Φράσεις του Αριστοτέλη που θα σου αλλάξουν τον τρόπο σκέψης

Κοινοποίηση:
Still,Life,Coffee,Time.,Autumn,Leaves,,,Books,And,Sweater.

Αν έπρεπε η παγκόσμια κοινότητα να επιλέξει έναν φιλόσοφο που καλλιέργησε και επηρέασε διαχρονικά τη σκέψη του δυτικού κόσμου, αυτός θα ήταν ο Αριστοτέλης. Ο σπουδαίος έλληνας φιλόσοφος, με το αριστοτελικό του σύμπαν, πρόσφερε απλόχερα τη γνώση, εξηγώντας το φυσικό κόσμο, δίνοντας απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα. Ο Αριστοτέλης καταπιάστηκε με τις πρώτες αρχές του κόσμου, δίνοντας λύσεις, επηρεάζοντας ακόμη και την εκκλησιαστική σκέψη μέσω των θεολόγων που ασπάστηκαν σημεία του έργου του. Πριν δούμε τις φράσεις του Αριστοτέλη που θα σου αλλάξουν τον τρόπο σκέψης, ας γνωρίζουν καλύτερα τον σπουδαίο φιλόσοφο.

Αριστοτέλης: Η ζωή του από τη Μακεδονία στην Αθήνα
Από το πραγματικά μεγάλο έργο του Αριστοτέλη σώθηκαν 47 ολοκληρωμένα βιβλία

Ο Αριστοτέλης γεννήθηκε το 384 π.Χ. στα Στάγειρα της Χαλκιδικής, τον τόπο που άφησε αργότερα για την Αθήνα. Ήταν γιος Νικόμαχου, του γιατρού του βασιλιά της Μακεδονίας Αμύντα Γ’ – πατέρα του Φιλίππου. Οι γονείς του πέθαναν όταν εκείνος ήταν σε νεαρή ηλικία και την ανατροφή του ανέλαβε ο Πρόξενος ο Αταρνεύς, οικογενειακός φίλος και σύζυγος της μεγαλύτερης αδερφής του Αριστοτέλη, Αριμνήστης. Έτσι, ο Αριστοτέλης βρέθηκε για ανώτερες σπουδές στην Αθήνα, το ακαδημαϊκό κέντρο του τότε κόσμου.

Παρέμεινε στο πλευρό του Πλάτωνα για σχεδόν 20 χρόνια. Διδάχθηκε από τη συλλογιστική του ξακουστού δασκάλου του αλλά παράλληλα δημιουργήθηκε πεδίο διαμάχης μεταξύ Πλάτωνα και Αριστοτέλη. Αποτέλεσμα ήταν όταν πέθανε ο δάσκαλός του, το 347 π.Χ., στον Αριστοτέλη δε δόθηκε η θέση του διευθυντή της Ακαδημίας αν και δεν υπήρχε εφάμιλλός του στην Αθήνα. Επόμενος σταθμός για τον Αριστοτέλη ήταν η πόλη Άσσος στη Μικρά Ασία και το παράρτημα της πλατωνικής Ακαδημίας που λειτουργούσε εκεί. Ο Αριστοτέλης δίδαξε εκεί για τρία χρόνια.

Η φήμη του Αριστοτέλη έχει μεγαλώσει και το 342 π.Χ. αποδέχεται την πρόσκληση του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β’. Έτσι, ο Αριστοτέλης έμεινε, για 6 χρόνια, στο πλευρό του Αλέξανδρου πριν γίνει Μέγας, με τον Αλέξανδρο να μαθαίνει στη σχολή του Αριστοτέλη τα μυστικά του κόσμου. Όταν ο Αλέξανδρος πήρε το θρόνο της Μακεδονίας και έγινε βασιλιάς, επιβάλλοντας τη μακεδονική ειρήνη στην ελληνική επικράτειας, ο Αριστοτέλης επέστρεψε στην Αθήνα για να ιδρύσει τη δική του σχολή.

Ο Αριστοτέλης έμεινε στην Αθήνα για 13 χρόνια, διδάσκοντας, ερευνώντας και γράφοντας. Εκείνη την περίοδο γράφτηκε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του. Φιλοσοφία, μαθηματικά, επιστήμες και πολιτική ήταν οι τομείς που καταπιανόταν ο Αριστοτέλης και οι μαθητές του. Ο έλληνας φιλόσοφος δημιούργησε βιβλιοθήκη στα πρότυπα της φημισμένη βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας αλλά και της Περγάμου.

Ο θάνατος του Μέγα Αλέξανδρου το 323 π.Χ. άλλαξε τα δεδομένα και για τον Αριστοτέλη. Το μένος των Αθηναίων κατά των Μακεδόνων, τώρα που δεν υπήρχε ο μεγάλος βασιλιάς της Μακεδονίας, εκφράστηκε (και) στο πρόσωπο του Αριστοτέλη. Κατηγορήθηκε από το ιερατείο για ασέβεια. Ο διορατικός Αριστοτέλης είχε διακρίνει την αλλαγή του κλίματος προς το πρόσωπό του. Αποτέλεσμα ήταν να μην παραμείνει στην Αθήνα για τη δίκη του. Έφυγε για τη Χαλκίδα. Ένα χρόνο αργότερα, ο Αριστοτέλης θα εγκαταλείψει τα εγκόσμια – το έργο του όμως θα μείνει για πάντα.
Οι πρώτες εκδόσεις του έργου του έγιναν στη Ρώμη το 60 π.Χ. Από το πραγματικά μεγάλο έργο του σώθηκαν 47 ολοκληρωμένα βιβλία αλλά και πλήθος αποσπασμάτων από άλλα – θα πρέπει να σημειωθεί πως η γνησιότητα των αποσπασμάτων αμφισβητείται από την ιστορία των ιδεών.

Φράσεις του Αριστοτέλη που θα σου αλλάξουν τον τρόπο σκέψης
Η οπτική και οι φράσεις του Αριστοτέλη για τον κόσμο και τη ζωή, μπορεί να σου αλλάξουν τον τρόπο σκέψης

Παρακάτω θα διαβάσεις μερικές φράσεις του Αριστοτέλη που θα σου αλλάξουν τον τρόπο σκέψης. Αν καταφέρεις, μάλιστα, να εφαρμόσεις τα λεγόμενά του στην καθημερινή σου ζωή, ενδεχομένως να βρεις μεγαλύτερη ισορροπία μέσα σου.

Ας τις δούμε τις φράσεις μία προς μία…

→ [Το ελληνικό γένος] ζει ελεύθερα και διοικείται άριστα και θα μπορούσε να κυριαρχήσει, αν ήταν πολιτικά ενωμένο.

→ Το να ασκείς εξουσία είναι υπέρτατη ευχαρίστηση.

→ Η ομορφιά είναι η καλύτερη συστατική επιστολή.

→ Το ήθος ενός ανόητου πλούσιου είναι το ήθος του πλούτου.

→ Η φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα.

→ Τα αγαθά κόποις κτώνται.

→ Κανένας δεν είναι πραγματικός φίλος γι’ αυτόν που έχει πολλούς φίλους.

→ Η μοχθηρία και η αδικία υπάρχουν από πρόθεση.

→ Τι είναι ελπίδα; Το όνειρο ενός ξύπνιου.

→ Η φτώχεια είναι έλλειψη πολλών πραγμάτων και η απληστία όλων.

→ Περισσότερο αγαπούν οι ευεργέτες τους ευεργετούμενους παρά οι ευεργετούμενοι τους ευεργέτες.

→ Η φύση δεν κάνει τίποτα ούτε ατελές ούτε μάταιο.

→ Όταν άκουσε ότι κάποιος τον κορόιδευε, «όταν λείπω, μπορούν και να με μαστιγώσουν», είπε.

→ Όπως το σώμα, όταν στερηθεί την ψυχή πεθαίνει, έτσι και η πόλη, όταν δεν υπάρχουν νόμοι, καταλύεται.

→ Ο αφέντης έχει την ανάγκη του δούλου και ο δούλος του αφέντη.

→ Τις περιουσίες οι μικρές δαπάνες τις εξαφανίζουν.

→ Τα περισσότερα απ’ αυτά που θα γίνουν στο μέλλον είναι ίδια μ’ αυτά που έχουν γίνει.

→ Σε όλα υπάρχει εκ φύσεως κάτι το θείο.

→ Τίποτα απ’ όσα είναι δοσμένα από τη φύση δεν είναι χωρίς τάξη.

→ Η ποίηση είναι για τους ευφυείς ή για τους τρελούς.

→ Ο άνθρωπος φύσει πολιτικόν ζώον.

→ Κανένας δεν αγαπάει αυτόν που φοβάται.

→ Σε τίποτα δεν διαφέρει το να μην υπάρχουν νόμοι από το να μην εφαρμόζονται οι νόμοι.

→ Η γυναίκα θέλει αλλά δεν μπορεί.

→ Όλη η αξία του πλουτισμού είναι στη χρήση του και όχι στην απόκτησή του.

→ Ανδρείος είναι αυτός που δεν φοβάται τον τιμημένο θάνατο.

→ Αυτό που πέτυχα με τη φιλοσοφία, ήταν να κάνω με τη θέλησή μου αυτά που οι άλλοι τα κάνουν επειδή φοβούνται τους νόμους.

→ Το καλύτερο είναι από τη ζωή να αποχωρήσεις όπως από ένα συμπόσιο: ούτε διψασμένος ούτε μεθυσμένος.

Ήξερες ότι ο Αριστοτέλης…

…δεν είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δημοσίευση των έργων του; Ποτέ δε δημοσίευσε τα βιβλία του, παρά μόνο τους διαλόγους του. Αποτέλεσμα ήταν να χαθούν σημαντικά έργα του. Σχετικά με το έργο του, υπάρχει η εξής οξύμωρη εκδοχή: Τα χαμένα έργα του είχαν γραφτεί με σκοπό να δημοσιευθούν ενώ τα διασωθέντα έργα είχαν περισσότερο χαρακτήρα σημειώσεων, παρά το σκοπό τη δημοσίευσης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: