Από τις 9 έως 12 Ιουνίου καλείται να παρουσιαστεί η Γ’ ΕΣΣΟ του 2020, η οποία θα αντιμετωπίσει μία πρωτοφανή κατάσταση στις μονάδες του Ελληνικού Στρατού.
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την κατάταξη των νέων στρατεύσιμων στον Ελληνικό Στρατό. Ωστόσο, η Γ’ ΕΣΣΟ του 2020 καλείται να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή κατάσταση. Αυτή της πανδημίας του κορονοϊού.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), προσφάτως, ανακοίνωσε τις ημερομηνίες παρουσίασης των φαντάρων, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως 12 Ιουνίου.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η συγκεκριμένη ΕΣΣΟ επρόκειτο να καταταχθεί τον Μάιο. Ωστόσο, η εξέλιξη της COVID-19 στην Ελλάδα «ανάγκασε» τους ιθύνοντες να καθυστερήσουν κατά ένα μήνα τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Από την πρώτη στιγμή, οι ηγεσίες του ΓΕΣ και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχουν προσπαθήσει να καθησυχάσουν τους φαντάρους και τους γονείς τους, οι οποίοι δικαίως ανησυχούν για τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό.
Κι αυτό, παρότι προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί μαζικά κρούσματα της COVID-19 στις τάξεις του Στρατού Ξηράς, καθώς ακόμη και η περίπτωση του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου δεν αφορούσε εν ενεργεία στελέχη.
Διαβεβαιώσεις από το ΓΕΣ
Στο πλαίσιο αυτό, και εν όψει της Γ’ ΕΣΣΟ, το ΓΕΣ διαμηνύει ότι έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγειονομική ασφάλεια των φαντάρων και τους στρατεύματος.
Σύμφωνα, συγκεκριμένα, με ενημέρωση από τον Στρατό Ξηράς, στις μονάδες που θα παρουσιαστούν οι νεοσύλλεκτοι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εργασίες καθαριότητας, ενώ όπου κρίθηκε αναγκαίο υπήρξε και απολύμανση.
Παράλληλα, κατά την πρώτη ημέρα παρουσίασης των φαντάρων, θα διανεμηθούν όλα τα αναγκαία μέσα προσωπικής υγιεινής, όπως αντισηπτικό, μάσκες, γάντια, καθώς και αναλυτικές οδηγίες για τα μέτρα προστασίας στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Τι θα γίνει με τους θαλάμους
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στους θαλάμους των στρατεύσιμων. Από το ΓΕΣ δεν προκύπτει κάποια συγκεκριμένη ανησυχία, καθώς – σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση – ήδη τα κρεβάτια διαθέτουν επαρκή απόσταση μεταξύ τους.
Στη θετική – κατά την ηγεσία του στρατεύματος – κατάσταση συμβάλει και το γεγονός ότι η προσέλευση των φαντάρων στις μονάδες θα είναι ιδιαιτέρως μικρή τόσο λόγω εποχικότητας (οι περισσότεροι προτιμούν να κατατάσσονται στις ΕΣΣΟ του φθινοπώρου), όσο και λόγω του φόβου για την πανδημία.
Αυτό, παρότι παλαιότερα θεωρούταν αρνητική εξέλιξη, καθώς δεν εξασφαλιζόταν επαρκής επάνδρωση των μονάδων, αυτή τη φορά εκλαμβάνεται με θετικό «μάτι».
Κι αυτό, διότι η απουσία υπερσυγκέντρωσης φαντάρων διευκολύνει την αποφυγή του συνωστισμού στους κλειστούς στρατιωτικούς χώρους, ενώ οι θάλαμοι πολύ δύσκολα θα αγγίξουν τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων.
Ως εκ τούτου, οι ίδιες πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η κατάσταση στους θαλάμους θα επιτρέπει τη διατήρηση κενών κρεβατιών ανάμεσα στα ήδη χρησιμοποιούμενα.
Με μάσκα στο ΚΨΜ
Την ίδια ώρα, η ορκωμοσία των στρατεύσιμων, η οποία αναμένεται στις αρχές Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία επισκεπτών, φίλων και συγγενών, όπως συνέβαινε παλαιότερα, και πάντα σε εξωτερικό χώρο του στρατοπέδου.
Όσον αφορά τα κυλικεία και τα κέντρα ψυχαγωγίας μονάδας (ΚΨΜ), από το ΓΕΣ διαμηνύεται ότι θα λειτουργούν κανονικά, υπό την προϋπόθεση τήρησης όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας, όπως χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων.
Παράλληλα, μειωμένο θα είναι και το μόνιμο προσωπικό των στρατιωτικών μονάδων, σε μία προσπάθεια αποφυγής του συνωστισμού, καθώς τα επίπεδα στελέχωσης θα κυμαίνονται στο 70% της συνολικής δυναμικής του κάθε στρατοπέδου.
Όταν, επιπλέον, απαιτείται η μεταφορά φαντάρων με λεωφορεία ή άλλα οχήματα, θα επιτρέπεται η επιβίβαση έως του 50% της μέγιστης χωρητικότητας, ενώ οι επιβαίνοντες είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα προστασίας και να διατηρούν ανοικτά όλα τα διαθέσιμα παράθυρα.
Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι οι στρατεύσιμοι έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικά παραλαβής των σημειωμάτων για τις μονάδες παρουσίασης, μέσω της ιστοσελίδας «stratologia.gr». Εναλλακτικά, μπορούν να ακολουθήσουν τη συνήθη διαδικασία, μέσω των αστυνομικών τμημάτων.
Τι ισχύει με τις άδειες
Τέλος, ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στο ζήτημα των αδειών, καθώς το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν καταγγελίες φαντάρων για άρνηση των στρατιωτικών αρχών να χορηγήσουν άδειες.
Μάλιστα, οι καταγγελλόμενοι υποστήριζαν ότι ουσιαστικά βρίσκονταν υπό μία ιδιότυπη «καραντίνα» εντός των μονάδων, δίχως να τους επιτρέπεται η έξοδος.
Από την ηγεσία του ΓΕΣ διαμηνύεται ότι δεν υπάρχει κανένα είδος καραντίνας και ότι από τις αρχές Μαΐου χορηγούνται κανονικά οι άδειες, με προτεραιότητα σ’ αυτές που σχετίζονται με λόγους υγείας ή οικογενειακών προβλημάτων.
Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για την ολιγοήμερη άδεια ορκωμοσίας, η οποία παραδοσιακά χορηγείται με τη συμπλήρωση του πρώτου μήνα στράτευσης.