Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι δοκιμάστηκαν από τη μεγάλη φωτιά που για δέκα περίπου ημέρες σκόρπισε στάχτη, τρόμο και καταστροφή.
Η πύρινη λαίλαπα έκαψε τα πάντα στο πέρασμά της με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πρασίνου να γίνονται παρανάλωμα του πυρός, όπως επίσης σπίτια και περιουσίες.
Την ίδια ώρα, οι μελισσοπαραγωγοί της Εύβοιας, βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς τα μελίσσια τους παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ το δάσος θα χρειαστεί χρόνια για να αναγεννηθεί από τις στάχτες.
Ενδεικτικό άλλωστε του ισχυρού πλήγματος που δέχτηκε ο κλάδος είναι το γεγονός πως το φημισμένο πευκόμελο της Εύβοιας, αντιπροσώπευε το 70% του συνόλου της ελληνικής παραγωγής.
Γιατί μπορεί να έσβησαν οι φωτιές, ωστόσο η καταστροφή που άφησαν πίσω της, όπως και οι συνέπειες είναι ανυπολόγιστες.
«Το δάσος δεν ξαναγίνεται, θέλει 30 – 40 χρόνια. Τι θα κάνουμε; Δεν υπάρχουν δουλειές, 100% κάηκαν όλα», ανέφερε μελισσοκόμος της περιοχής στην ΕΡΤ.
Χιλιάδες μελισσοσμήνηχάθηκαν, ενώ οι λίγες κυψέλες που σώθηκαν από τους μελισσοκόμους, με κίνδυνο της ζωής τους, δεν θα έχουν παραγωγή. Οι μέλισσες δεν έχουν πλέον με τι να τραφούν και όσες σώθηκαν δύσκολα θα επιβιώσουν.
«Χάνουμε 5 με 10 χιλιάδες μέλι τώρα με το έγκλημα της Εύβοιας. Είναι δυσβάσταχτο, εκεί ζούσαμε οι μισοί μελισσοκόμοι της Ελλάδας», πρόσθεσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας Βασίλης Ντούρας.