Ο παγκόσμιος προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα ή όχι των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και για το αν αυτά μπορούν τελικά να αποτρέψουν ή να εμποδίσουν την μετάδοση του ιού, παίρνει συνεχώς νέες διαστάσεις.
Ο Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, ξεκαθάρισε πως κανένας επιστήμονας πουθενά στον κόσμο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πει με απόλυτη σιγουριά εάν τα εμβόλια προσφέρουν τελικά ανοσία απέναντι στον κορωνοϊό αλλά και τις νέες μεταλλάξεις του.
Σε δυο πολύ πρόσφατες τηλεοπτικές του παρεμβάσεις αντιπαραβάλλει το παράδειγμα του Ισραήλ, μία χώρα όπου θεωρείται πρότυπο για την ταχύτητα και τη μαζικότητα με την οποία εμβολιάζονται συλλήβδην οι πολίτες άνω των 16 ετών.
«Τα εμβόλια δεν είναι αυτά που περίμενε ο κόσμος», ανέφερε ο Δ. Κούβελας.
Παγκόσμιος προβληματισμός για τα εμβόλια
Την ίδια ώρα όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Αμερική οι υγειονομικοί είχαν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, μόνο που μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί μόνο οι μισοί.
Σύμφωνα με έρευνα που οργάνωσε το ίδρυμα Kaiser Family Foundation σε συνεργασία με την εφημερίδα Washington Post, μόλις το 52% έχουν κάνει την πρώτη δόση.
Κάτι που σημαίνει πως 48% των γιατρών, νοσηλευτών, κ.ά. διατρέχουν τον κίνδυνο να μολυνθούν εν ώρα εργασίας.
Το μικρό αυτό ποσοστό εμβολιασθέντων μάλλον εξηγείται από το γεγονός ότι οι υγειονομικοί ήταν οι πρώτοι στους οποίους δόθηκε η ευκαιρία να εμβολιαστούν. Οπότε, πολλοί εξ αυτών αποφάσισαν να περιμένουν και να δουν πως θα εξελιχθεί το πρόγραμμα, φοβούμενοι τυχόν παρενέργειες, επιπλοκές, κλπ.
Από όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, το 18% δηλώνει πως δεν πρόκειται να κάνει το εμβόλιο επικαλούμενοι φόβο για παρενέργειες, και το γεγονός ότι τα εμβόλια είναι πολύ καινούργια και άρα αδοκίμαστα.
Μάλιστα, το 16% δηλώνουν έτοιμοι ακόμη και να χάσουν τη δουλειά τους παρά να εμβολιαστούν!
Όπως αναφέρει μια 65χρονη νοσοκόμα από την Ιντιάνα στην Post, «δεν θέλω να ρισκάρω τη ζωή μου για να κρατήσω τη δουλειά μου». Συμπληρώνει πως τηρεί όλα τα μέτρα υγιεινής στην εργασία της, και πως αν ο ιός είναι τόσο μεταδοτικός όσο λένε, τότε θα τον είχε κολλήσει στα σίγουρα τόσο καιρό…
Ο σκεπτικισμός σε σχέση με τον εμβολιασμό είναι υψηλότερος ανάμεσα στους έγχρωμους υγειονομικούς, σύμφωνα πάντα με την συγκεκριμένη έρευνα.
Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρουν οι βρετανικές αρχές, τουλάχιστον το 50% των ενηλίκων της χώρας έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, με τον σχεδιασμό να στοχεύει στον εμβολιασμό του 100% των ενηλίκων μέχρι τον Ιούλιο.
Όπως δήλωσε χθες ο Βρετανός υπουργός Υγείας Matt Hancock, οι περισσότεροι εμβολιασμοί έγιναν την Παρασκευή, με αριθμό ρεκόρ από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για τεράστια επιτυχία, δήλωσε.
Οι πανηγυρισμοί όμως αυτοί σκιάζονται από καταγγελίες για την αδυναμία ή αποτυχία των πλούσιων κρατών να μοιραστούν τα εμβόλια με άλλα λιγότερα αναπτυγμένα κράτη.
Όπως λέει ο Dr. Jeremy Farrar, επικεφαλής της «δεξαμενής σκέψης» Welcome, που ασχολείται με ζητήματα υγείας, η Βρετανία θα πρέπει να αρχίσει να βοηθάει και άλλες χώρες, και να μην επαναπαύεται στη δική της επιτυχία.
Η Βρετανία, λέει, έχει τα δικαιώματα για αρκετές δόσεις εμβολίων, τόσες ώστε να μπορέσει να εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού της δυο φορές, άρα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να βοηθήσει και τις υπόλοιπες χώρες που συναντούν προβλήματα στην προμήθεια δόσεων.
Και όπως καταλήγει, «η επιστήμη μας έχει δώσει την δυνατότητα να γλιτώσουμε από την πανδημία, όμως αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν εμβολιαστεί ο μεγαλύτερος δυνατόν αριθμός ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη»