Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Οι θέσεις του Ν. Τόσκα στη δίκη

Κοινοποίηση:
dikaiosini

Στη δίκη που διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, κατέθεσε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Η κατάθεσή του επικεντρώθηκε στις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της κρίσης.

 

 

Ο κ. Τόσκας τόνισε ότι η ευθύνη του ήταν πολιτική και όχι υπηρεσιακή. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική ηγεσία έχει τον ρόλο να καθορίζει τις στρατηγικές προτεραιότητες, ενώ οι επιχειρησιακές αποφάσεις ανήκουν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σημείωσε ότι εκείνη τη στιγμή υπήρχαν δύο κύριες εστίες πυρκαγιάς, στην Κινέτα και στο Μάτι, οι οποίες απαιτούσαν άμεση προσοχή.

Ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής είχε την αρμοδιότητα να ζητήσει εκκένωση των περιοχών που απειλούνταν από τις φωτιές. Ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη τη στιγμή.

Ο Νίκος Τόσκας αναφέρθηκε επίσης στις ελλείψεις που υπήρχαν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Επισήμανε ότι θα ήταν εγκληματικό να διασκορπιστούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε πολλές εστίες ταυτόχρονα, καθώς αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση.

Δέχτηκε πολλές ερωτήσεις για το θέμα των προτεραιοτήτων που ανέφερε, λέγοντας ότι μια τέτοια εντολή προκαλεί σύγχυση. Ο κ. Τόσκας ωστόσο επέμεινε ότι ενημερωνόταν ο ίδιος, αλλά τα καθόριζε όλα η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία είχε και πλήρη εικόνα για την εξέλιξη της φωτιάς, ενώ όλες οι συγκυρίες ευνοοούσαν την εξέλιξή της.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response