ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ!! Ασθενείς με κοιλιοκάκη ταλαιπωρούνται στο ΕΣΥ – Τι υποχρεώνεται ο κοσμάκης να κουβαλάει μαζί του στα νοσοκομεία

Κοινοποίηση:
ΦΩΓΦΔ

Είναι γεγονός ότι η νοσηλεία στα νοσοκομεία της χώρας μας αποτελεί μαρτύριο για κάθε ασθενή, πόσο μάλλον για τους συμπολίτες μας που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες.

Μερικοί από αυτούς είναι και οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη, η οποία σχετίζεται με τη γλουτένη και οδηγεί αρκετούς ασθενείς στο να φέρνουν τα δικά τους τρόφιμα από το σπίτι.

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα της Λάρισας «Ελευθερία» η εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Κοιλιοκάκης, Ελπίδα Γαλανοπούλου, «η σίτιση στα νοσοκομεία είναι πολύ μεγάλο θέμα. Ο πάσχων από κοιλιοκάκη ενημερώνει όταν νοσηλεύεται για κάποιον λόγο στο νοσοκομείο. Μπορεί η κουζίνα να έχει τη διάθεση να ακολουθήσει αυτά που πρέπει, όμως όταν ένα πιάτο περάσει από πολλά χέρια μέχρι να φτάσει στον θάλαμο τότε ο κίνδυνος επιμόλυνσης είναι τεράστιος».

Και συμπληρώνει: «Επειδή είναι δύσκολο να καταφέρεις να έχεις σίγουρο αποτέλεσμα στο θέμα της διατροφής στο νοσοκομείο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι πάσχοντες φέρνουν φαγητό από το σπίτι».

Στη συνέχεια, η κυρία Γαλανοπούλου εξηγεί ότι για να βρεθεί λύση πρέπει να υπάρξουν εκπαίδευση και πιστοποίηση της κουζίνας κάθε νοσοκομείου, μια διαδικασία που ωστόσο απαιτεί πολύ χρόνο και μεγάλο κόστος:

«Εδώ είναι που υπάρχει ένα κενό της Πολιτείας και των κρατικών νοσοκομείων στη συνέχεια. Η Πολιτεία θα έπρεπε να τους παρέχει την εκπαίδευση και την πιστοποίηση χωρίς να τα επιβαρύνει οικονομικά».

Και καταλήγει ότι «για να είναι σίγουρο το αποτέλεσμα που θα φτάνει στον ασθενή, θα πρέπει να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα εργαστηριακοί έλεγχοι, που κι αυτές οι διαδικασίες στοιχίζουν για να γίνουν σωστά».

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1987, η κοιλιοκάκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο πυροδοτείται από την αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη σίκαλη και τη βρώμη.

Ωστόσο, όπως τονίζεται, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για την αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης, και για τον λόγο αυτόν οι ασθενείς που υποφέρουν από το συγκεκριμένο αυτοάνοσο θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρά και εφ’ όρου ζωής διατροφή χωρίς γλουτένη.

Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που ένας ασθενής καταναλώσει τρόφιμο που περιέχει αυτή την πρωτεΐνη; Όπως αναφέρει η κυρία Γαλανοπούλου, θα προκληθούν αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου που εμποδίζουν την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ενώ η καθυστερημένη διάγνωση μπορεί, μεταξύ άλλων, να οδηγήσει σε αναιμία, οστικά προβλήματα και απώλεια βάρους.

Τέλος, ανάμεσα στα κυριότερα συμπτώματα που αναφέρει η πλειονότητα των πασχόντων είναι η διαλείπουσα διάρροια, το κοιλιακό άλγος και ο τυμπανισμός, ωστόσο υπάρχουν και ασθενείς που δεν εμφανίζουν τέτοιες ενδείξεις, αλλά εκδηλώνουν πρόσθετες νόσους, όπως σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, γαστρικά έλκη, νόσο του Crohn, καθώς και μολύνσεις από παράσιτα.

*φωτογραφία αρχείου

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Ελάτε στο νοσοκομείο Ξάνθης να δείτε τι ελλείψεις ιατρών υπάρχουν.
    Φοβάσαι να αρρωστήσεις.

  2. Είναι απαράδεκτο!Ειναι να μην τύχει ένας άνθρωπος να νοσηλευτεί και να μην του παρέχουν αυτά που πληρώνει στο κράτος.Ντροπη κλάδος υγείας είναι αυτός.

Comments are closed.