Φιλιππίνες: Οξύνονται οι τόνοι με την Κίνα – Οι κατηγορίες “φωτιά”

Κοινοποίηση:
kina21dd-768x432

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φερδινάνδος Μάρκος τζούνιορ, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στις πρόσφατες ενέργειες της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας στα αβαθή ύδατα Σκάρμπορο Σολ. Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το γραφείο επικοινωνιών του προεδρικού γραφείου, οι κινήσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν “αδικαιολόγητες, παράνομες και απερίσκεπτες”.

 

Στην ανακοίνωσή του, η οποία κοινοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Χ, ο πρόεδρος Μάρκος τόνισε ότι “αρχίσαμε με δυσκολία να ηρεμούμε τα νερά” και εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα αστάθειας στον εναέριο χώρο της χώρας. Αυτή η δήλωση υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Οι ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων αντέδρασαν επίσης δυναμικά στις προκλητικές ενέργειες δύο κινεζικών αεροσκαφών, τα οποία εκτόξευσαν φωτοβολίδες προς την κατεύθυνση ενός αεροσκάφους κατά τη διάρκεια μιας ρουτίνας περιπολίας γύρω από τα εν λόγω ύδατα την Πέμπτη. Οι στρατιωτικές αρχές χαρακτήρισαν αυτές τις πράξεις “επικίνδυνες και προκλητικές”, επισημαίνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη για προστασία των εθνικών συμφερόντων.

Από την πλευρά της, η Στρατιωτική Διοίκηση της Κίνας για το Νότιο Θέατρο των Επιχειρήσεων υποστήριξε ότι οι Φιλιππίνες διατάραξαν την εκπαίδευσή της, κατηγορώντας την Μανίλα για “παράνομη εισβολή” στον εναέριο χώρο τους.

Σήμερα, ο πρόεδρος Μάρκος παρότρυνε την Κίνα να αναλάβει τις ευθύνες της τόσο στη θάλασσα, όσο και στον αέρα. Η πρεσβεία μάλιστα της Κίνας στη Μανίλα δεν αντέδρασε άμεσα σε ένα σημερινό αίτημα σχολιασμού.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: