Φιλία ή εξάρτηση; Η γεωστρατιωτική πολιτική της Τουρκίας προς τα Σκόπια – Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Κοινοποίηση:
tourkia-erntogan

Η Τουρκία έχει αποφασίσει να προσφέρει δωρεάν στρατιωτικό εξοπλισμό στη Βόρεια Μακεδονία, με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και τη στρατηγική της παρουσία στην περιοχή. Ο εξοπλισμός που θα παραλάβει η χώρα περιλαμβάνει γυαλιά νυχτερινής όρασης, εξοπλισμό ranger, συστήματα επικοινωνίας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV).

 

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Άγκυρα επιδιώκει να αντισταθμίσει τις κινήσεις της Ελλάδας μέσω τακτικών αντιπερισπασμού στα Σκόπια. Υποστηρίζεται ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Βόρειας Μακεδονίας έχουν ισχυρή βάση που διαρκεί πάνω από 30 χρόνια. Ο υπουργός Άμυνας των Σκοπίων αναγνώρισε την υποστήριξη της Τουρκίας ως ένδειξη φιλίας και τόνισε τη σημασία του σύγχρονου εξοπλισμού για την ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας της χώρας του.

«Αυτή η επιχορήγηση από την Τουρκία αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αληθινή και διαρκή φιλία μεταξύ των λαών μας. Εκ μέρους του λαού και του στρατού μας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον τουρκικό λαό και το τουρκικό κράτος για αυτή την επιχορήγηση, η οποία θα ενισχύσει την ικανότητα του στρατού μας και έτσι θα ενισχύσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της συμμαχίας».

Η Τουρκική εξωτερική πολιτική επιδιώκει την σύσφιξη των σχέσεων με τα Σκόπια καθιστώντας τα όλο και πιο εξαρτημένα από την Άγκυρα, σκοπεύοντας στην αξιοποίηση των Σκοπίων για την περικύκλωση της Ελλάδας, με τον τουρκικό στρατιωτικό βραχίωνα να αποκτά όλο και πιο έντονη παρουσία και επιρροή στα βόρεια σύνορα μας.

Ο αρχηγός ΓΕΣ Σκοπίων δήλωσε: «Η Τουρκία είναι η αδελφή μας χώρα που έχει δείξει ειλικρινή υποστήριξη και φιλία πολλές φορές. Η συνεχής βοήθεια που λαμβάνουμε από την Τουρκία για την ανάπτυξη της αμυντικής μας ικανότητας είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς.»

Την ώρα που οι Τούρκοι προχωρούν σε όλο και πιο προκλητικές κινήσεις στο Αιγαίο και το τουρκικό προξενείο στη Θράκη επιδιώκει την αυτονόμηση της περιοχής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτιμάει να ονειρεύεται συνθήκες φιλίας και προσφυγές στη Χάγη. Το θέμα είναι πως όσο ο Μητσοτάκης κοιμάται, ο Σουλτάνος προετοιμάζει το έδαφος για τις επόμενες κινήσεις του και η ελληνική κυβέρνηση, αντί να κοιτάζει τους τουρκικούς ελιγμούς στα Σκόπια, κουνάει το δάχτυλο σε όσους αρνούνται τον προδοτικό όρο «Βόρεια Μακεδονία».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response