων υπέρ πίστεως και πατρίδος μια ανεμογεννήτρια! Γαμι εσαι Μήτσο Τάκη!

  4. ΟΤΑΝ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΚΑΝΤΕΜΟΣΑΥΡΟ- ΑΦΟΡΙΣΜΕΝΟ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ, ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΜΕ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ. ΤΙ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΡΕ 2 ΜΥΡΙΑ ΠΡΟΒΑΤΑ;;;;;;

  5. Κικίλια πάρε το Δένδια και πάρε μαζί στις μανάδες από τους πιλότους να πείτε πόσο πολύ λυπάστε .
    49 χρόνια μετά το θαύμα της Δημοκρατίας και πετάνε για πυρόσβεση αεροπλάνα 48 ετών .
    41% συνένοχοι στο έγκλημα .

  6. Κληροδοτήματα του Τσίμπλα και των φασιστερών 2πόδων. Αντί να αντικαταστήσουν τα ιπτάμενα φέρετρα, έδιναν δις σε βοσκοτόπια.

  7. ΔΕΝ ΒΑΡΙΕΣΑΙ… ΤΟ ΚΑΝΑΝΤΕΡ ΚΑΜΙΑ 40ΑΡΙΑ ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ RANGE ROVER ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ… ΠΑΜΕ ΝΑ ΒΕΛΑΞΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

  8. Χαρακίρι να κάνετε ρε. Δολοφόνοι ντροπή σας. Συγκλονισμένος από αυτό που είδα.

  9. Δεν φτάνει η ΝΔ και ο Μητσοτάκης ρε παιδιά αφού απο το 2019 μέχρι το 2023 κυβερνούσαν εξωγήινοι, οι άνθρωποι πριν 20 μέρες πήραν την εξουσία.

  10. Ναι, χτύπησε σε δέντρο, αλλά το γεγονός ότι είναι παλαιού τύπου αεροπλάνο μέτρησε αρνητικά. Ο κούλης βέβαια επί 5 χρόνια τι έκανε ώστε να αγοραστούν καινούργια; Τον έπαιζε, είναι η απάντηση.

  11. Πανε τα παλληκαρια.
    Θεε μου, κοιτα λιγο χαμηλα.
    Σκεφτομαι τους Γονεις και τους στενους Συγγενεις των 2 Πιλοτων και με πιανει ιλιγγος.
    Ντροπη και στους 300, που χαριεντιζονται στη Βουλη, αν δεν φροντισουν ωστε ο υπευθυνος/οι να σαπισουν στη φυλακη.

  12. Όταν όμως κάποιοι σαν κι’ εμένα γράφουν ότι πρέπει να κοπούν αεριτζίδικα λεφτά για επιδόματα και μαλακίες στο Δημόσιο, ώστε να αγοράσουμε καινούργια και ικανά σε αριθμούς πτητικά μέσα, με σβήνετε από τα σχόλια.

  13. Παναγία μου έπαθα σοκ με τα βίντεο. Χριστέ μου βάλε το χέρι σου. Τί είναι αυτά που ζούμε;

  14. 41 τακατό Μητσοτάκης Κυριάκος του Τέρι και της Θεοδώρας..

      1. ακριβώς, ΑΙΜΟΜΕΙΚΤΙΚΟΣ κ.ανισορροπος. τα κάνει αυτά η αιμομειξια,οπως κ. ο δολοφόνος ξαδερφος δεν μοιάζει στον Σπύρο Δημητριάδη.

  15. Τι πυρκαγιά να σβήσουν 50 χρόνια αεροπλάνα που ρίχνουν μια στάλα νερό; Γιατί δεν υπήρχαν πυρκαγιές το 50, το 60 και το 70 και ξεκίνησαν από το 80 με το κλεφτοπασόκ και στη συνέχεια με τη νδούλα και τους υπόλοιπους του ανώμαλου ανθελληνικού τόξου; Δεν θέλουν αεροπλάνα, δεν θέλουν πυροσβέστες, δεν θέλουν δασοφύλακες για να καίγονται τα δάση και να κάνουν οικόπεδα και ανεμογεννήτριες οι ανθέλληνες.

    1. Αλλα θελουν ΜΑΤατζηδες, ΔΙΑΔες, ΔΕΛΤΑδες
      ΟΠΚΕ και Αιαντες γιατι καποια στιγμη θα εκραγει το καζανι και θελουν να ειναι ετοιμοι….

  16. Κτύπησε και έφυγε ο πλωτήρας του δεξιού φτερού. Κρίμα στους ανθρώπους.

  17. Μακάρι να έχουν γλυτώσει οι πιλότοι μας αλλά από το βίντεο, δύσκολο το βλέπω. Εύχομαι να έγινε θαύμα. Ήρωες οι άνθρωποι, πιλότοι με εξαιρετικές ικανότητες, πετούν με την τους τεχνικούς αφανείς ήρωες για να πετούν ναι μεν μάχιμα αεροσκάφη, αντίκες δε. Αυτό που κάποιοι ονομάζουν “κράτος” δίνει τρελούς μισθούς σε μπουνταλάδες πολιτικούς και χαρτζηλίκι σε πιλότους που ρισκάρουν τη ζωή τους για να σώσουν δάση και περιουσίες από εμπρηστές σε διατεταγμένη υπηρεσία. Δεν περίσεψαν λεφτά από τα Rafale που έτσι κι αλλιώς ποτέ δε θα δοθεί εντολή να χρησιμοποιηθούν ακόμα κι αν είναι ανάγκη. Τα CanadAir και τα C-130 τα “λιώνουμε” συνεχώς αλλά δεν τα αντικαθιστούμε.

    1. Είναι ντροπή σου να βάζεις τα λεφτά πάνω από τις ζωές. Όσα και να πάρουν, αν πετάνε με σαβούρια τύπου καναντέρ, αυτό θα συμβαίνει πάντα, αυτό που δυστυχώς έγινε σήμερα. Τόσα χρόνια μετράμε νεκρούς πυροσβέστες και πιλότους, επειδή η Αθήνα δίνει τα λεφτά σε επιδοματικές πολιτικές ψηφοθηρίας και όχι σε νέα μέσα (οχήματα, αεροσκάφη κ.τ.λ.).

  18. Ψάξτε γιατί η εταιρία απαγόρευσε να δίνουν ανταλλακτικά στην Ελλάδα …

  19. Πανε οι ανθρωποι χαθηκαν. Ρεμαλια ολα για τα λεφτα.

  20. Σοβαρευτείτε κύριοι…κανένας ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ φταίει αλλά ΕΜΕΙΣ φταίνε σταματήστε επιτέλους να πετάτε την ευθύνη στους ΑΛΛΟΥΣ.

    όταν η πυροσβεστική υπηρεσία της χώρας δεν έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό (μόνιμο προσωπικό + έκτακτο προσωπικό (εποχικοί/εθελοντές) τι περιμένετε να κάνουν…είναι ΗΡΩΕΣ…

    γιατί υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που στην κυριολεξία τα ξύνουν το καλοκαίρι άνετα θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν και να συμμετέχουν ως έκτακτο προσωπικό (εποχικοί/εθελοντές)

    είτε αυτά είναι οχήματα είτε αεροπλάνα είτε ελικόπτερα

    είτε είναι εξοπλισμός ανίχνευσης/πρόληψης/πυρόσβεσης

  21. Ενώ αν ήταν του 2023 και το χτυπήσεις στον τοίχο, αυτό θα συνεχίσει να πετάει.
    Ε ρε τι διαβάζουμε!!!!!
    Λυπάμαι για τα παιδιά που πετούσαν.
    Εύχομαι και ελπίζω τα καλητερα.

    1. ΜΑΘΕ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΩΤΑ ΜΟΥΛΕ ΑΛΒΑΝΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΡΑΦΕ ΕΔΩ ΜΕΣΑ.

    2. Δοκίμασε μαλακά να χτυπήσεις το κεφάλι σου στον τοίχο για να δούμε τι θα γίνει.
      Όσο για το τι διαβάζουμε από αυτά που γράφεις….
      ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ.

    3. Αντε ρε πεινασμένο τσατσάκι, πέσε στο έδαφος να πάρεις με το στόμα το πενηνταράκι που σε πετάνε τα αφεντικά σου..

  22. Καθαρματα που ψηφισατε τον αλητη τον Κουλη.

  23. Αλίμονό τους!!!. Τίποτε άλλο. Με το σημερινό δυστύχημα και προφανώς τον θάνατο των ηρώων πιλότων έβαλαν την ταφόπλακα στο μπουρδέλο τους.

    1. Στα Τεμπη ποσοι πεθαναν? 41% η Κουλα… αυτος ο λαος, αυτος και ο ηγετης του..

  24. ο μπαλατσινός ΠΟΥ είναι ;;;; έσκαψε τάφο και μπήκε μέσα μόνος του ; 👍

  25. ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΝΤΑ ΕΙΜΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ , ΚΟΥΛΗ… ΔΕΝ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.. ΠΟΙΑ 4ΕΤΙΑ..

    1. Κάνε όνειρα… Σιγά μη χάσουν την εξουσία για ενα καναντερ και 2 πιλότους…
      Εδω ξεχάστηκαν τα Τέμπη σε χρονο ρεκορ και κέρδισαν και τις εκλογές 3 μηνες μετα.

    2. Μην ανησυχείς θα σας δώσει κάνα επιδοματακι “fire pass” και πάλι μουκο οι Ραγιαδισταν…

  26. Πυροσβεστικα αεροσκαφη 54 ετων!!!! Και περιπολικα του κουτιου… αυτη ειναι η Ελλαδα που θελει ο Κουλης και το 41% που τον ψηφησε… για την ιστορια η Ελλαδα αγορασε καπου στην δεκαετια του 70 8 CL 215 και προσθεσε και 5 Γιουγκοσλαβικα το 1995, απο αυτα τα 2 εχουν πεσει, αυτο ειναι το τριτο, μενει να δουμε αν και αυτο ειναι Γιουγκοσλαβικο, παντως απο το βιντεο φαινεται να πεφτουν κομματια απο το αεροπλανο. Το οτι η Κουλα ηταν στην Ελευσινα της προηγουμενες ημερες το αφηνω για τα σχολια των επομενων….

    1. Ναι ρε φίλε, πήγε ο γκαντέμης κι αστειευόταν κιόλας ο σαύρας…
      Το κάνει επίτηδες, είμαι σίγουρος!
      Ο Θεός να συγχωρέσει τα παιδιά…

  27. Βρήκε στο δένδρο το φτερό του και έφυγε ένα κομμάτι του

  28. Έρχεται συγκυβέρνηση τυραννία.το 41%θα γινει 1% και για να μην γίνουν εκλογές θα ζητήσει τη βοήθεια των κομμάτων.ερχεται η ταφοπλακα

  29. Νατα τα πιάσαμε τα λεφτά μας. Τούτο μας έλειπε.

  30. Τι θα έπρεπε να στέλνουν:

    – Αν βρίσκεσται στην περιοχή Ελλάδα εκκενώστε τώρα προς εξωτερικό.

    – ΝΔ κυβέρνηση με 41% στην περιοχή σας.

  31. ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΠΑΡΑΊΤΗΣΗ ΤΟ ΛΑΜΟΓΙΟ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΠΟΥ ΛΈΓΕΤΑΙ ΜΗΤΣΟΤΆΚΗΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΟΥ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!!….ΚΑΝΑΝΤΕΡ ΠΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 74 ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΧΕ ΠΑΡΑΓΓΕΊΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1971 Ο ΓΕΏΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΌΠΟΥΛΟΣ….ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΚΑΚΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΤΌΤΕ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΘΈΜΑ. ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΜΈΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΆΝΕΙ ΌΛΟΙ ΑΥΤΟΊ ΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΔΗΜΟΚΡΆΤΕΣ;;;….ΛΑΜΟΓΙΑ ΟΛΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ!!!!….Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΕΊ…!!!! ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΤΑ ΠΟΥΛΗΜΈΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ…!!!!

  32. με μιζοκούλη θα πεθάνετε ούλοι

Comments are closed.