Η άσκηση αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η διάρκεια και η ένταση της άσκησης είναι καθοριστικές για την επίτευξη ορατών αποτελεσμάτων στο σώμα, όπως η μείωση του βάρους, της περιφέρειας μέσης και του σωματικού λίπους. Η ανάγκη για φυσική δραστηριότητα έχει γίνει πιο επιτακτική, καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται παγκοσμίως.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open εστιάζει στη σημασία της διάρκειας της άσκησης. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι συμμετέχοντες που ασκούνταν συστηματικά για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στις σωματικές τους μετρήσεις. Αυτές οι βελτιώσεις περιλάμβαναν όχι μόνο τη μείωση του σωματικού βάρους αλλά και τη μείωση του σωματικού λίπους και της περιφέρειας μέσης.
Τα τελευταία 45 χρόνια, οι στατιστικές δείχνουν μια ανησυχητική αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Περισσότερο από το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού χαρακτηρίζεται πλέον ως υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Η Global Burden of Disease Study του 2019 κατατάσσει την παχυσαρκία ως έναν από τους κορυφαίους κινδύνους για την υγεία, συνδέοντας την με υψηλά ποσοστά πρόωρου θανάτου.
Στρατηγικές Άσκησης
Για να δει κάποιος αποτελέσματα, είναι σημαντικό να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα άσκησης που να περιλαμβάνει τόσο αερόβιες όσο και αναερόβιες δραστηριότητες. Οι ειδικοί προτείνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης εβδομαδιαίως, σε συνδυασμό με ασκήσεις ενδυνάμωσης δύο φορές την εβδομάδα.
Θέλοντας να ανακόψουν την επιδημική πορεία της παχυσαρκίας, οι οργανισμοί υγείας υπογραμμίζουν τη σημασία της αερόβιας άσκησης ως ακρογωνιαίου λίθου της διαχείρισης του βάρους. Οι επίσημες κατευθυντήριες γραμμές προτείνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης την εβδομάδα.
Η ερευνητική ομάδα του Imperial College του Λονδίνου, σε συνεργασία με ειδικούς από το Ιράν, θέλησε να τεκμηριώσει επιστημονικά πόσος χρόνος άσκησης είναι αποτελεσματικός στη μείωση του βάρους και του λίπους. Για το λόγο αυτό, προχώρησε στην ανάλυση 116 τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών, που αφορούσαν συνολικά σε 6.880 συμμετέχοντες, διερευνώντας τα αποτελέσματα της αερόβιας προπόνησης στον περιορισμό του βάρους των συμμετεχόντων.
Η ανάλυση αποκάλυψε μια σαφή σχέση μεταξύ της διάρκειας της άσκησης και της μείωσης του βάρους. Ειδικότερα:
-Για κάθε επιπλέον 30 λεπτά εβδομαδιαίας αερόβιας άσκησης, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μέση μείωση:
Σωματικού βάρους: -0,52 kg
Περιφέρειας μέσης: -0,56 cm
Ποσοστού σωματικού λίπους: -0,37%
-Στο συνιστώμενο όριο των 150 λεπτών την εβδομάδα , οι συμμετέχοντες πέτυχαν κλινικά σημαντικές μειώσεις:
Βάρος: -2,79 kg
Περίμετρος μέσης: -3,26 cm
Ποσοστό σωματικού λίπους: -2,08%
-Ο εβδομαδιαίος διπλασιασμός της διάρκειας άσκησης (300 λεπτά) είχε ως αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις:
Βάρος: -4,19 kg
Περίμετρος μέσης: -4,12 cm
Ποσοστό σωματικού λίπους: -1,78%
Οι ερευνητές, λοιπόν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια αναλογική σχέση μεταξύ της διάρκειας και της αποτελεσματικότητας της άσκησης, αφού όσο αυξάνεται η πρώτη, τόσο ενισχύεται και η δεύτερη. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έως έντονης αερόβιας άσκησης είναι απαραίτητα για την επίτευξη κλινικά σημαντικών μειώσεων στο βάρος και την περιφέρεια μέσης. Όσοι στοχεύουν σε ακόμη μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αύξηση της διάρκειας της άσκησης μπορεί να αποφέρει πρόσθετα πλεονεκτήματα.
Καθώς τα παγκόσμια ποσοστά παχυσαρκίας συνεχίζουν να αυξάνονται, η αερόβια άσκηση καθίσταται αναγκαίο κομμάτι της καθημερινότητας για τη θωράκιση της υγείας και των κινδύνων που απορρέουν από την παχυσαρκία.
ygeiamou.gr