Φλόριντα: Η πολιτεία ετοιμάζεται για την καταιγίδα Χέλεν με εκκενώσεις

Κοινοποίηση:
typhonas-thalassa

Σήμερα, χιλιάδες κάτοικοι της Φλόριντας, που βρίσκονται στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, άρχισαν να εκκενώνουν τις παράκτιες περιοχές τους. Ο λόγος είναι η επικείμενη άφιξη του τυφώνα Χέλεν, ο οποίος έχει ενισχυθεί από τροπική καταιγίδα σε τυφώνα.

 

 

Το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) ανακοίνωσε ότι ο τυφώνας Χέλεν αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω καθώς κατευθύνεται προς τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ. Οι ειδικοί προειδοποιούν για σοβαρές καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων ισχυρών ανέμων και καταρρακτωδών βροχών που θα πλήξουν μεγάλο μέρος της Φλόριντας και των γύρω περιοχών.

Οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι ο τυφώνας Χέλεν μπορεί να φτάσει στην κατηγορία 3 ή ακόμα και 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον μέχρι την Πέμπτη το βράδυ. Αυτή η εξέλιξη προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους και τις αρχές, οι οποίες προετοιμάζονται για πιθανές καταστροφές.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σχεδόν σε όλες τις κομητείες της πολιτείας. Επιπλέον, έχει κινητοποιήσει την Εθνοφρουρά και άλλους εργαζόμενους για να είναι έτοιμοι να οργανώσουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ή να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση εάν χρειαστεί.

 

Δέκα κομητείες εξέδωσαν εντολές υποχρεωτικής, μερικής εκκένωσης ενώ δύο ζήτησαν από όλους τους κατοίκους να τις εγκαταλείψουν.

Ο Ρον ΝτεΣάντις είπε ότι τουλάχιστον 12 νοσηλευτικά ιδρύματα, από νοσοκομεία μέχρι γηροκομεία, άρχισαν ήδη την εκκένωση και θα ακολουθήσουν και άλλα.

Κοντά στην Τάμπα, έχουν σχηματιστεί μεγάλες ουρές αυτοκινήτων ενώ στους κατοίκους μοιράζονται σάκοι με άμμο για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

«Έχουμε συνηθίσει», είπε η Λορέιν Μέιτζορ, μια 44χρονη εκπαιδευτικός που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φλόριντα, αναφερόμενη στις καταιγίδες και τους τυφώνες που πλήττουν κάθε χρόνο την Πολιτεία. «Όμως τα τελευταία χρόνια οι τυφώνες έχουν γίνει πραγματικά βίαιοι», σχολίασε.

Εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις, η Χέλεν θα είναι ο πρώτος τόσο ισχυρός τυφώνας που θα πλήξει τις ΗΠΑ εδώ και έναν χρόνο. Η σεζόν των τυφώνων στον Ατλαντικό, που εκτείνεται από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ήταν σχετικά ήπια φέτος.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response