Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά που κατακαίει τη βορειοανατολική Αττική και ξεπερνά τα 30 χλμ. Η φωτιά έχει κάνει στάχτη δάση και περιουσίες και έχει μπει ήδη στο Πεντελικό Όρος, όπως ανέφερε νωρίς το πρωί της Δευτέρας ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν απεγκλωβιστεί πάνω από 180 άτομα.
Τις συνθήκες που οδήγησαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς που ξεκίνησε την Κυριακή (12/08) από το Βαρνάβα και πλέον καίει ανεξέλεγκτα σε τρία μέτωπα, εξήγησε ο Νικόλας Λαβράνος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πυροσβεστών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με το τοπικό μικροκλίμα συνέβαλαν στη δραματική επιδείνωση της κατάστασης.
«Η συγκεκριμένη φωτιά είναι καθοδηγούμενη από τον άνεμο και όσο πιο δυνατός είναι, σε συνδυασμό με το τοπικό μικροκλίμα -που έπαιξε κι αυτό το δικό του ρόλο και ενίσχυσε τα εξασθενημένα μποφόρ το βράδυ με αποτέλεσμα να μην έχουμε σημαντική πτώση των ανέμων και η φωτιά να συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα», τόνισε ο κ. Λαβράνος μιλώντας στο Open.
Πρόσθεσε πως οι ριπές των ανέμων χθες ξεπέρασαν ακόμα και τα 85 με 90 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ οι φλόγες έφθασαν έως και τα 25 μέτρα σε ύψος, με αποτέλεσμα το έργο των πυροσβεστών να γίνει ακόμα πιο δύσκολο.
«Ένα μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάστηκε χθες το φαινόμενο της κηλίδωσης καύτρες που λόγω των ισχυρών ανέμων μεταφέρθηκαν εκατοντάδες μέτρα μακριά», τόνισε ο πρόεδρος των πυροσβεστών και εξήγησε πως ακόμα και σε σημεία που θεωρούνταν ασφαλή, δημιουργήθηκαν νέες εστίες πυρκαγιάς.
Ο κ. Λαβράνος ανέφερε ότι σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να μπουν μέσα σε ένα σημείο της φωτιάς και να δημιουργήσουν ένα ανάχωμα, καθώς είναι επικίνδυνο για την σωματική τους ακεραιότητα.
Ήδη ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε και φέρει εγκαύματα δεύτερου βαθμού.
Στο θέμα της ξηρασίας εστιάζει ο μετεωρολόγος, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θεόδωρος Γιάνναρος ο οποίος με ανάρτησή του εξηγεί τι είναι το φαινόμενο των κηλιδώσεων και πώς γιγάντωσε τη φωτιά.
Ο ερευνητής του ΕΑΑ, ανήρτησε φωτογραφία από τη φωτιά όπου φαίνεται ο μηχανισμός δημιουργίας κηλιδώσεων.
«Καθώς η βλάστηση που καίγεται δεν περιέχει μεγάλα ποσά υγρασίας (είναι δηλαδή πολύ ξερή), αυξάνεται η παραγωγή καυτρών (οι “σπίθες” που φαίνονται να αιωρούνται πάνω από τη φλόγα). Με τη βοήθεια και του ανέμου, οι καύτρες αυτές μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις και όταν πλέον πέσουν επάνω σε άκαυτη, ξερή βλάστηση να οδηγήσουν άμεσα στην έναρξη μιας νέας εστίας».
Ο Θεόδωρος Γιάνναρος επισημαίνει ότι οι κηλιδώσεις που εκδηλώνονται μπορούν να έχουν χαοτικό χαρακτήρα.
«Σε περιπτώσεις όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι και η βλάστηση είναι σε κρίσιμα εύφλεκτη κατάσταση, όπως δυστυχώς συμβαίνει με τη δασική πυρκαγιά του Βαρνάβα, οι κηλιδώσεις που εκδηλώνονται μπορούν να έχουν χαοτικό χαρακτήρα, επιταχύνοντας το ρυθμό εξάπλωσης της φωτιάς και αυξάνοντας τη διακινδύνευση όσων επιχειρούν από το έδαφος», αναφέρει ο ερευνητής του ΕΑΑ στην ανάρτησή του.