Φρούτα: Τι θα γίνει αν φάτε πάρα πολλά  

Κοινοποίηση:
Frouta_-Ti--frouta

Τα φρούτα πρέπει να είναι απαραιτήτως στην διατροφή μας. Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι αναγκαία για τον οργανισμό μας. Τα φρούτα όμως έχουν και φυσικά σάκχαρα ενώ ορισμένα είδη είναι αρκετά πλούσια σε θερμίδες. Έτσι, πρέπει να προσέχουμε να μην το παρακάνουμε κιόλας.

Φρούτα: Πότε είναι πολλά;
Είναι πάντα εφικτό να φάτε σε υπερβολική ποσότητα το οτιδήποτε, όσο καλό και αν κάνει στην υγεία. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δύσκολα φτάνει κανείς να φάει πάρα πολλά φρούτα.
Ωστόσο, μια “φρουτοκεντρική” διατροφή, στην οποία δεν τρώτε σχεδόν τίποτα εκτός από φρούτα, μπορεί να σας εμποδίσει να λάβετε αρκετά θρεπτικά συστατικά από άλλα τρόφιμα. Οι ειδικοί συνιστούν το 25-30% της διατροφής σας να αποτελείται από φρούτα.
Και τι γίνεται με τη ζάχαρη στα φρούτα; Η ζάχαρη για την οποία πρέπει να ανησυχείτε, λένε οι ειδικοί, είναι η πρόσθετη μορφή που βρίσκετε σε αναψυκτικά, γλυκά επιδόρπια και πολλά άλλα προϊόντα. Δεδομένου ότι τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες, το σώμα σας αντιδρά διαφορετικά στα φυσικά τους σάκχαρα.
Ωστόσο, εάν τρώτε μεγάλες μερίδες, η υπερβολική ζάχαρη των φρούτων θα μπορούσε να συμβάλει σε προβλήματα υγείας όπως:

αύξηση βάρους
διαβήτης
επιπλοκές με παθήσεις του παγκρέατος και των νεφρών
φθορά των δοντιών
ελλείψεις σε βιταμίνη Β12, ασβέστιο, βιταμίνη D και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Θρεπτικά συστατικά φρούτων
Τα φρούτα είναι χαμηλά σε λιπαρά και νάτριο και δεν περιέχουν χοληστερόλη. Έχουν, επίσης, πολλά υγιεινά θρεπτικά συστατικά, που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετά, όπως:

Κάλιο: Το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής σας πίεσης. Ακολουθώντας τη δίαιτα DASH, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και γενικώς χαμηλή σε λιπαρά, μπορεί να μειώσετε την αρτηριακή πίεση σχεδόν εξίσου καλά με φαρμακευτική αγωγή.
Φυτικές ίνες: Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες δίαιτες μειώνουν τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ προάγουν την καλή πέψη. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε ολόκληρα ή κομμένα φρούτα και είναι σχεδόν ανύπαρκτες στους χυμούς φρούτων. Οι διαιτητικές ίνες σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που βοηθά στη διαχείριση του βάρους. Επιβραδύνουν, επίσης, την πέψη και την απελευθέρωση ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό αποτρέπει τις αυξομειώσεις στη γλυκόζη αίματος.
Βιταμίνη C: Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό, την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών του σώματος, θεραπεύει τραυματισμούς, προάγει τη στοματική υγεία και βοηθά το σώμα να απορροφήσει τον σίδηρο.
Φολικό οξύ: Ίσως έχετε προσέξει ότι το φυλλικό οξύ (η συνθετική/τεχνητή μορφή του φολικού οξέος) να χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα σε ψωμιά και σε άλλα προϊόντα σιτηρών. Στην φυσική του μορφή βρίσκεται σε μια ποικιλία τροφών, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων. Το φυλλικό οξύ βοηθά το σώμα να παράγει ισχυρά ερυθρά αιμοσφαίρια, να μεταβολίζει τις πρωτεΐνες και να διασπά το αμινοξύ ομοκυστεΐνη (που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις). Είναι επίσης σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Προσοχή στο χρώμα των φρούτων
Όσο πιο πολύχρωμο είναι το γεύμα σας, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά έχει. Το χρώμα ενός φρούτου μπορεί “να σας πει” ποια θρεπτικά συστατικά περιέχει.
Κόκκινα φρούτα
Περιέχουν άφθονες βιταμίνες Α και C, κάλιο και αντιοξειδωτικά.

Κεράσια
Κράνμπερι
Ρόδια
Σμέουρα
Κόκκινα μήλα
Κόκκινα σταφύλια
Φράουλες
Καρπούζι

Κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα
Είναι γεμάτα με βιταμίνη Α, βιταμίνη C και κάλιο.

Βερίκοκα
Φράπα
Μάνγκο
Πορτοκάλια
Παπάγια
Ροδάκινα
Αχλάδια
Ανανάς

Λευκά φρούτα
Περιέχουν κυρίως κάλιο.

Μπανάνες
Αχλάδια
Λευκά νεκταρίνια
Λευκά ροδάκινα

Πράσινα φρούτα
Περιέχουν πολύ κάλιο και βιταμίνη Κ, τα οποία κάνουν καλό στην πήξη του αίματος, την υγεία της όρασης και τα γερά οστά.

Αβοκάντο
Πράσινα μήλα
Πράσινα σταφύλια
Ακτινίδια
Limes (ναι, τα λεμόνια είναι φρούτα!)

Μπλε και μωβ φρούτα
Τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε αυτά τα φρούτα όχι μόνο βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού, αλλά προάγουν επίσης την μνήμη, την υγιή γήρανση, την πέψη και την υγεία του ουροποιητικού συστήματος.

Βατόμουρα
Βακκίνια
Σύκα
Δαμάσκηνα
Μωβ σταφύλια
Σταφίδες

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: