Φρένο σε Airbnb και στη Τσεχία: Νέος νόμος φέρνει «κόφτες» και υψηλότερη φορολογία

Κοινοποίηση:
Delta Key Line UP άρθρα - axizei-na-kano-airbnb

Ακόμη μια χώρα ρίχνεται στη μάχη κατά του υπερτουρισμού και της στεγαστικής κρίσης θέτοντας στο στόχαστρο πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως το Airbnb και η Booking.

Οι ντόπιοι σε τουριστικά hotspots της Ευρώπης διαμαρτύρονται τα τελευταία χρόνια για τις υψηλές τιμές των ενοικίων και την έλλειψη κατοικιών που προκαλούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων από τουρίστες.

Ακολουθώντας το παράδειγμα πόλεων όπως το Λονδίνο, το Δουβλίνο, το Άμστερνταμ και το Παρίσι, ακόμη ένας ευρωπαϊκός προορισμός ετοιμάζεται να βάλει φρένο στις ενοικιάσεις τύπου Airbnb.

Όπως διαβάζουμε στο Euronews, οι νέοι κανονισμοί που προτείνει η τσεχική κυβέρνηση θα μπορούσαν να περιορίσουν την ποσότητα των τουριστικών καταλυμάτων που διατίθενται σε δημοφιλείς πόλεις όπως η Πράγα.

Η πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές των ακινήτων και να διασφαλίσει πως οι κάτοικοι θα σταματήσουν να… εκδιώκονται από τους τουρίστες.

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει τον περιορισμό του αριθμού των ημερών που ένα ακίνητο μπορεί να νοικιάζεται ετησίως, καθώς και τον καθορισμό ενός ελάχιστου απαιτούμενου χώρου ανά επισκέπτη. Εισάγει επίσης αυστηρότερους κανονισμούς αλλά και νέους φόρους στους ξενώνες και τα Airbnb – εξισώνοντας τις υποχρεώσεις τους με τα παραδοσιακά ξενοδοχεία.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να καταχωρίζουν τα στοιχεία των καταλυμάτων και των επισκεπτών μέσω μιας νέας πλατφόρμας που θα ονομάζεται eTurista. Θα παρέχεται ένας αριθμός καταχώρισης για το ακίνητο, ο οποίος θα πρέπει να εμφανίζεται στις καταχωρίσεις των καταλυμάτων.

Εφόσον εγκριθεί, το νέο σύστημα θα συμβάλει στην αύξηση της εποπτείας των βραχυχρόνιων μισθώσεων, πολλές από τις οποίες λειτουργούν σήμερα σε μια «γκρίζα ζώνη».

Επί του παρόντος, οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το 40-70% των διαμονών μέσω διαδικτυακών πλατφορμών δεν δηλώνονται, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια φόρων ύψους σχεδόν 32 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ τον Ιούλιο του 2025.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: