Μέσω του δικηγόρου του, ο Μανώλης Καλομοίρη, γιος του Λευτέρη Καλομοίρη, μιλάει για το φονικό που έλαβε χώρα στα Ανώγεια. Ταυτόχρονα υπάρχουν και «αιχμές» για «μαγειρέματα» στα όπλα.
Όταν ξέσπασε στα Ανώγεια ο άγριος καυγάς ανάμεσα στον δάσκαλο πολεμικών τεχνών, Μανώλη Καλομοίρη, και τον κτηνοτρόφο, Γιώργο Ξυλούρη, τα όπλα των δύο οικογενειών ήταν φυλαγμένα σε «πρόχειρα» σημεία μέσα στα γειτονικά σπίτια τους, έτοιμα να «μιλήσουν». Η υπόθεση έφερε με τον πιο τραγικό τρόπο στην επιφάνεια την «πληγή» της Κρήτης. Την ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή και οπλοχρησία, σε ένα νησί που, όπως λένε οι αστυνομικοί, «τα όπλα είναι περισσότερα από τους ανθρώπους». Ο 30χρονος Μανώλης πήρε το πιστόλι του πατέρα του από το συρτάρι στο έπιπλο της τηλεόρασης. Πυροβόλησε με μίσος τον 32χρονο συγχωριανό του, ο οποίος είχε προλάβει να σκοτώσει τον πατέρα του, τον 62χρονο λυράρη, Λευτέρη Καλομοίρη.
Τα όπλα εξαφανίστηκαν γρήγορα από τη σκηνή του εγκλήματος. Η έρευνα των αστυνομικών της Ασφάλειας στα σπίτια των δύο οικογενειών έφερε στο φως «απομεινάρια» οπλισμού, τα οποία δείχνουν ότι και οι δύο πλευρές διέθεταν παραπάνω από ένα ή δύο όπλα. Ο Μανώλης Καλομοίρης παρέδωσε με καθυστέρηση στην Αστυνομία ένα πιστόλι Beretta. Στο σπίτι της οικογένειας, όμως, βρέθηκε και μία κενή γεμιστήρα πιστολιού μάρκας Walhter. Η οικογένεια Ξυλούρη παρέδωσε και αυτή με καθυστέρηση ένα πιστόλι Glock. Στο σπίτι της, ωστόσο, βρέθηκε και μία καραμπίνα Maverick, η άδεια της οποίας είχε λήξει από το 2017.
Όταν μιλάνε τα «όπλα» στα ορεινά χωριά της Κρήτης, τα πειστήρια κρύβονται γρήγορα. Όπως εξηγούν αστυνομικές πηγές, τα στόματα κλείνουν και επικρατεί η «ομερτά». Το ίδιο συνέβη και στο φονικό των Ανωγείων. Παρότι η Αστυνομία γνωρίζει ότι υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες, η δικογραφία έμεινε «κενή» από καταθέσεις. Ακόμα και ο κτηνοτρόφος που τραυματίστηκε από αδέσποτη σφαίρα στο πόδι, κατά τη διάρκεια του αιματηρού περιστατικού, ανέφερε στις Αρχές ότι δεν είδε τι ακριβώς συνέβη. Κατέθεσε, ωστόσο, ότι εκείνη την ώρα «υπήρχε πολύς κόσμος» στο σημείο. Η οικογένεια Ξυλούρη απευθύνει έκκληση να ανοίξουν στόματα και υποστηρίζει ότι μάρτυρας του τραγικού περιστατικού ήταν και «γνωστό όνομα» των Ανωγείων που σιωπά.
Ο πατέρας του δολοφονημένου Γιώργου Ξυλούρη υποστηρίζει ότι ο 62χρονος λυράρης, Λευτέρης Καλομοίρης, έπεσε νεκρός από τα πυρά του γιου του. Ο Μανώλης Καλομοίρης, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος, απαντά μέσω του συνηγόρου του Διονύση Βέρρα: «Με στοιχειώνει κάθε στιγμή και κάθε λεπτό που περνάει το γεγονός ότι παρότι πήραν από κοντά μου τον πατέρα μου, θέλουν να με ατιμάσουν, λέγοντας ότι έφυγε από τα χέρια τα δικά μου. Αυτό δεν μπορώ μέσα μου να το διαχειριστώ. Δεν το αντέχω. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας κηλιδώσει».
Τραγική φιγούρα η μητέρα του 30χρονου δράστη, η οποία ούρλιαζε πάνω από τον νεκρό άντρα της. «Η μητέρα μου από δίπλα καταριόταν συνεχώς τον Ξυλούρη. Θόλωσε το μυαλό μου από το τραγικό και εφιαλτικό σκηνικό που δε μπορώ να ξεχάσω. Ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι μου, τυφλώθηκα και δεν έβλεπα τίποτα πια μπροστά μου. Το μόνο που μπορώ να θυμηθώ ήταν η ενστικτώδης αντίδρασή μου να στρέψω το όπλο που κρατούσα προς το μέρος του Γιώργου Ξυλούρη και να τον πυροβολήσω σχεδόν από μηδενική απόσταση», ανέφερε στην απολογία του ο Μανώλης Καλομοίρης. Οι δύο οικογένειες είχαν κτηματικές διαφορές, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου κορυφώθηκαν.
Η καθυστέρηση στην παράδοση των όπλων είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν υπόνοιες για «μαγειρέματα». Ο δικηγόρος Διονύσης Βέρρας επισημαίνει ότι «τα εφτά ζεύγη (κάλυκας-βολίδα) διαμετρήματος 9Χ17 και το ένα ζεύγος διαμετρήματος 9Χ19, τα οποία καταγράφηκαν από την αστυνομική προανάκριση ως συνδεόμενα με τον τόπο του συμβάντος, υποδηλώνουν την ύπαρξη δύο όπλων που επέφεραν το θάνατο δύο ανθρώπων.
Το όπλο που παρέδωσε ο εντολέας μου θα ταυτοποιηθεί με τα εφτά ζεύγη. Επομένως το άλλο ζεύγος θα πρέπει να ταυτοποιηθεί με το όπλο που προσκόμισε η άλλη πλευρά, δύο 24ωρα μετά το θανατηφόρο συμβάν. Εάν από τη βαλλιστική εξέταση που θα ακολουθήσει δεν προκύψει αυτή η ταυτοποίηση, αυτό θα σημαίνει ότι η άλλη πλευρά παρέδωσε ψεύτικο αποδεικτικό μέσο. Εάν προκύψει ταυτοποίηση, τότε η υπόθεση θα έχει διαλευκανθεί. Ο νοών νοείτω».