Σε αγορές χλιδής κατέληγε μέρος των εγκληματικών εσόδων του κυκλώματος πολεοδόμων, πολιτικών μηχανικών και τοπογράφων, το οποίο «ξηλώθηκε» από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων στη Χαλκιδική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό αποκαλύφθηκε κατά το σκέλος της έρευνας που αφορούσε στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. «Πρωταγωνιστές» της υπόθεσης ταξίδευαν σε Ελλάδα και εξωτερικό, διέμεναν σε πολυτελή ξενοδοχεία και έκαναν ακριβά ψώνια.
Πανάκριβο ρολόι χειρός των 10.400 ευρώ
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα χλιδής έχει «πρωταγωνιστή» τον πολεοδόμο που κατηγορείται ως ο ένας από τους δύο «διευθύνοντες» του κυκλώματος. Στις 6 Αυγούστου του 2024 ταξίδεψε αεροπορικώς -αυθημερόν- στην Αθήνα μαζί με 37χρονη γυναίκα (επίσης μέλος του κυκλώματος). Κατά τη διάρκεια της μονοήμερης εκδρομής αγόρασε ένα πανάκριβο ρολόι χειρός αξίας 10.400 ευρώ. Το ποσό το κατέθεσε με μετρητά σε ΑΤΜ τράπεζας για να αποκρύψει ότι πλήρωσε με μαύρο χρήμα. Ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε μάλιστα συνομιλία μεταξύ του πολεοδόμου και της γυναίκας που τον συνόδευε, στην οποία η τελευταία εκφράζει το φόβο της σε σχέση με τα μεγάλα ποσά που διαχειριζόταν.
Το συγκεκριμένο ρολόι που αγοράστηκε στο ταξίδι στην Αθήνα είναι μάρκας Hublot και βρέθηκε στο σπίτι του πολεοδόμου. Περίπου ένα μήνα νωρίτερα, στις 27 Ιουνίου 2024, είχε κάνει δώρο στη 37χρονη ένα κολιέ μεγάλης αξίας, το οποίο φορούσε κατά τη σύλληψή της πριν από τρεις ημέρες (10 Δεκεμβρίου 2024). Η 37χρονη φορούσε και ένα ρολόι Versace (χρυσού χρώματος), το οποίο επίσης κατασχέθηκε.
Στο πλαίσιο της ίδιας οικονομικής έρευνας διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος πολεοδόμος λάμβανε «ωφελήματα» από γνωστό αρχιτέκτονα της Θεσσαλονίκης σε τραπεζικό λογαριασμό τρίτου προσώπου για να αποκρύπτει τη δράση του. Και σαν να μην έφταναν αυτά, διαπιστώθηκε ότι στις 21 Οκτωβρίου 2024 αγόρασε αυτοκίνητο κάνοντας τραπεζική κατάθεση 7.000 ευρώ και καταβάλλοντας όλο το υπόλοιπο ποσό (ύψους περίπου 10.000 ευρώ) σε μετρητά. Όταν το συγκεκριμένο όχημα κατασχέθηκε το χρησιμοποιούσε ο γιος του.
Το οικόπεδο στη Χαλκιδική
Όσον αφορά στον δεύτερο πολεοδόμο που φέρεται ως «διευθύνων» του κυκλώματος, διαπιστώθηκε -σύμφωνα με τις Εσωτερικές Υποθέσεις- ότι χρηματοδοτούσε εταιρία που αγόρασε πριν από περίπου ενάμιση μήνα οικόπεδο στη Χαλκιδική έναντι 130.000 ευρώ. Στην εταιρία συμμετέχουν τα μέλη της οικογένειάς του και συστάθηκε τον περασμένο Απρίλιο με μορφή ΙΚΕ.
Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων συνέλαβε για το κύκλωμα των πολεοδόμων συνολικά 21 άτομα, ανάμεσά τους αρχιτέκτονες, τοπογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί και ιδιώτες.
Η δικογραφία αριθμεί 3.000 σελίδες, ενώ οι τηλεφωνικές συνομιλίες που καταγράφηκαν από τον κοριό της ΕΛ.ΑΣ. είναι τέτοιας έκτασης που χρειάστηκαν 69 dvd για την αποθήκευσή τους. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι γνωστοί πολιτικοί μηχανικοί της Θεσσαλονίκης με μεγάλα τεχνικά γραφεία.
H έρευνα ξεκίνησε από μία πληροφορία που έλαβε η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στις 24 Μαΐου του 2024 και συγκεκριμένα από ένα e-mail, στο οποίο καταγγέλλονταν υπάλληλοι της Πολεοδομίας του Δήμου Νέα Προποντίδας Χαλκιδικής.
Στη συνέχεια, στις 3 Ιουνίου 2024 άγνωστος τηλεφώνησε με απόκρυψη στις Εσωτερικές Υποθέσεις και ανέφερε ότι στέλεχος της πολεοδομίας του Δήμου Σιθωνίας παίρνει χρήματα για την έκδοση οικοδομικών αδειών σε περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου δόμησης. Μυστικοί αστυνομικοί έθεσαν υπό επιτήρηση τους υπόπτους και έλαβαν άδεια για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους.
Κάποια από τα μέλη της οργάνωσης είχαν ξεφύγει από κάθε όριο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στελέχους της πολεοδομίας Σιθωνίας που ήταν υπεύθυνο για τον έλεγχο και τη διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών (μεταξύ αυτών οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών και ο έλεγχος αυθαιρέτων).
Στις 27 Νοεμβρίου 2024 του επιδόθηκε απόφαση του Δημάρχου Σιθωνίας που προέβλεπε την προσωρινή αναστολή άσκησης καθηκόντων για ένα μήνα, μέχρι τη συγκρότηση του πειθαρχικού συμβουλίου που θα έκρινε την απόφαση σε τελικό βαθμό. Εντούτοις εκείνος -παρά την αναστολή εκτέλεσης των καθηκόντων του- συνέχιζε τη δράση του.