Η πλατφόρμα του ΤAXISnet της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις 2020 άνοιξε- Φέτος υπάρχουν κάποιες αλλαγές στις οποίες θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι πριν τις υποβάλλουν.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου 2020.
Οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση των εντύπων των φορολογικών δηλώσεων τους καθώς τα στοιχεία που θα δηλωθούν θα διασταυρωθούν από τις αρμόδιες Αρχές. Άγνωστο παραμένει το εάν η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων θα παραταθεί πέραν της καταληκτικής προθεσμίας της 30ης Ιουνίου, κάτι που έχουν αφήσει να εννοηθεί τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.
Η πιο σημαντική αλλαγή στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι ότι έχει επέλθει μια αλλαγή διαδικασίας ως προς την επιστροφή φόρου στο Ε1.
Συγκεκριμένα, έχει καταργηθεί ο πίνακας 10, στον οποίο καλούνταν να δηλώσουν τον ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, ώστε να τους πιστωθεί τυχόν επιστροφή φόρου.
Έτσι, πλέον θα εμφανίζεται μήνυμα που θα ενημερώνει για την υποχρέωση γνωστοποίησης του ΙΒΑΝ, με υποβολή ηλεκτρονικής Αίτησης/Υπεύθυνης Δήλωσης του δικαιούχου στη διαδικτυακή πύλη www.aade.gr της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Οι σημαντικότερες αλλαγές
Τρεις αλλαγές στο φετινό έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων καθώς και δύο μεταβολές στους κανόνες υπολογισμού των φόρων για τα εισοδήματα του 2019 φέρνει η απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή.
Η τελική μορφή του εντύπου Ε1, όπως οριστικοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ.:
Καταργήθηκε ο πίνακας 10 ο οποίος βρισκόταν στο κάτω μέρος της τελευταίας σελίδας του εντύπου και στον οποίο οι φορολογούμενοι ανέγραφαν κάθε χρόνο τους αριθμούς ΙΒΑΝ των τραπεζικών τους λογαριασμών, ώστε η Α.Α.Δ.Ε. να επιστρέφει χρήματα από φόρους που δικαιούνταν.
Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., από φέτος, σε κάθε περίπτωση κατά την οποία προκύπτει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης επιστρεπτέο ποσό φόρου και συνεπώς εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα με το οποίο συνιστάται και βεβαιώνεται απαίτηση του υπόχρεου και του/της συζύγου/ΜΣΣ για επιστροφή φόρου, θα εμφανίζεται μήνυμα που θα ενημερώνει για την υποχρέωση γνωστοποίησης του αριθμού ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού πληρωμών στη Φορολογική Διοίκηση.
Τα ποσά των διδάκτρων που κατέβαλαν το 2019 οι φορολογούμενοι σε ιδιωτικά σχολεία θα είναι φέτος αναρτημένα σε πληροφοριακό πίνακα που θα εμφανίζει η Φορολογική Διοίκηση κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση του σχετικού κωδικού 769 του πίνακα 5.
Προστέθηκαν στον πίνακα 2 στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε1 οι νέοι κωδικοί 039-040 για τους φορολογούμενους που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και έχουν υπαχθεί στο καθεστώς εναλλακτικής φορολόγησης του εισοδήματος που απέκτησαν στην αλλοδαπή.
Οι προνοιακές παροχές σε χρήμα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία και οι οποίες αποσκοπούν στην κάλυψη των αναγκών της αναπηρίας τους δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος. Επιπλέον, δεν εντάσσονται σε καμία κατηγορία εισοδήματος οι προνοιακές παροχές, οικονομικές και εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την οικονομική στήριξη ενίσχυση ειδικών και ευπαθών ομάδων,όπως το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής το οποίο καταβάλλεται σε ανασφάλιστους υπερήλικες, η εισοδηματική ενίσχυση Οικογενειών Ορεινών Μειονεκτικών Περιοχών, η Κάρτα μετακίνησης Πολυτέκνων κ.λπ., καθώς επίσης και το επίδομα στέγασης.
Έτσι τα ποσά απαλλάσσονται φέτος όχι μόνο από τον φόρο εισοδήματος αλλά και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Μάλιστα, εφόσον δεν θεωρούνται πλέον εισοδήματα, παύουν να προστίθενται στα λοιπά εισοδήματα των αναπήρων και των λοιπών δικαιούχων με αποτέλεσμα πολλοί από τους φορολογούμενους αυτούς λόγω απότομης μείωσης των ετησίων οικογενειακών φορολογητέων εισοδημάτων τους να πληρούν πλέον τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για την απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ και για την είσπραξη διαφόρων άλλων κοινωνικών παροχών όπως τα επιδόματα τέκνων, το επίδομα στέγασης κ.λπ. Τα ποσά αυτά θα πρέπει να αναγράφονται από τους φορολογούμενους στους κωδικούς 781-782 του πίνακα 6 του εντύπου Ε1.
Οι πολύτεκνοι (οι βαρυνόμενοι με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα) απαλλάσσονται από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα 6θέσια Ι.Χ. αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1928 κυβικών εκατοστών που κατέχουν.
Συγκεκριμένα, εξαιρούνται από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης πολυτέκνων με τέσσερα (4) τουλάχιστον εξαρτώμενα τέκνα. Η απαλλαγή θα χορηγείται στα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης των έξι και άνω θέσεων και με βάση τα στοιχεία των εξαρτώμενων τέκνων που αναγράφονται στον Πίνακα 8.1. του εντύπου Ε1.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος TAXISnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ έτσι ώστε όσοι φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφών φόρου να τις λάβουν το συντομότερο δυνατό υποβάλλοντας τις δηλώσεις τους. Ενώ όσοι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον φόρους, οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων και καταβολής των φόρων θα παραταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι δόσεις θα αυξηθούν.
Υποχρεωτικά φέτος θα πρέπει να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση του 2020:
Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.
Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.
Ο γονέας ή το μέρος συμφώνου που ασκεί τη γονική μέριμνα για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων
Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος ή ο δικαστικός εκκαθαριστής για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, ή δικαστικός εκκαθάρισης κληρονομιάς, αντίστοιχα.
Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.
Αναφορικά με τις φετινές δηλώσεις και αυτή τη χρονιά ένα σημαντικό μέρος θα είναι προσυμπληρωμένο, με αποτέλεσμα εάν δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή στα περιουσιακά στοιχεία, ο φορολογούμενος να μην έχει να κάνει κάποιες αλλαγές.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τα ζευγάρια που έχουν αποφασίσει να κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, καθώς θα πρέπει να έχουν υποβάλει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τη σχετική αίτηση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2020.
Συγκεκριμένα, οι φετινές φορολογικές δηλώσεις θα συμπληρωθούν με βάση τα εξής:
Φορολογική κλίμακα: Με συντελεστές 22% – 45% θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ατομικές επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες.
Συγκεκριμένα, επιβάλλεται φόρος:
– 22% για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ.
– 29% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 20.000 ευρώ και μέχρι 30.000 ευρώ.
– 37% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 30.000 και μέχρι 40.000 ευρώ.
– 45% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.
Έκπτωση φόρου: Μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες κερδίζουν έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 1.900 – 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο.
Ειδικά για τους έχοντες ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις, καθώς επίσης και για τα ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ από αγροτικές δραστηριότητες που αποκτούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες προβλέπεται έκπτωση φόρου:
– 1.900 ευρώ, εάν δεν υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα.
– 1.950 ευρώ, εάν υφίσταται ένα προστατευόμενο τέκνο.
– 2.000 ευρώ, εάν υπάρχουν δύο προστατευόμενα τέκνα.
– 2.100 ευρώ εάν υφίστανται 3 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα.
Κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου: Οι φορολογούμενοι για να έχουν μείωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ θα πρέπει κατά τη διάρκεια του 2019 να έχουν προχωρήσει σε ηλεκτρονικές συναλλαγές (με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking) προκειμένου οι δαπάνες για αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών να είναι ίσες με ποσοστό:
– 10% του ετήσιου εισοδήματός τους, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
– 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο – πραγματικό ή τεκμαρτό – ατομικό τους εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως 30.000 ευρώ και
– 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο – πραγματικό ή τεκμαρτό – εισόδημά τους ξεπερνά τις 30.000 ευρώ. Το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με 22%.
Φόρος επιχειρήσεων: Ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών από τη χρήση του 2019 μειώθηκε από το 28% στο 24%, ενώ για τη χρήση του 2020 αναμένεται ακόμα μια μείωση από το 24% στο 20%.
Προκαταβολή φόρου: Επιβάλλεται προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους με συντελεστή 100% επί του κυρίου φόρου εισοδήματος, σε όσους δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματικές ή και αγροτικές δραστηριότητες, καθώς επίσης και σε όσους φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Τέλος επιτηδεύματος: Επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος από 400 έως 650 ευρώ σε κάθε φορολογούμενο που έχει ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα: Οι φορολογούμενοι που ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες θα πληρώσουν και για τη χρήση του 2019 το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος το οποίο ανέρχεται σε 650 ευρώ και σε επιπλέον 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.
Φορολόγηση εισοδημάτων από ακίνητα: Με συντελεστές από 15% έως 45% θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από ακίνητα.
Συγκεκριμένα, εφαρμόζεται κλίμακα με τους εξής συντελεστές:
– 15% μέχρι 12.000 ευρώ.
– 35% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.
– 45% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.
Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα καταβάλλουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία υπολογίζεται κλιμακωτά.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η υποβολή φορολογικής δήλωσης γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του TAXIS, με τους φορολογούμενους να χρησιμοποιούν τους κωδικούς τους.
Η διαδικασία υποβολής βήμα – βήμα
– Επιλογή του έτους το οποίο αφορά η υποβολή φορολογικής δήλωσης.
– Επιβεβαίωση προσωπικών στοιχείων (ΑΜΚΑ, Ημ. Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
– Συμπλήρωση εντύπων Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Ο/Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης.
– Συμπλήρωση του εντύπου Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
– Αυτόματη ενημέρωση για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
– Υποβολή της δήλωσης.
– Αφού υποβληθεί η φορολογική δήλωση το σύστημα μας δίνει τη δυνατότητα να εκτυπώσουμε τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.