Φρίκες… το μαγευτικό ψαροχώρι της Ιθάκης (Bίντεο)

Κοινοποίηση:
frikes-ithaki

Πρόκειται για το λιμάνι στο οποίο η Θεά Αθηνά, θέλοντας να δώσει λύση στα βάσανα του Οδυσσέα, και παίρνοντας τη μορφή του αγαπητού φίλου του Μέντη, βασιλιά των Ταφίων νήσων, αράζει το πλοίο της, για να φτάσει στα ανάκτορα και να συμβουλέψει τον Τηλέμαχο για το τι έπρεπε να κάνει
Μια βόλτα στο πανέμορφο νησί της Ιθάκης, θα μας πείσει για τον λόγο τον οποίο ο Όμηρος την επέλεξε ως το μέρος που θα αποτελούσε τον τόπο καταγωγής μα και τελικό προορισμό του ήρωά του, του πολυμήχανου Οδυσσέα…

Όσο λοιπόν ένας επισκέπτης περιδιαβαίνει στο νησί, τόσο περισσότερο επιβραβεύεται για την επιλογή του στον απόλυτο μυθικό προορισμό του Ομήρου, και τότε, το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό το ξεχωριστό νησί εισχωρεί στα συναισθήματά του, κάνοντάς τον να το λατρέψει όπως ακριβώς και ο ίδιος ο ποιητής.

Στο βορειοανατολικό τμήμα του, σε απόσταση 19 χλμ. από το Βαθύ, υπάρχει ένα υπέροχο γραφικό ψαροχώρι με ελάχιστους κατοίκους, που ακούει στο όνομα Φρίκες και αποτελεί σύμφωνα με τους ερευνητές το ομηρικό λιμάνι του Ρείθρου.

Πρόκειται για το λιμάνι στο οποίο η Θεά Αθηνά, θέλοντας να δώσει λύση στα βάσανα του Οδυσσέα, και παίρνοντας τη μορφή του αγαπητού φίλου του Μέντη, βασιλιά των Ταφίων νήσων, αράζει το πλοίο της, για να φτάσει στα ανάκτορα και να συμβουλέψει τον Τηλέμαχο για το τι έπρεπε να κάνει.

νηῦς δέ μοι ἥδ’ ἕστηκεν ἐπ’ ἀγροῦ νόσφι πόληος, ἐν λιμένι Ῥείθρῳ, ὑπὸ Νηΐῳ ὑλήεντι. (Οδ. α, 186-187)

Με απλή μετάφραση: Το πλοίο μου το έχω αράξει έξω από την πόλη, στο λιμάνι του ρείθρου, κάτω στο δασοσκεπές νήιον (πλατανοσκέπαστο λιμάνι)…

Το υπέροχο αυτό λιμάνι των Φρικών δημιουργήθηκε από τους κατοίκους των γύρω ορεινών περιοχών κατά τον 16ο αιώνα, στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν την φυσικότητά του λιμανιού για τις ανάγκες της αλιείας, καθώς και για τις εμπορικές τους συναλλαγές με την ηπειρωτική χώρα.

Οι Φρίκες δε, συνδέονται και με τη νεότερη ιστορία του νησιού, όπου κατά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 13 Σεπτεμβρίου 1944, ντόπιοι αντάρτες, μετά από μια άνιση μάχη, κατέλαβαν το Γερμανικό πολεμικό πλοίο «Αντουανέτα» που ήταν αραγμένο στο μικρό λιμανάκι και αιχμαλώτισαν το πλήρωμά του.

Στις μέρες μας, αποτελεί έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μιας και διαθέτει μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, χώρους ελλιμενισμού και εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής, καλό φαγητό, κυρίως φρέσκο ψάρι, και συμπαθητικά μικρά καφέ δίπλα στο κύμα, ιδανικά για όλες τις ώρες της ημέρας αλλά και της νύχτας.

Μάλιστα θεωρείται ως η απόλυτη αφετηρία για μικρές θαλάσσιες αποδράσεις στα βόρεια του νησιού, στις ατελείωτες άγριες παραλίες με τα καταγάλανα νερά, τα λευκά βότσαλα και τους απόκρημνους κάθετους βράχους που σου κόβουν την ανάσα. Το κύριο αξιοθέατο του χωριού αποτελούν οι δύο καλοδιατηρημένοι ανεμόμυλοι στις δυο πλευρές του λιμανιού, χωμένοι κυριολεκτικά στο πράσινο. Πολλοί είναι εκείνοι που τους παρομοιάζουν με κάστρο, ειδικά εκείνες τις δροσερές καλοκαιρινές νύχτες που περπατώντας στην προκυμαία τους βλέπουν ολόφωτους να σηματοδοτούν τα όρια του πανέμορφου αυτού χωριού.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. εἴμ᾽ Ὀδυσεὺς Λαερτιάδης, ὃς πᾶσι
    δόλοισι ἀνθρώποισι μέλω, καί μευ κλέος
    οὐρανὸν ἵκει.
    ναιετάω δ᾽ Ἰθάκην ἐυδείελον· ἐν δ᾽
    ὄρος αὐτῇ
    Νήριτον εἰνοσίφυλλον, ἀριπρεπές·
    ἀμφὶ δὲ νῆσοι
    πολλαὶ ναιετάουσι μάλα σχεδὸν
    ἀλλήλῃσι,
    Δουλίχιόν τε Σάμη τε καὶ ὑλήεσσα
    Ζάκυνθος.
    αὐτὴ δὲ χθαμαλὴ πανυπερτάτη εἰν ἁλὶ
    κεῖται
    πρὸς ζόφον, αἱ δέ τ᾽ ἄνευθε πρὸς ἠῶ τ᾽
    ἠέλιόν τε,
    τρηχεῖ᾽, ἀλλ᾽ ἀγαθὴ κουροτρόφος· οὔ
    τοι ἐγώ γε
    ]Εἶμ’ ὁ Δυσσέας, τοῦ Λαέρτη ὁ γιός, ποὺ
    ξέρουν ὅλοι οἱ ἀνθρῶποι[
    τοὺς δόλους μου, κι ἡ δόξα μου στὸν
    οὐρανὸ ἀνεβαίνει.
    Καὶ κατοικῶ στὸ λιόλουστο τὸ Θιάκι,(την πολη ιθακη)=Πορος
    ποὺ ἔχει ἀπάνω
    τὸ Νήριτο, τρανὸ βουνὸ ( πανυψηλος Αινος με την μαυρη ελατη) ποὺ σειεῖ ἁψηλὰ
    τὰ φύλλα,
    κι ὁλόγυρα πολλὰ νησιὰ τό ‘να κοντά ‘ναι
    στ’ ἄλλο,
    ἡ Σάμη= πεπαλεοσσα Σαμη= σημερινο Θιακι καὶ τὸ Δουλιχιό =, Λευκαδα κι ἡ Ζάκυνθο ἡ
    δεντράτη
    Ἐτούτη χάμου ἁπλώνεται Πανυπερτατη στὰ πέλαγα τῆς
    Δύσης,
    τ’ ἄλλα νησιά ‘ναι ξέχωρα, στ’ ἀνάβλεμμα
    τοῦ ἥλιου.
    Πέτρες γεμάτο, μὰ καλὸ λεβέντες γιὰ νὰ
    βγάζη
    {του ρειθρου το λιμανι = Πορος Βοχινας ποταμος
    Σπηλαιο Ναιαδων = σπηλαιο Μελισσανη
    ξεχωρο νησι προς την δυση
    ελατινοι ιστοι πλοιων ελατινη ξυλια οικοδομων ποιο νησι διαθετει ελατα.)
    παρα ποιηση της ιστοριας

Comments are closed.