«Φωτιά» βάζει το ΔΝΤ για το δολάριο: Το μερίδιό του στα παγκόσμια αποθέματα μειώνεται

Κοινοποίηση:
ΔΟΛΑΡΙΟ

Το μερίδιο του δολαρίου ΗΠΑ στα παγκόσμια αποθέματα των κεντρικών τραπεζών συνέχισε να μειώνεται, φτάνοντας μόλις στο 59,2% το τρίτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η πτώση έρχεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας τάσης προς την αποδολαριοποίηση, η οποία κερδίζει δυναμική.

Τα στατιστικά του ΔΝΤ δείχνουν ότι το μερίδιο του δολαρίου έχει μειωθεί από περίπου 70 τοις εκατό το 2000. Ωστόσο, το δολάριο ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι το πιο σημαντικό αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, ενώ το μερίδιο του ευρώ έχει υποχωρήσει στο 19,6%. Το μερίδιο του ιαπωνικού γιεν στα παγκόσμια αποθέματα αυξήθηκε στο 5,5% από 5,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Το κινεζικό γουάν, η βρετανική λίρα, το καναδικό δολάριο και το ελβετικό φράγκο παρουσίασαν μικρή μεταβολή.

Σύμφωνα με την παγκόσμια υπηρεσία χρηματοοικονομικών πληροφοριών SWIFT, το μερίδιο του γιουάν στις διεθνείς πληρωμές έφτασε σε υψηλό ρεκόρ τον Νοέμβριο, με το κινεζικό νόμισμα κοινώς γνωστό ως ρενμίνμπι να γίνεται το τέταρτο πιο σημαντικό νόμισμα στον κόσμο. Ο διασυνοριακός δανεισμός σε γιουάν έχει επίσης αυξηθεί και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει περισσότερες από 30 διμερείς ανταλλαγές νομισμάτων με ξένες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Αργεντινής.

Το αυξανόμενο μερίδιο του γιουάν στις διασυνοριακές συναλλαγές αντανακλά την τάση της Κίνας να απομακρύνεται από το δολάριο και τις προσπάθειες του Πεκίνου να προωθήσει την χρήση του ρενμίνμπι, σύμφωνα με την SWIFT.

Η παγκόσμια τάση χρήσης εθνικών νομισμάτων αντί του δολαρίου ΗΠΑ στο εμπόριο ενισχύθηκε πέρυσι μετά την αποκοπή της Ρωσίας από το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα λόγω κυρώσεων για τον πόλεμο της Ουκρανίας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) προειδοποίησε ότι το αυξανόμενο εμπόριο της Ρωσίας σε κινεζικό γιουάν ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις θα μπορούσε να υπονομεύσει την ισχύ του δολαρίου ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι έχουν επίσης επισημάνει ότι οι δυτικοί εμπορικοί περιορισμοί οδήγησαν σε αυξημένη χρήση του κινεζικού γιουάν παγκοσμίως σε βάρος του δολαρίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: