Φθιώτιδα : “Στέγνωσε” ο Σπερχειός και οι παραπόταμοι από την ξηρασία

Κοινοποίηση:
sperxeios

Τα στοιχεία προμηνύουν ένα δυστοπικό αύριο. Η λειψυδρία δεν αποτελεί μελλοντική απειλή αλλά ήδη υπάρχον πρόβλημα. Οι ειδικοί δεν σταματούν να χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου. Περιοχές αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα ελλείψεις νερού ακόμα και για ύδρευση. Ανήσυχοι και οι αγρότες που βλέπουν την ξηρασία σαν ένα ακόμη καταστροφικό σενάριο για τις καλλιέργειες τους.

sperxeios1

Ήταν Αύγουστος του 2021 όταν το Lamianow κατέγραφε τις εικόνες ενός καταπράσινου παραμυθένιου δάσους στην Ροδωνιά Υπάτης, στο σημείο όπου διέρχεται παραπόταμος του Σπερχειού. Πανύψηλα δέντρα γεμάτα βλάστηση, τυλιγμένα με πελώριους κισσούς. Η φύση είχε δημιουργήσει την δική της μεγαλειώδη “ζούγκλα”. Κάτω από το γεφυράκι το νερό έρρεε σε φυσιολογικά για τον πιο θερμό μήνα του καλοκαιριού επίπεδα, δημιουργώντας ανά διαστήματα μικρές “λίμνες”…

Σήμερα, Αύγουστος ξανά, ο φακός του LamiaNow βρέθηκε ξανά ακριβώς στο ίδιο σημείο. Η εικόνα εμφανώς αλλοιωμένη. Η βλάστηση γύρω από τα δέντρα αραίωσε τόσο πολύ που το τοπίο δεν μας θυμίζει πια, εκείνο του 2021. Οι κισσοί ισχνοί και έθραυστοι κάπου κάπου ανάμεσα στα δέντρα. Κάτω από το γεφυράκι το νερό ελάχιστο. Οι “λίμνες” μίκρυναν και το ποτάμι στις εικόνες από ψηλά μοιάζει “πέτρινο” αφού το νερό είναι ελάχιστο και η κοίτη στεγνή. Κάπου κάπου γυαλίζει λίγο νερό. Ανησυχητικά λίγο…

sperxeios2

Ανησυχητικές είναι και οι εικόνες στο Καστρί. Ο Σπερχειός ποταμός κατεβάζει πλέον ελάχιστο νερό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τονίζουν ότι με τον ίδιο καιρό και τα παρεπόμενα της κλιματικής κρίσης θα “στεγνώσει” εντελώς μέσα στον Αύγουστο. Αναμφίβολα στην καρδιά του καλοκαιριού τα ποτάμια δεν είναι γεμάτα από νερό αλλά η φετινή εικόνα αποτελεί ένα μεγάλο καμπανάκι για όλους.

sperxeios3

Με τον κίνδυνο της λειψυδρίας πολλά χωριά και Δήμοι της Φθιώτιδας, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας. Οι Πρόεδροι των κοινοτήτων έχουν προχωρήσει ήδη σε συστάσεις στους κατοίκους για ορθολογική χρήση του νερού.Ακόμη και στο ορεινό Νικολίτσι τα νερά των πηγών έχουν μειωθεί ενώ σχεδόν στέρεψε ο Ίναχος ποταμός, σύμφωνα με τον πρόεδρο Γιάννη Ζήσιμο.

sperxeios7 sperxeios6 sperxeios5 sperxeios4

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Αφου τα καψε ολα ο κρετινος γκεσταπιτης βροχη περιμενετε? Του αγιου…ανημερα!

  2. Μετανοείτε όσα γίδια τον ψηφίσατε.

Comments are closed.