Με επίσημο αλλά και συμβολικό τρόπο η Μεγάλη Βρετανία μπήκε στην κούρσα για το πρόγραμμα του ΠΝ που προβλέπει την απόκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών για ενίσχυση του ελληνικού στόλου. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται πως όλοι οι «μνηστήρες» ζεσταίνουν τις μηχανές τους για «ναυμαχία» μέχρις εσχάτων. Σε αυτό το πλαίσιο τους επόμενους μήνες αναμένεται να δούμε πολλές κόντρες, προσφορές αλλά και κρυφούς άσσους της τελευταίας στιγμής.
Από τα χέρια της πρεσβευτού της Μεγάλης Βρετανίας, Kate Smith, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, πήρε στα χέρια του την πρόταση της χώρας για τις νέες φρεγάτες, αλλά και για το πλοίο ενδιάμεσης λύσης.
Η ίδια η πρέσβης ανέβασε στον λογαριασμό της στο Twitter την εικόνα που παραδίδει την επίσημη πρόταση της εταιρίας και της Βρετανικής κυβέρνησης, στα χέρια του Έλληνα υπουργού.
Οι νέες φρεγάτες Arrowhead 140 είναι η Βρετανική πρόταση και όπως σημειώνουν οι Άγγλοι, για να καταθέσουν την προσφορά τους έχει προηγηθεί μελέτη ειδικά για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και τις επιχειρησιακές απαιτήσεις που έχει.
Συμφωνία «G to G»
Οι Βρετανοί θεωρούν σημαντικό ατού το γεγονός πως απελευθερωμένοι πλέον από τις υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους περιορισμούς της, μπορούν να υπογράψουν συμφωνίες G to G (κυβέρνηση με κυβέρνηση) με την Ελλάδα, κάτι που έως τώρα ως δυνατότητα το έχουν αποκλειστικά οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Το θέμα της συμφωνίας ανάμεσα σε κυβερνήσεις είναι μια σημαντική λεπτομέρεια που αφορά τα Ευρωπαϊκά πλοία διότι η ΕΕ δεν επιτρέπει G to G συμφωνίες ανάμεσα σε μέλη της, γεγονός που οδηγεί αναγκαστικά σε διεθνή διαγωνισμό.
Η πρόταση της εταιρίας Babcock στηρίζεται απολύτως από την κυβέρνηση της Αγγλίας κι εκτός των Arrowhead 140, περιέχει την αναβάθμιση των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού τύπου ΜΕΚΟ, κλάσης ΥΔΡΑ, αλλά και ναυπήγηση φρεγατών σε Ελληνικά ναυπηγεία.
Η Arrowhead 140 της «ελληνικής διαμόρφωσης» είναι πολλαπλών ρόλων κι όπως υποστηρίζουν οι Βρετανοί είναι ικανή ν’ ανταπεξέλθει σε όλες τις μορφές ναυτικού πολέμου, ανάμεσα σε αυτές κι εκείνη της άμυνας περιοχής.
Σαν πλοίο ενδιάμεσης λύσης, οι Βρετανοί φέρεται να προτείνουν την παλαιά αλλά αξιόπιστη Type 23, με επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού να σημειώνουν πως κάθε ενδιάμεση λύση πρέπει να ελεγχθεί ξεχωριστά. Όπως χαρακτηριστικά λένε δεν υπάρχει λόγος να να προστεθούν προβλήματα στον στόλο.
Στην πρόταση της Βρετανία, περιλαμβάνεται και η ναυπήγηση φρεγατών στην Ελλάδα, με τους Βρετανούς να δηλώνουν ότι θα ήθελαν να μεταφέρουν τεχνογνωσία στα Ελληνικά ναυπηγεία.