Φτώχεια: Αυτές θα είναι οι 20 πιο φτωχές χώρες το 2025

Κοινοποίηση:
2017-02-20T080220Z_760882715_RC11AF2D7960_RTRMADP_3_SOUTHSUDAN-FAMINE

Η φτώχεια συνεχίζει να είναι τεράστιο πρόβλημα στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής που κυριαρχούν στη λίστα με τις πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη.

Δεν περιέχει εκπλήξεις η λίστα με τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο…

Οι 19 από τις 20 χώρες της λίστας του Focus Economics βρίσκονται εκεί, ενώ η πιο φτωχή χώρα στον κόσμο είναι το πολύπαθο Αφγανιστάν.

Αν και η υποσαχάρια Αφρική ήταν η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομική περιοχή μετά την Ασία τα τελευταία χρόνια, η εξαιρετικά υψηλή αύξηση του πληθυσμού – πάνω από 2% ετησίως – σημαίνει ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε πολύ πιο αργά.

Επιπλέον, παράγοντες όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πολιτικές αναταραχές – η αφρικάνικη ήπειρος έχει βιώσει εννέα πραξικοπήματα από το 2020 – και η ανασφάλεια εξακολουθούν να εμποδίζουν τη συγκεκριμένη περιοχή να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της.

Πρώτη πιο φτωχή χώρα: Αφγανιστάν – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ 434 δολάρια
Η φτώχεια του Αφγανιστάν οφείλεται σε δεκαετίες συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων ξένων εισβολών, εμφυλίων πολέμων και εξεγέρσεων.

Η συνεχής αστάθεια κατέστρεψε τις υποδομές, υπονόμευσε τη θεσμική ανάπτυξη και απέτρεψε τις ξένες επενδύσεις.

Η παραγωγικότητα του γεωργικού τομέα, στον οποίο βασίζονται οι περισσότεροι Αφγανοί, είναι χαμηλή λόγω των παρωχημένων γεωργικών πρακτικών, της λειψυδρίας και της υποβάθμισης της γης.

Η εκτεταμένη διαφθορά και η αδύναμη κεντρική κυβέρνηση παρεμποδίζουν περαιτέρω την ανάπτυξη, με την οικονομία να παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τη διεθνή βοήθεια.

Επιπλέον, η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021 οδήγησε στην απομόνωση του Αφγανιστάν από τις παγκόσμιες αγορές και τα χρηματοπιστωτικά συστήματα, καταπνίγοντας την οικονομία και επιδεινώνοντας τις ανθρωπιστικές κρίσεις.

Οι ειδικοί που συνεργάζονται με το Focus Economics αναμένουν μόνο μια υποτονική αύξηση του ΑΕΠ το επόμενο έτος παρά την υποστήριξη που παρέχουν τα έργα υποδομής που συνδέουν το Αφγανιστάν με τις γειτονικές χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Παντοπωλείο στο Αφγανιστάν.
Παντοπωλείο στο Αφγανιστάν.

Δεύτερη πιο φτωχή χώρα: Νότιο Σουδάν – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ 448 δολάρια
Η φτώχεια στο Νότιο Σουδάν συνδέεται με τον παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος ξέσπασε αμέσως μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 2011.

Η βία εκτόπισε εκατομμύρια ανθρώπους, κατέστρεψε τις υποδομές και διέλυσε τη γεωργία, τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Επιπλέον, η κακοδιαχείριση, η διαφθορά και οι συγκρούσεις για τα κοιτάσματα πετρελαίου έχουν οδηγήσει σε διακεκομμένη παραγωγή και έσοδα από το πετρέλαιο, την κύρια πηγή εσόδων του Νότιου Σουδάν.

Οι εθνοτικές διαιρέσεις και οι εύθραυστοι πολιτικοί θεσμοί, ο υψηλός πληθωρισμός, η επισιτιστική ανασφάλεια και η έλλειψη εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης συμβάλλουν περαιτέρω στην υπανάπτυξη της χώρας.

Ο εμφύλιος πόλεμος στο γειτονικό Σουδάν προκαλεί περαιτέρω χάος, με τις εξαγωγές πετρελαίου από το Νότιο Σουδάν να διακόπτονται λόγω της ρήξης ενός αγωγού στο Σουδάν στις αρχές του 2024.

Η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας θα ακολουθήσει περίπου τον μέσο όρο της υποσαχάριας Αφρικής τα επόμενα χρόνια, κάτι που δεν θα είναι αρκετό για να ανεβάσει τη χώρα αισθητά στην κατάταξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Τρίτη πιο φτωχή χώρα: Σιέρα Λεόνε – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ 529 δολάρια
Η υπανάπτυξη της Σιέρα Λεόνε έχει τις ρίζες της στα επακόλουθα του βίαιου εμφυλίου πολέμου από το 1991 έως το 2002, ο οποίος αποδεκάτισε τις υποδομές και έπνιξε την οικονομική δραστηριότητα.

Αν και πλούσια σε διαμάντια, η κακοδιαχείριση των πόρων και η διαφθορά έχουν εμποδίσει τις οικονομικές απολαβές από την εξόρυξη να φτάσουν στον ευρύτερο πληθυσμό.

Η χώρα πάσχει επίσης από κακή διακυβέρνηση και ένα εύθραυστο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο επιβαρύνθηκε περαιτέρω από την επιδημία Έμπολα την περίοδο 2014-2016. Η γεωργία, το κύριο μέσο βιοπορισμού για πολλούς, παραμένει μη παραγωγική λόγω παρωχημένων τεχνικών και χαμηλών επενδύσεων.

Οι χώρες που συμπληρώνουν την εικοσάδα με τις φτωχότερες στον κόσμο:
Μαλάουι με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 552 δολάρια
Μαδαγασκάρη με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 577 δολάρια
Κεντροαφρικάνικη Δημοκρατία με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 582 δολάρια
Μπουρουντί με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 602 δολάρια
Μοζαμβίκη με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 668 δολάρια
Νίγηρας με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 672 δολάρια
Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 708 δολάρια
Σομαλία με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 729 δολάρια
Λιβερία με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 806 δολάρια
Μάλι με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 909 δολάρια
Τσαντ με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 930 δολάρια
Μπουρκίνα Φάσο με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 964 δολάρια
Γκάμπια με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 980 δολάρια
Σουδάν με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 1.009 δολάρια
Γουϊνέα-Μπισάου με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 1.057 δολάρια
Ρουάντα με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 1.061 δολάρια
Νιγηρία με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 1.063

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ντροπή στις 20 πιο πλούσιες και αίσχος για τον ‘πολιτισμένο κόσμο μας’.

Leave a Response