ραγή προστασίας σε κινητά και τάμπλετ ανηλίκων, προκειμένου να περιορίσει την πρόσβασή τους σε ακατάλληλο περιεχόμενο όπως αυτό επικοινωνείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με στόχο την εφαρμογή του μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025.
Το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του εθισμού των ανηλίκων στο Διαδίκτυο βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαγεωργίου, και αναμένεται να παρουσιαστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα δώσει και την τελική έγκριση το προσεχές διάστημα μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Τρεις άξονες
Η κυρίαρχη σκέψη του υπουργείου, όπως αναφέρει η Real News, είναι το σχέδιο να κινηθεί πάνω σε τριπλό άξονα, ο οποίος θα περιλαμβάνει την αντικειμενική πιστοποίηση της ηλικίας του χρήστη μέσω του κρατικού μητρώου, την ενίσχυση του γονικού ελέγχου μέσω εφαρμογών αλλά και τον διάλογο με τους παρόχους για το προβαλλόμενο περιεχόμενο.
Ο πρώτος άξονας αφορά το Kids Wallet: Το kids Wallet θα αποτελέσει τη βάση και για τον δεύτερο άξονα, αυτό της ενίσχυσης του γονικού ελέγχου στο περιεχόμενο, στο οποίο έχουν πρόσβαση τα παιδιά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο γονικός έλεγχος θα ενισχυθεί είτε μέσω νέας εφαρμογής, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να ελέγχουν τον χρόνο, τον οποίο περνά το παιδί τους στα social media, τις σελίδες που επισκέπτεται και το περιεχόμενό τους.
Ο τρίτος άξονας αφορά τον διάλογο, ο οποίος θα γίνει μεταξύ της πολιτείας και των παρόχων τόσο για το υλικό, στο οποίο έχουν πρόσβαση οι νέοι όσο και για τη συλλογή δεδομένων.
Ευτυχώς εισηκούσθημεν. Έστω μερικώς. Όμως είναι απολύτως θετικό ότι δημιουργήθηκε “Διάλογος” επί του θέματος το οποίο παρήγε βία, ανηθικότητα, έκθεση των ανηλίκων και άλλα που χρήζουν οριοθετήσεων και προστασίας, άμεσης και αποτελεσματικής. Φρονώ ότι σε συνεννόηση με Παιδοψυχολόγους Επιστήμονες, Παιδοψυχιάτρους και Εκπαιδευτικούς, μπορεί να οριοθετηθεί ο ημερήσιος χρόνος απασχολήσεως ο οποίος να ελέγχεται ηλικιακά από την ενιαία κάρτα προσβάσεως σε Μ.Κ.Δ. και οχι Γονείς ευάλωτους στις απαιτήσεις τέκνων, σε τρία διακριτά αντικείμενα -1- Επικοινωνίες, με γονική έγκριση και ελεύθερη πρόσβαση παρακολουθήσεως. -2- Εκπαίδευσις, Γνώσεις, Επιστήμη, Ιστορία, Ενημέρωσις, με γενική έγκριση προσβάσεως με ηλικιακά κριτήρια από αρμόδιο Υπουργείο, -3- Διασκέδασις με παιχνίδια η άλλα προγράμματα ακόμη και ενδεχόμενης “συμμετοχής”, ελεγμένα, παρακολουθούμενα και οριοθετούμενα από αρμόδιο Υπουργείο.