Χάος στην Αϊτή – Αναστέλλονται οι μεταφορές με πλοία

Κοινοποίηση:
127014564_f5183836ee29fb06b7478dd591c07a816b8a4122

Η Maersk, μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, ενημέρωσε τους πελάτες της την Πέμπτη ότι «οι πρόσφατες κοινωνικές αναταραχές στην Αϊτή» προκάλεσαν διαταραχές σε ένα βασικό λιμάνι στην αποτυχημένη χώρα της Καραϊβικής, με αποτέλεσμα η ναυτιλιακή εταιρεία να αναστείλει αμέσως όλες τις νέες κρατήσεις.

«Στον απόηχο των πρόσφατων κοινωνικών αναταραχών στην Αϊτή, οι οποίες εμποδίζουν την κανονική λειτουργία του τερματικού σταθμού, αποφασίστηκε, με άμεση ισχύ, να σταματήσουν όλες οι νέες κρατήσεις από και προς την Αϊτή για να αποφευχθεί η συσσώρευση κιβωτίων στους τερματικούς σταθμούς μεταφόρτωσης», δήλωσε η Maersk.
Μία ημέρα νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε ότι η πρόσβαση στη στεριά του κύριου τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο Πορτ-ο-Πρενς, που ονομάζεται Caribbean Port Services, μια ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος του όγκου εμπορευματοκιβωτίων στη χώρα, έκλεισε λόγω της έξαρσης των επιθέσεων από ένοπλες συμμορίες.
«Η CPS θα κλείσει τις πύλες της για όλους τους τύπους χερσαίας κυκλοφορίας από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου», έγραψε η CPS σε ανακοίνωσή της, αναφέροντας ότι αυτό το διάστημα θα επιτρέψει στα στρατεύματα και την εθνική αστυνομία να ασφαλίσουν τον τερματικό σταθμό.

Περισσότερα από το Reuters…

Ένας αξιωματούχος της ναυτιλίας δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Reuters ότι πλοία δέχονται πυροβολισμούς, εμποδίζοντάς τα να δέσουν και να ξεφορτώσουν κοντέινερ, ενώ οι αρχές ανέφεραν την απαγωγή δύο Φιλιππινέζων μελών του πληρώματος από φορτηγό πλοίο στο λιμάνι.

Η αναίτια βία των συμμοριών έχει οδηγήσει στο θάνατο 3.661 ανθρώπων στο καταρρακωμένο κράτος της Καραϊβικής το πρώτο εξάμηνο του έτους.
«Η κατάσταση αυτή δεν είναι απλώς μια ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα του έθνους μας», δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του μεταβατικού συμβουλίου της Αϊτής Εντγκάρντ Λεμπλάνκ Φιλς στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας: «Ποτέ δεν είναι αργά για να δράσουμε».

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας λόγω της βίας των συμμοριών έχει εκτοξευθεί σε περισσότερους από 700.000, ενώ 1,6 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν επισιτιστική και στεγαστική ανασφάλεια.

Νωρίτερα φέτος, το κύριο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων και το διεθνές αεροδρόμιο της Αϊτής έκλεισαν για τρεις μήνες μετά την έκρηξη της βίας. Το χάος περιελάμβανε μια μαζική απόδραση από τις φυλακές, που επέτρεψε σε χιλιάδες κρατούμενους να αποδράσουν.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις έχει πλημμυρίσει μικρές πόλεις των ΗΠΑ με Αϊτινούς, όπως φάνηκε στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο και στο Σαρλερουά της Πενσυλβάνια. Υπάρχουν αναφορές ότι κάποιοι από αυτούς τους Αϊτινούς γίνονται αντικείμενο εγχώριας διακίνησης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response