«Δυστυχώς δεν ακούσαμε τίποτα για το πώς ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη υποστηρίζει αυτή την “πράσινη” μετάβαση της κοινωνίας μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε παρέμβασή του στη Βουλή μετά την ομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.
«Η κυβέρνηση έχει αφήσει αθωράκιστη την Ελλάδα και αυτό φάνηκε με τις φυσικές καταστροφές. Δυστυχώς δεν είναι μόνο το δημοσιονομικό αρνητικό κόστος και πρώτα από όλα το φυσικό και ανθρώπινο κόστος των καταστροφών, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός της κυβέρνησης αλλά και επάρκεια».
Οι υψηλές τιμές ρεύματος
Αναφορικά με την «αισχροκέρδεια στο ρεύμα», τόνισε πως η κυβέρνηση «δεν έχει κάνει μια μεταρρύθμιση ώστε να υπάρχει όριο κέρδους στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος», ενώ αναφέρθηκε και στα «υπερκέρδη» των διυλιστηρίων, στηλιτεύοντας «την επιλογή της κυβέρνησης να χάσει ποσοστό μετοχών από τα Ελληνικά Πετρέλαια και έτσι να μειωθεί η δυνατότητα της ελληνικής πολιτείας να παρεμβαίνει και στην ενεργειακή πολιτική στην κρίσιμη διαδικασία της μετάβασης».
«Πώς είναι δυνατόν δηλαδή σε έναν κρίσιμο ενεργειακό πυλώνα που έχει μετοχές το Δημόσιο, ενώ δεν υπάρχει ζημιογόνα χρήση, ενώ δεν υπάρχει μνημονιακή δέσμευση, να αποχωρείτε και να μειώνετε τη μετοχική σύνθεση του Δημοσίου, εννοώ του ΤΑΙΠΕΔ; Και μη μου πείτε ότι υπάρχουν και κάποια ασφαλιστικά Ταμεία που έχουν μετοχές ως διαθέσιμα στα Ελληνικά Πετρέλαια. Μιλάω για τις μετοχές που έχει απευθείας το Ελληνικό Δημόσιο, το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Οικονομικών. Κι επιπλέον έρχεται νέα ρύθμιση που θα μειώσει τις θέσεις του Δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ. Άρα, ξεπούλημα χωρίς λόγο», υπογράμμισε.
Η μεταρρύθμιση στο νερό
«Και τώρα μετά από όλα αυτά και το πάρτι στην ενέργεια και στα διυλιστήρια και στο ρεύμα, έρχεται να ανακοινώσει σήμερα ο κ. Σκυλακάκης τη μεταρρύθμιση στο νερό», συνέχισε ο Σ. Φάμελλος.
Κατηγόρησε μάλιστα τον υπουργό ότι «μόλις ανακοίνωσε, κατά παράβαση των κανόνων που αφορούν στη διαχείριση του δημόσιου αγαθού που λέγεται νερό, το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των ΔΕΥΑ, δηλαδή των Υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Αυτοδιοίκησης», δηλώνοντας: «Θα μας βρείτε απέναντι. Ξέρουμε τι είναι τα νεοφιλελεύθερα αρπακτικά και περιμέναμε ότι θα έρθει η ώρα που θα βάλετε χέρι και στο νερό και στην αυτοδιοίκηση. Αυτό το σχέδιο υλοποιείτε εις βάρος των αναγκών της κοινωνίας, εις βάρος των αναγκών της οικονομίας, εις βάρος του συμφέροντος του περιβάλλοντος και των πολιτών. Το μόνο που έχετε στο μυαλό σας είναι να ενοποιήσετε το οικονομικό μέγεθος των ΔΕΥΑ για να κάνουν καλύτερες δουλειές κάποιοι εργολάβοι. Πάλι συμφέροντα έρχονται να εξυπηρετήσουν εις βάρος ακόμη και αποφάσεων που έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας στα θέματα του νερού», κατέληξε.