Οι υπάρχουσες θεραπείες συχνά αποδεικνύονται ανεπαρκείς και μπορεί να έχουν παρενέργειες, από κνησμό και ξηροδερμία, έως κατάθλιψη, αυτοκτονικό ιδεασμό και αυξημένο κίνδυνο γεννητικών ελλειμμάτων.
Ένα εμβόλιο κατά της ακμής θα μπορούσε να αποτελέσει το αντίβαρο στις παρενέργειες των τοπικών θεραπειών με ρετινοειδή και αντιβιοτικά.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Investigative Dermatology, οι ερευνητές του Τμήματος Δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Δρ Τσαν-Μινγκ Χουανγκ, το υπό σχεδιασμό εμβόλιο κατά της ακμής είναι το πρώτο που στοχεύει τα βακτήρια που ήδη υπάρχουν στο δέρμα και όχι τα παθογόνα που εισβάλλουν σε αυτό.
Αφού οι επιστήμονες κατάφεραν αρχικά να αποδείξουν ότι ο παράγοντας CAMP, μια τοξίνη που εκκρίνεται από το βακτήριο Propionibacterium acnes, μπορεί να μειώσει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις, σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια και ανθρώπινα δερματικά κύτταρα προσπάθησαν να δουν αν αναστέλλει τη φλεγμονή με τη χρήση αντισωμάτων που ουδετεροποιούν τον εν λόγω παράγοντα.
Πράγματι τα μονοκλωνικά αντισώματα του παράγοντα CAMP2 μείωσαν τη φλεγμονώδη αντίδραση.
«Ενώ θα πρέπει επιτέλους να δώσουμε σε ασθενείς και γιατρούς μια αποτελεσματική θεραπεία, οι ανοσοθεραπείες κατά της ακμής που στοχεύουν παράγοντες απορρέοντες από το βακτήριο P. acnes θα πρέπει να σχεδιαστούν με προσοχή ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε όχληση του μικροβιώματος που εγγυάται την ομοιόσταση του δέρματος.
Μένει λοιπόν να δούμε κατά πόσο τα εμβόλια με στόχο τον παράγοντα CAMP επιδρούν σε πολλαπλούς υποτύπους του P. acnes, αλλά σε κάθε περίπτωση οι ανοσοθεραπείες κατά της ακμής είναι μια πολλά υποσχόμενη προοπτική», γράφει ο Εμανουελ Κοντασοτ, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης σε σχετικό συνοδευτικό άρθρο.