Φρένο στον ανασχηματισμό… για να μην χαλάσουν “τα μπάνια του λαού” !

Κοινοποίηση:
YNTdp6Wc58GPnynx8SrP-750x430

Ο ανασχηματισμός φαίνεται ότι παίρνει μια μικρή παράταση και αναβάλλεται πιθανότατα για την επόμενη εβδομάδα, με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν χαλάμε τις διακοπές του κόσμου».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ιθάκη, η εν λόγω κυβερνητική πηγή φάνηκε να «μεταθέτει» τη συζήτηση αυτή για την επόμενη εβδομάδα ή και αργότερα.

Σημείωνε δε, ότι τα επιτόκια είναι χαμηλά, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας κινούνται ακόμη σε χαμηλότερα επίπεδα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες του Νότου αλλά διευκρίνιζε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για έξοδο στις αγορές.

Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετικό ερώτημα, εκτίμησε ότι θα υπάρξει ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα.

Ποιοι μετακινούνται και ποιοι μένουν σταθεροί – Όλα τα σενάρια

Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι πέρα από το φρεσκάρισμα της κυβέρνησης να αναδιοργανωθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ανταπεξέλθει στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019. Γι’ αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός έχει προτείνει στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη να μετακινηθεί στην Κουμουνδούρου και να αναλάβει τη θέση του Γραμματέα του κόμματος.

Από την τελική κατάληξη της «υπόθεσης Σκουρλέτη» θα εξαρτηθούν και οι υπόλοιπες θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά σενάρια, το πιθανότερο όμως είναι ότι ο ανασχηματισμός θα αφορά περισσότερο ανακατατάξεις προσώπων παρά είσοδο νέων στελεχών.

Οι περισσότεροι από όσους θα μπουν στο υπουργικό συμβούλιο θα είναι νέοι σε ηλικία, προερχόμενοι από το κόμμα και θα πάρουν κυρίως θέσεις υφυπουργών. Σίγουρα ένας από τους νέους υπουργούς θα είναι πρόσωπο που έχει συνδεθεί στο παρελθόν με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ (πιθανότερη η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου). Άλλωστε, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές τοποθετήσεις των Δραγασάκη και Παππά, η διαμόρφωση της μεταμνημονιακής ατζέντας περνά μέσα από το δίπολο «συντήρηση-προοδευτισμός» και το άνοιγμα στην κεντροαριστερά.

Επίσης, δεν αποκλείεται η υπουργοποίηση προσώπου από τον χώρο του Ποταμιού (όχι κάποιο στέλεχος αλλά πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής) ως ένα άνοιγμα για πιθανή στήριξη της κυβέρνησης στην ψηφοφορία για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός επεξεργάζεται αρκετά σενάρια για το νέο υπουργικό. Ένα από αυτά θέλει αλλαγή του κυβερνητικού εκπροσώπου και μετάθεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου είτε σε άλλο υπουργείο είτε στην Κουμουνδούρου, σε περίπτωση άρνησης του Σκουρλέτη.

Παρά το γεγονός ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θεωρείται επιτυχημένος, πολλοί πιστεύουν ότι σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, χρειάζεται αλλαγή στο «πρόσωπο της κυβέρνησης». Ήδη για τη θέση «παίζει» το όνομα του Νίκου Παππά ο οποίος ετοιμάζεται να επιστρέψει για τα καλά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Άλλο σενάριο θέλει τον Κ. Ζαχαριάδη να αναλαμβάνει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου με τον Ν. Παππά να μετακινείται στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εκλογών. Παράλληλα, δεν πρέπει να αποκλειστεί η αλλαγή στο υπουργείο Εσωτερικών να συνεπάγεται και με «ψαλίδισμα» της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές και εισαγωγή του πλαφόν του 3% για την εκλογή στα δημοτικά συμβούλια.

Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η επάνοδος του Νίκου Φίλη, αυτή τη φορά, μάλλον στο υπουργείο Πολιτισμού…

Όσο για τον Παύλο Πολάκη, “αναμένεται” να μεταφερθεί στο υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης ενώ το πιθανότερο είναι να υπάρξει μετακίνηση και του Σταύρου Κοντονή από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σημειωτέων ότι η πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να υπουργοποιηθούν και ορισμένα “νέα σε ηλικία στελέχη”…

Γ. Μπουρνούς, Κ. Ζαχαριάδης, Ρ. Σβίγκου και Χ. Στάϊκος, είναι μερικά από τα ονόματα που εξετάζονται.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: