Φόρος κληρονομιάς: Ετοιμάζεται η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων

Κοινοποίηση:
Φόρος κληρονομιάς

Με στόχο τη διευκόλυνση των φορολογούμενων η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθήσει ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες ειδικά μετά το αυξημένο ενδιαφέρον που έφερε η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων για γονικές παροχές και δωρεές, ειδικά μετά και την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη επιταχύνει τις διαδικασίες προκειμένου το επόμενο διάστημα να είναι έτοιμη και η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής στο συνέδριο Ιδιοκτητών Ακινήτων της ΠΟΜΙΔΑ το 2021 η πλατφόρμα myΡroperty υποδέχθηκε 105.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, δωρεών και γονικών παροχών ενώ μόνο το τελευταίο 10ήμερο υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά πάνω από 20.000 δηλώσεις.

Βέβαια, αντίθετα με τις γονικές παροχές και δωρεές όπου το αφορολόγητο αυξήθηκε στις 800.000 ευρώ, τίποτα δεν έχει αλλάξει στο καθεστώς φορολόγησης των κληρονομιών.

Από την αυξημένη φορολογία εξαιρούνται βέβαια όσοι κληρονομούν κατοικία η οποία θεωρείται πρώτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει αφορολόγητο όριο για αξία κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο ή για αυτόν που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Για τους έγγαμους το αφορολόγητο ποσό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

Σημειώνεται ότι όταν κληρονόμος είναι σύζυγος ή ανήλικο τέκνο του κληρονομούμενου, απαλλάσσεται από το φόρο κληρονομιάς αξία κληρονομιαίας περιουσίας μέχρι 400.000 ευρώ για κάθε κληρονόμο.

Ανεξάρτητα της οικογενειακής κατάστασης ή το αν το ακίνητο είναι πρώτη κατοικία η κληρονομιά μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ είναι αφορολόγητη. Από τις 150.000 ευρώ και πάνω εφαρμόζεται κλίμακα φορολόγησης, που προβλέπει φόρο 1% από τις 150.000 και μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ, από το ποσό των 300.000 ευρώ και μέχρι τις 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 5%, ενώ για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 10%. Ισχύει δε, ειδικό αφορολόγητο φόρου κληρονομιάς 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο (μετά από 5 έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του.

Ειδικά για την πρώτη κατοικία, η κληρονομιά είναι αφορολόγητη μέχρι τα ακόλουθα όρια αντικειμενικών αξιών:

200.000 ευρώ, αν το παιδί είναι άγαμο.
250.000 ευρώ, αν το παιδί είναι έγγαμο.
275.000 ευρώ, αν το παιδί έχει ένα δικό του παιδί.
300.000 ευρώ, αν το παιδί έχει δύο δικά του παιδιά.
330.000 ευρώ, αν το παιδί έχει τρία δικά του παιδιά.
Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι μέσα στο 2022 να γίνει η ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής διαδικασία που θα διευκολύνει όσους πωλούν ακίνητα. Στην ψηφιακή εποχή θα περάσουν οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς και δηλώσεις φόρου γονικών παροχών και δωρεών, οι οποίες υποβάλλονται σήμερα χειρόγραφα στις ΔΟΥ .

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται δηλώσεις που αφορούν οποιαδήποτε περίπτωση επιβολής φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής για κτήση ακινήτων ή κινητών, αξιών, χρηματικών ποσών κ.λπ., για τις οποίες συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο, αλλά και πλήθος άλλες.

Σημαντικό χτύπημα στη γραφειοκρατία, αλλά και επίλυση ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι θέλουν να ολοκληρώσουν αγοραπωλησία ακινήτου είναι η κατάργηση του πιστοποιητικού περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, που προανήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας. Το πιστοποιητικό ΤΑΠ εκδίδεται από τους δήμους και προκαλεί τεράστιες καθυστερήσεις στην υπογραφή των συμβολαίων καθώς η έκδοση του γίνεται ακόμα και δύο μήνες μετά την αίτηση.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, στη Θεσσαλονίκη εκκρεμεί η έκδοση 4.000 βεβαιώσεων ΤΑΠ για να προσθέσει ότι για να ολοκληρωθούν απλές περιπτώσεις μεταβιβάσεων χρειάζεται ένας μήνας ενώ για τις πιο σύνθετες από 3- 9 μήνες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: