Στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να καταγραφούν οι γενναίες αυξήσεις στις τιμές περίπου 2.000 φαρμακευτικών σκευασμάτων – που μοιραία θα βαρύνουν τους ασφαλισμένους με ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή – μετά (και) την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης που φέρνει ριζικές αλλαγές στην τιμολόγησή τους.
Η προχθεσινή έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης δίνει το τελικό «πράσινο φως» στις νομοθετημένες αυξήσεις, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την έκδοση του νέου δελτίου τιμών (παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι εντός του Ιουνίου θα ισχύσει ο νέος «τιμοκατάλογος»).
Ειδικότερα και σύμφωνα με το νέο τρόπο τιμολόγησης, τα νέα σκευάσματα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα αλλά κι εκείνα που ήδη κυκλοφορούν (τόσο εκείνων που η πατέντα τους ισχύει όσο και εκείνων που έχει λήξει) θα λάβουν τιμή ίση με τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών στην ευρωζώνη.
Αποκλεισμός
Με τον τρόπο αυτό αποκλείονται, όμως, οι οικονομικά πιο αδύναμες χώρες με χαμηλότερες τιμές, δεδομένου ότι σήμερα η τιμή των σκευασμάτων καθορίζεται βάσει των τριών χαμηλότερων τιμών ισάριθμων χωρών στην Ευρώπη.
Επιπλέον, και όπως προβλέπεται, στις αναπροσαρμογές των τιμών έως ότου να εξομοιωθούν με τις αντίστοιχες του εξωτερικού, οι μειώσεις δεν μπορούν να είναι μεγαλύτερες του 10% ετησίως αν είναι κάτω του μέσου όρου των δύο φθηνότερων τιμών της ευρωζώνης και οι αυξήσεις δεν μπορούν να ξεπερνούν το 10% εάν η τιμή είναι χαμηλότερη από τη χαμηλότερη της ευρωζώνης.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπεραμύνεται των αλλαγών αυτών, επιμένοντας ότι με τον τρόπο αυτό δίδεται οριστική λύση στις στρεβλώσεις, καθώς μεταξύ άλλων «διασφαλίζεται η παρουσία παλιών και αξιόπιστων φαρμάκων στη χώρα μας αφού αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος απόσυρσης και αντικατάστασής τους με άλλα ακριβότερα, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται και οι παράλληλες εξαγωγές».
Εντούτοις και σύμφωνα με στοιχεία που πηγάζουν από την οδό Αριστοτέλους, από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς φαρμάκων στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, αυξάνεται η τιμή σε 2.061 φάρμακα. Επιπλέον, αναμένεται μείωση σε 2.014 και ίδιες τιμές θα παραμείνουν σε 1.428 φάρμακα.
Πάντως, η ΝΔ είχε αντιδράσει και για έναν επιπλέον λόγο: δεδομένου ότι «η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς για όλες τις άλλες χώρες, ο σημερινός νόμος θα αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων παγκοσμίως και άρα οι πολυεθνικές εταιρείες θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».
Τα γενόσημα
Σε ό,τι αφορά τα γενόσημα (αντίγραφα) σκευάσματα, η τιμή τους θα ορίζεται το 65% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς στην Ελλάδα ή στην ευρωζώνη αν δεν κυκλοφορεί εδώ, με αναγωγή σε συσκευασία και περιεκτικότητα όπου είναι απαραίτητο.
Επιπλέον, προβλέπονται διαδικασίες «fast track» τιμολόγησης των νέων γενοσήμων στο ένα τρίτο (30 ημέρες) του χρόνου που προβλέπεται για τις υπόλοιπες κατηγορίες φαρμάκων (90 ημέρες).
«Για φάρμακα εγχωρίως παραγόμενα για τα οποία έχει αναπτυχθεί έρευνα δραστικής ουσίας ή φαρμακοτεχνικής μορφής ελληνικής κατοχυρωμένης ευρεσιτεχνίας και για τα οποία υφίστανται κλινικές φαρμακοκινητικές μελέτες και άδεια κυκλοφορίας του ΕΟΦ, στη διαμόρφωση του κοστολογίου θα λαμβάνεται υπόψη και η αξία νέων επενδύσεων, το κόστος έρευνας και ανάπτυξης της δραστικής ουσίας ή της φαρμακοτεχνικής μορφής, καθώς και η αποτίμηση της τεχνογνωσίας», υπογραμμίζεται στην ίδια υπουργική απόφαση.