Φαρμακαποθήκες: Δεν είναι σε έλλειψη τα φάρμακα για τα οποία αίρεται η απαγόρευση εξαγωγών

Κοινοποίηση:
farmaka-elleipseis

Οι φαρμακαποθηκάριοι απαντούν επιθετικά στις προειδοποιήσεις των φαρμακοποιών, οι έντονες αντιδράσεις των οποίων συνεχίζονται μετά την απόφαση του ΕΟΦ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη (24/01/2024), ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) δημοσίευσε λίστα η οποία φέρεται να κυκλοφόρησε μεταξύ φαρμακαποθηκών, με οδηγίες για εξαγωγές φαρμάκων τα οποία έχουν εξαιρετικά χαμηλή ή περιορισμένη διαθεσιμότητα. Ο ΠΦΣ έχει ήδη κοινοποιήσει την εν λόγω λίστα στο υπουργείο Υγείας και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, «ώστε με άμεσες ενέργειές τους να μην επιτρέψουν τέτοιες πρακτικές, εις βάρος του Έλληνα πολίτη, απαγορεύοντας την εξαγωγή σκευασμάτων τα οποία δεν διατίθενται στην εγχώρια αγορά φαρμάκου».

Από την πλευρά του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) αντιτείνει ότι ο ΠΦΣ «επέστρεψε στη γνωστή τακτική της παραπληροφόρησης και της τρομολαγνείας. Για πολλοστή φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, επιχειρώντας να προκαλέσει αίσθημα ανησυχίας στους πολίτες και να δημιουργήσει εντυπώσεις, στοχεύοντας στην προστασία συντεχνιακών συμφερόντων». Όπως υποστηρίζουν οι φαρμακαποθηκάριοι, «καμία έλλειψη δεν υφίσταται» για τα 135 φάρμακα τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα, ενώ για 12 των οποίων η διάθεση είναι περιορισμένη σημειώνουν ότι «η αγορά καλύπτεται κανονικότατα».

«Αναρωτιόμαστε πότε πρόλαβε να διαπιστώσει ο ΠΦΣ, την απουσία αυτή των φαρμάκων από την αγορά και γιατί διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για τη συγκεκριμένη λίστα, την στιγμή που παρεμφερείς λίστες λαμβάνουν φαρμακαποθήκες και συνεταιρισμοί εδώ και 40 χρόνια σε όλη την Ευρώπη. Θα έπρεπε τα μέλη του προεδρείου του ΠΦΣ, τα οποία μετέχουν σε διοικητικά όργανα συνεταιρισμών, να τις γνωρίζουν (και ασφαλώς τις γνωρίζουν) και να μην προσποιούνται ότι ανακάλυψαν μεγάλο σκάνδαλο» αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων.

Μάλιστα, ο Σύλλογος «έχει φροντίσει να κρατά τα μέλη του σε επαγρύπνηση, ζητώντας τους να εφοδιάζουν, ως οφείλουν, κατά προτεραιότητα την ελληνική αγορά και παράλληλα να επαγρυπνούν και να καταγγέλλουν παράλογες και υπερβολικές ζητήσεις σκευασμάτων, τις οποίες φυσικά και αναμένουμε» ενώ διερωτάται πόσα φάρμακα ζητούνται καθημερινά στις φαρμακαποθήκες και τους συνεταιρισμούς φαρμάκων της χώρας, για να διακινηθούν χωρίς συνταγή.

«Οι φαρμακαποθήκες ιδιωτικές και συνεταιριστικές καθώς δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, δέχθηκαν να δώσουν τα στοιχεία των πωλήσεών τους και τα αποθέματα τους σε πραγματικό χρόνο σε μία πλατφόρμα παρακολούθησης του Υπουργείου Υγείας» τονίζει ο Σύλλογος, ο οποίος αναμένει πως με τη λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας για την παρακολούθηση της διακίνησης των φαρμάκων, θα φανεί σε ποιον κρίκο της αλυσίδας δημιουργείται το πρόβλημα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ως φαρμακοποιός σας λέω ότι από τη στιγμή που έγινε υπουργός Υγείας ο Γεωργιάδης (σίγουρη η άρση της απαγόρευσης εξαγωγών), ένα σωρό φάρμακα που την προηγούμενη μέρα τα έδιναν άνετα (μέχρι και σε προσφορές), τώρα τα δίνουν με δελτίο. Και σε λίγο δεν θα υπάρχουν καθόλου. Πχ Xarelto.

Comments are closed.