“Χαλάει” ο καιρός – Προ των πυλών καταιγίδες και έντονα καιρικά φαινόμενα

Κοινοποίηση:
kerkyra-kakokairia-xr

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η εβδομάδα που διανύουμε θα ξεκινήσει με περιορισμένη αστάθεια στον καιρό. Ωστόσο, από την Πέμπτη έως το Σάββατο αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

 

Ειδικότερα, την Πέμπτη (29/8), οι καταιγίδες και οι ισχυρές βροχοπτώσεις θα πλήξουν κυρίως το Ιόνιο Πέλαγος. Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή (30/8), τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τα ηπειρωτικά τμήματα καθώς και τα νησιά των Σποράδων.

Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει πτώση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο δεν θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ. Αυτές οι καιρικές συνθήκες υποδεικνύουν ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τις αλλαγές του καιρού και να παρακολουθούν τις ενημερώσεις από τις αρμόδιες αρχές.

 

Για αύριο, Δευτέρα (26/8) προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με αραίες νεφώσεις κατά τόπους οι οποίες τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά καθώς και στο Ιόνιο θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στα δυτικά, τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, κυρίως στα ανατολικά. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 34 με 35 και τοπικά τους 36 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται μπόρες και ίσως τοπικά καταιγίδες στα ορεινά μετά το μεσημέρι, ενώ η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση για το φθινόπωρο 2024

Zεστό προβλέπεται και το φθινόπωρο στη χώρα μας, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων και μελέτη την οποία έχουν συντάξει οι ερευνητές της ΕΜΥ, Παν. Σκριμιζέας από τη Διεύθυνση Μεθόδων Πρόγνωσης, Έρευνας και Μετεωρολογικών Μοντέλων της ΕΜΥ και Αν. Παπακρίβου από τη Διεύθυνση Κλίματος, Περιβάλλοντος και Μετεωρολογικών Παρατηρήσεων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστούν οι θερμές συνθήκες στη χώρα μας και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, αφού τα αριθμητικά μοντέλα εκτιμούν, ότι οι μέσες θερμοκρασίες του τριμήνου Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος, μπορεί να φθάσουν μέχρι και 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές για την εποχή, ενώ υπάρχουν ενδείξεις και για σχετικά ζεστό χειμώνα, κυρίως στα δυτικά και νότια.

Όσον αφορά τις βροχοπτώσεις τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν πως αυτές του φθινοπώρου θα κινηθούν στα φυσιολογικά επίπεδα, με βάση μάλιστα το ECMWF, υπάρχουν ενδείξεις για μειωμένες βροχοπτώσεις στα ανατολικά.

“Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε ότι η μακροπρόθεσμη/εποχική πρόγνωση προσπαθεί να περιγράψει την τάση εξέλιξης της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας σε ολόκληρες ηπείρους ή σε ολόκληρο τον πλανήτη. Συνεπώς οι εποχικές προγνώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με σχετική επιφύλαξη, λαμβάνοντας υπόψη, ότι το αποτέλεσμά τους θα αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό του χρόνου αναφοράς τους (40 – 60%), σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται απορριπτικά, αποκλείοντας την προοπτική βελτίωσής τους”, αναφέρουν οι ερευνητές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: