Μια εφιαλτική πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομία έκανε η κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας 2019, Εστέρ Ντιφλό, σύμφωνα με την οποία η κρίση που επέρχεται εξαιτίας του κορωνοϊού μπορεί να είναι σαν και αυτή του 1929. Ταυτόχρονα ζήτησε να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες, ώστε να περιοριστεί η ζημιά.
Κάλεσε επίσης για ένα «εξαιρετικά προοδευτικό» φορολογικό σύστημα, όπου ο φόρος θα αυξάνεται καθώς θα αυξάνονται τα εισοδήματα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα συστήματα υγείας, και για να υποστηριχθούν τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.
«Όταν υπάρχει μια μεγάλη κρίση στη ζήτηση όπως σήμερα, πρέπει να εγχυθούν πόροι στην οικονομία», κάτι που προϋποθέτει για τις κυβερνήσεις που μπορούν, να «δανεισθούν μαζικά και να τονώσουν την οικονομία όσο είναι δυνατό», υποστήριξε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, η Ε. Ντιφλό.
Ο συσχετισμός της Ντιφλό με την οικονομική κρίση του 1929
Η καθηγήτρια του περίβλεπτου MIT (Ηνωμένες Πολιτείες) εκτίμησε πως «είναι αληθινά η κατ΄εξοχήν κεϊνσιανή στιγμή», αναφερόμενη στον Άγγλο οικονομολόγο Τζον Μέιναρντ Κέινς που είχε προτείνει τον κρατικό παρεμβατισμό μετά την οικονομική κρίση του 1929.
«Το θέμα είναι να ξέρουμε αν θα έχουμε μια κρίση μάλλον σαν του 2008 παρά του 1929» που είχε βυθίσει σε μόνιμη ύφεση την παγκόσμια οικονομία και «η διαφορά θα έλθει από τη βούληση να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα σήμερα, με δίκαιο τρόπο».
Κατά τη Γαλλίδα οικονομολόγο, «το να δαπανούμε περισσότερα χρήματα ταυτόχρονα για να καταπολεμήσουμε τον ιό (…) και για να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε όσο πιο πολύ γίνεται τις οικονομικές επιπτώσεις, σημαίνει στην πραγματικότητα ότι εξοικονομούμε χρήματα».
Κίνδυνος η κρίση να γίνει «θανατηφόρα»
Αν δεν γίνει αυτό, η κρίση κινδυνεύει να γίνει «πιο θανατηφόρα, και από αυστηρά οικονομική άποψη, πιο σοβαρή» με ένα «αποτέλεσμα χιονοστιβάδας» και σε αυτήν την περίπτωση «θα περάσουμε από μια υποχώρηση σε μια ύφεση, οι οικονομικές επιπτώσεις της οποίας θα είναι πολύ πιο ισχυρές και πιο μακρές».
Η οικονομολόγος, που ειδικεύεται σε θέματα φτώχειας, προτρέπει τις χώρες της Ομάδας των 20 (G20) να στηρίξουν τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, που είναι λιγότερο εξοπλισμένες απέναντι στην επιδημία, και σημειώνει τις αβεβαιότητες για την «έξοδο από την κρίση» –κυρίως στην ευρωστία και την ανάκαμψη της κατανάλωσης–, παράγοντας που θα καθορίσει «το τελικό εύρος της οικονομικής καταστροφής».
Ντιφλό: «Οι κυβερνήσεις μπορούν να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια»
Η Ε. Ντιφλό είπε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρχουν φόβοι για το δημόσιο χρέος: για την ώρα, οι κυβερνήσεις «μπορούν να δανείζονται με πολύ χαμηλά επιτόκια» και αν «κάποιος έχει πολλά χρήματα να δαπανήσει, έχει επίσης και πολύ χρόνο για να αποπληρώσει [τα δάνεια]».
«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος αυτή τη στιγμή να ανησυχούμε για τον λογαριασμό, είναι η τελευταία από τις έγνοιες μας», επιμένει, προειδοποιώντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μια πρώιμη επιστροφή σε «μια κάπως νευρική ορθοδοξία» για τα ελλείμματα.
Για την Εστέρ Ντιφλό, η κρίση είναι η ευκαιρία να ενισχυθεί ένα «εξαιρετικά προοδευτικό» φορολογικό σύστημα στις αναπτυσσόμενες χώρες. «Πώς θα χρηματοδοτηθούν ταυτόχρονα οι μεταβιβάσεις στους πιο φτωχούς, που θα τους επιτρέψουν να διατηρήσουν τα επίπεδα κατανάλωσής τους, και τα συστήματα υγείας που θα πρέπει να ανασυνταχθούν; Θα χρηματοδοτηθούν από τους φόρους στα υψηλά εισοδήματα (…) μοιάζει να είναι ο πιο λογικός και ο πιο ρεαλιστικός τρόπος», εκτίμησε η Γαλλίδα οικονομολόγος.