Φρεγάτες: Το κόλπο της Αθήνας που μπέρδεψε του Γάλλους – Είχαν ξεγράψει τις Belharra [ΒΙΝΤΕΟ]

Κοινοποίηση:
fregates-fdi-grece-768x461

Οι γαλλικές φρεγάτες Belharra είναι πλέον τα νέα πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι Γάλλοι πήραν την… δουλειά για τις νέες φρεγάτες του ελληνικού Π.Ν. καθώς και αυτή για τα νέα μαχητικά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Και αν η υπόθεση των γαλλικών Rafale είχε αίσιο τέλος σχεδόν από την αρχή της διαπραγμάτευσης, η υπόθεση των νέων φρεγατών του ελληνικού Στόλου χρειάστηκε μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις.

Η Γαλλία εμφανίστηκε αρχικά σαν το απόλυτο φαβορί για την πώληση των τεσσάρων νέων φρεγατών στην Ελλάδα.

Όμως η είσοδος των ΗΠΑ στην διαπραγμάτευση μπέρδεψε τα πράγματα.

Η διαπραγμάτευση έγινε ακόμα πιο πολύπλοκη μετά την πρόταση των Ολλανδών, των Ιταλών και των Βρετανών, οι οποίοι και έδιναν πλοία σε πολύ καλή τιμή.

Οι Γάλλοι πίστεψαν πως έχασαν το παιχνίδι όταν η Ελλάδα εξήγγειλε την αγορά έξι νέων Rafale, ανεβάζοντας στα 24 τον αριθμό των νέων ελληνικών μαχητικών.

Οι άνθρωποι της Naval Group θεώρησαν πως η αγορά από την Αθήνα επιπλέον έξι γαλλικών μαχητικών έγινε για να «χρυσωθεί το χάπι».

Τότε οι Γάλλοι ήταν σχεδόν βέβαιοι πως η Ελλάδα θα καταλήξει στις νέες αμερικανικές φρεγάτες.

Έχασε 8 με 15 δισ. ευρω η Γαλλία πήρε όμως ένα χρυσό συμβόλαιο από την Αθήνα

Όμως, τα πάντα άλλαξαν μετά την απόφαση της Αυστραλίας να προχωρήσει την σύμβαση για νέα αυστραλιανά υποβρύχια στην ΗΠΑ και την Αγγλία και όχι με στους Γάλλους της Naval Group.

H Νaval Group έχασε ένα συμβόλαιο της τάξης των 8 έως 15 εκατ. ευρώ.

Ο Μανουέλ Μακρόν, μετα το ατυχές για τους Γάλλους αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Αυστραλία για τα νέα υποβρύχια της χώρας, το πήρε πάνω του.

Η τιμή των Belharra μειώθηκε στα 800 εκατ. στην μονάδα, ενώ τα 3+1 πλοία έδωσαν την δυνατότητα στην Αθήνα να εξοικονομήσει χρήματα για τον πλήρη εξοπλισμό των νέων φρεγατών.

Η κίνηση της Ελλάδας να αγοράσει έξι επι πλέον Rafale μπέρδεψε τους Γάλλους και τους ανάγκασε να υποχωρήσουν, δίνοντας ουσιαστικά στην Αθήνα ότι επιθυμούσε.

Την ίδια ώρα η Γαλλία κέρδισε ένα συμβόλαιο λίγο κάτω από τα 8 δισ. ευρώ (σ.σ. τόσο θα φράσει μελλοντικά), δίνοντας στον Μανουέλ Μακρόν την δυνατότητα να πάρει τη ρεβάνς από τους Αμερικανούς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: