Στις παρυφές της Δαδιάς έφτασε η πυρκαγιά που κατακαίει τον Έβρο, θέτοντας υπό άμεση απειλή το περιώνυμο δάσος που είχε πληγεί καίρια πέρυσι από άλλη, μεγάλη φωτιά, η οποία είχε κάψει τότε περισσότερα από είκοσι χιλιάδες στρέμματα -πεύκης κυρίως.
Όπως ανάφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Εβραίου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, η πυρκαγιά εξελίσσεται στο χωριό Λυκόφη κοντά στο παρατηρητήριο για τα άγρια πουλιά όπου αναχαιτίστηκε προσωρινά από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς η απειλή για το δάσος λόγω των ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων έντασης 6-7 μποφόρ που εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή «δίνοντας» κατά διαστήματα ριπές των 8 έως και 9 μποφόρ.
«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, η μάχη που δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης σκληρή. Αυτή τη στιγμή έχουμε μέτωπα στο χωριό Νίψα που είναι και το πιο μεγάλο, στα χωριά Δορίσκο και Μοναστηράκι ένα άλλο, στις Φερρες στο χωριό Καβυσσός πλησία της Εγνατίας και στην Λυκόφη Σουφλίου», πρόσθεσε ο κ. Πετροβιτς.
«Αυτή την ώρα στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης χιονίζει στάχτη, και κάτοικοι έχουν λάβει ειδοποίηση από την Διεύθυνσης Υγείας να κλείσουν πόρτες και παράθυρα», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης και ενημέρωσε ότι η Εγνατία οδός άνοιξε για τα οχήματα που κινούνται προς και από τα σύνορα.
.
Έτσι χιλιάδες τουρίστες, Τούρκοι κυρίως, αλλά και κάτοικοι του Βορείου Έβρου που είχαν σπεύσει για το Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη, και εγκλωβίστηκαν λόγω του ότι έκλεισε η Εγνατία σιγά σιγά αρχίζουν από το πρωί να αποχωρούν.
«Τα εναέρια μέσα αλλά και οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς, αλλά οι προσπάθειές τους διασπώνται συνεχώς λόγω του ότι ξεσπούν νέες πυρκαγιές που μεταφέρονται σε άλλα σημεία με την βοήθεια των ανέμων», σημείωσε ο κ. Πετροβιτς, ο οποίος καταλήγοντας υπογράμμισε πως οι καλαμιές στα χωράφια από τα θερισμένα καλαμπόκια λειτουργούν ως «καύσιμο» για την ταχύτατα μετάδοσή της φωτιάς.
Κάηκαν ζώα, καλλιέργειες
Σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα εκτιμώνται οι εκτάσεις που έκαψε ήδη στο πέρασμά της η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή Μελία της Αλεξανδρούπολης, ενώ μεγάλες είναι και οι απώλειες σε ζωϊκό κεφάλαιο και ποιμνιοστάσια, σε αποθήκες και υποδομές των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα -αγροτών και κτηνοτρόφων- αλλά και σε αγροτικό εξοπλισμό, όπως τρακτέρ.
Αυτό δηλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη (με ευθύνη και στις περιοχές Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) Δημήτρης Πανταζής, διευκρινίζοντας ότι στις περιοχές που πέρασε ήδη η πυρκαγιά -Νίψα, Αμφιτρίτη, Λουτρό, Αετοχώρι, Πεύκα και σε εκτάσεις προς την περιοχή των Φερών- καλλιεργούνται κυρίως ηλιόδεντρα, αμπέλια, αμύγδαλα και κάποιες μέντες και τριφύλλια.
Αναφορικά με το ζωικό κεφάλαιο, ο ίδιος επισήμανε, ότι μέχρι στιγμής έχει αναφορές πως κάηκαν 500 κυψέλες στις προαναφερόμενες περιοχές και 150 μικρόσωμα ζώα, όπως κατσίκια, πρόβατα και γίδια. Σύμφωνα με στοιχεία της περιφερειακής ενότητας Έβρου σε Αλεξανδρούπολη, Φέρρες, Σουφλί και Σαμοθράκη είναι καταγεγραμμένα 15.716 βοοειδή, 130.871 αιγοπρόβατα και 4.177 χοιρινά.
Χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» για τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή την πυρκαγιά ο κ. Πανταζής σημείωσε ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν ήδη ξεκινήσει την υποβολή δηλώσεων στον ΕΛΓΑ και διευκρίνισε ότι αποζημίωσης θα λάβουν και όσοι έχουν πληγεί σε επίπεδο υποδομών και εξοπλισμού. Σημείωσε δε πως τα δεδομένα δεν αποκλείεται να αλλάξουν από λεπτό σε λεπτό ή μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς εξελίσσεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς, η οποία λόγω των ισχυρών ανέμων στην περιοχή είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί.