Φέτα: Λευκός ”χρυσός” αλλά πρέπει να την προστατεύσουμε

Κοινοποίηση:

Αυξημένες παρουσιάζονται οι εξαγωγές φέτας το τελευταίο διάστημα, με το ελληνικό ΠΟΠ τυρί να μπαίνει στις αγορές ολοένα και περισσότερων χωρών!

«Περίπου το 65% της ετήσιας παραγόμενης φέτας στη χώρα προορίζεται πλέον σε εξαγωγές», είπε, μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, ο πρόεδρος ΕΘ.Ε.Α.Σ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών) Παύλος Σατολιάς και συνέχισε:

«Στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών στον αγροδιατροφικό τομέα, η φέτα συνεισέφερε στη χώρα μας 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Μιλάμε για ένα δυναμικό προϊόν που συνεχώς αναπτύσσεται δίνοντας προοπτική και στον παραγωγό αλλά και στη μεταποίηση στη χώρα μας. Είναι ο λευκός ‘χρυσός’ της χώρας».

«Να την προστατεύσουμε»

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών επεσήμανε πως οφείλουμε να προστατεύσουμε το προϊόν από νοθείες, από παραπλανήσεις. «Είναι ένα πάγιο πρόβλημα, η φέτα πρέπει να είναι η αυθεντική. Ο δρόμος είναι ένας. Αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που θα λειτουργεί αποτρεπτικά. Δεν μπορεί να παίζει κανένας με τη χώρα μας. Μια τέτοια χαλαρή πολιτική έφερε στη χώρα μας την πανώλη. Οι εισαγωγές που δεν ήρθαν με τις προοπτικές και με το υγειονομικό πρωτόκολλο που άλλες σοβαρές χώρες το κάνουν», υποστήριξε, ενώ κλείνοντας έκανε λόγο και για την τιμή της φέτας εντός και εκτός της χώρας:

«Δεν είναι δυνατόν φέτα ίδιας ποιότητας και παραγωγής στη χώρα μας να είναι πιο φθηνή στο εξωτερικό. Αυτές που λένε φέτες φθηνότερες στο εξωτερικό, είναι φέτες σε εισαγωγικά, με άλλο τρόπο παραγωγής που δεν είναι κάτω από το πλαίσιο του ΠΟΠ. Είναι πραγματικά υψηλό το κόστος της φέτας και η τιμή της λιανικής σήμερα γιατί υπάρχει και μεγάλο κόστος παραγωγής. Αν δεν στηριχτούν όλοι οι κρίκοι της παραγωγικής αλυσίδας, δε θα έχουμε παραγόμενο προϊόν».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Αγοράζω γάλα από φάρμες (Αγγλία) ή φίλους (Ελλάδα) που έχουν πρόβατα και την φτιάχνω μόνος μου, όπως την έκανε ο πατέρας μου, ο παππούς μου και οι προηγούμενες γενιές. Και τρώω καθαρό και φτηνό.

    Όπως κάθε Σεπτέμβριο μαζεύω μούστο και φτιάχνω δικό μου κρασί με μόνο προσθετικό ρετσίνα από πεύκο. Τα 2 βαρέλια δεν θα ανοίξουν μέχρι τα Χριστούγεννα του επόμενου έτους γι αυτό δεν χρειάζομαι χημικές μλκς και αβγά για να καθαρίσει το κρασί.

  2. χρειάζεται να παταχθεί στην ρίζα του η νοθεία και ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Με καραδιεφθαρμένο ελεγκτικό σύστημα μην περιμένετε προκοπή. Οι τσοπαναραίοι θα αφήσουν τα κοπάδια τους με τον χρόνο και η γνήσια φέτα θα πωλείται μόνο στο 1% των Ελλήνων.

Comments are closed.