Φαίδων Γεωργίτσης: Οι έρωτες, ο χαμός της αδερφής του και ο αυστηρός πατέρας

Κοινοποίηση:
21_50

Θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Φαίδωνα Γεωργίτση. Τα πιο ωραία γαλάζια μάτια του ελληνικού κινηματογράφου σφράγισαν για πάντα. Πάντα όμως, μέσα από τις ταινίες του θα κάνουν τα κοριτσόπουλα να καρδιοχτυπούν.

Ο γόης του σελιλόιντ «έσβησε» σε ηλικία 80 χρόνων το μεσημέρι της Παρασκευής και η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Η πρώτη εμφάνιση στο πλευρό της Μελίνας Μερκούρη

Γεννημένος στην Αθήνα την 21η Ιανουαρίου 1939, γιος, αυστηρού αξιωματικού του Ναυτικού και της Μαρίας, μιας όμορφης Σμυρνιάς που βίωσε τον ξεριζωμό του 1922. Ο Φαίδωνας Γεωργίτσης σπούδασε στις Δραματικές Σχολές των Καρόλου Κουν, Χρήστου Βλαχιώτη, Πέλου Κατσέλη. Την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο την έκανε στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασέν το 1960 στο πλευρό της Μελίνας Μερκούρη ενώ στην τηλεόραση εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1972 στη σειρά «Κόκκινο Δαχτυλίδι». Ο Φαίδωνας Γεωργίτσης τη δεκαετία του ‘90 συμμετείχε και στις καθημερινές τηλεοπτικές σειρές του Νίκου Φώσκολου, Καλημέρα Ζωή και Λάμψη.

Ο  έρωτας στη ζωή του και η καλλονή που του έκλεψε την καρδιά

Σε ηλικία 18 χρόνων ερωτεύεται. Το όνομα της Μαρία και είναι μεγαλύτερη του 5 χρόνια. Ανήκουν σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις αλλά αυτό δεν απασχολεί κανένα από τα δυο νεαρά παιδιά. Η Μαρία ήταν η πρώτη ερωτική επαφή της ζωής του και η σχέση τους έληξε άδοξα όταν οι γονείς της την έστειλαν στην Αγγλία προκειμένου να διακοπεί η συγκεκριμένη σχέση.

Στη δραματική σχολή ακόμη, γνωρίστηκε με την Μπέτυ Αρβανίτη, συμφοιτήτρια του τότε και ο έρωτας του χτύπησε ξανά την πόρτα. Έγιναν ζευγάρι και λίγο αργότερα ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας. Ο γάμος τους μετρούσε αντίστροφα μετά την απόφαση της Μπέτυς Αρβανίτη, να κάνει έκτρωση το παιδί τους χωρίς να τον ρωτήσει. Τρία χρόνια μετά από αυτό, το ζευγάρι χώρισε.

Το 1970 μπήκε στη ζωή του Φαίδωνα Γεωργίτση, τυχαία η Μπέτσι όταν οι δυο τους γνωρίστηκαν στη Ρώμη. Εκείνη έτοιμη να κάνει τα πάντα για χάρη του, εγκατέλειψε την δουλειά της και τον ακολούθησε στην Ελλάδα.

Το 1972 απέκτησαν τον πρώτο τους γιο, τον Ραφαέλο και το 1974 την κόρη τους, Μαρίζα. Οι δυο τους δημιούργησαν τον δικό τους θεατρικό θίασο, με έδρα το Κορωπί, εκεί που έμενε για περισσότερα από 20 χρόνια.

Ο πόνος για την αδερφή του

Ο Φαίδωνας Γεωργίτσης είχε ένα αγκάθι στη ψυχή του και αυτό δεν ήταν άλλο από τον άδικο χαμό της αδερφής του σε ηλικία μόλις 10 χρόνων. Η μικρούλα «έφυγε» μετά από ατύχημα σε οικοδομή την ώρα που έπαιζε. Ο πόνος και η οδύνη για την αδερφή του, αν και εκείνος ήταν μόλις 3 χρόνων όταν συνέβη αυτό, είχε ριζώσει μέσα του.

Η προσπάθεια να γίνει Ναύτης και οι απειλές του πατέρα του

Το 1956, ο ηθοποιός μπαίνει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Όχι γιατί το ήθελε αλλά επειδή δεν ήθελε να στεναχωρήσει τον πατέρα του. Δεν άντεξε και στους έξι μήνες δραπέτευσε, πράγμα που έφερε τον πατέρα του σε σημείο να απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει. Γύρισε αλλά δεν άντεξε και το έσκασε για δεύτερη και οριστική φορά.

Οταν βρέθηκε τυχαία στα χέρια του μια πρόσκληση για θεατρική παράσταση, η ευκαιρία του δόθηκε αφού μαγεύτηκε από τον κόσμο του θεάτρου και ήθελε να γίνει μέρος του. Έδωσε εξετάσεις στη δραματική σχολή και πέτυχε. Από εκείνη τη στιγμή, ο χώρος του κινηματογράφου θα γινόταν δικός του. Θα κατακτούσε την μεγάλη οθόνη και το κοινό που τον θαύμαζε και χανόταν στο γαλάζιο βλέμμα του.

Το ησυχαστήριο στο Κορωπί

Την εποχή που δούλευε μαζί με τον Νίκο Φώσκολο, στις δυο καθημερινές σειρές «Καλημέρα Ζωή» και «Λάμψη», ο Φαίδωνας Γεωργίτσης έκανε την αγορά που θα του γέμιζε τη ψυχή του ηρεμία. Αγόρασε ένα άγονο οικόπεδο στο Κορωπί. Τα χέρια του έπιαναν και το μόνο που ήθελε ήταν να δώσει ζωή στο ξερό χώμα. Και αυτό έκανε. Οι συμμετοχές του στα δυο σήριαλ του έδιναν την οικονομική δυνατότητα να κάνει τις κινήσεις που ήθελε. Έχτισε όχι μόνο το σπίτι του αλλά και τον αμφιθεατρικό χώρο «Κεκρωπία».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: