Χαμός με μηνυτήριες αναφορές πολιτών για την διαχείριση της πανδημίας

Κοινοποίηση:
θεσσαλονικη

Πληθαίνουν οι μηνυτήριες αναφορές πολιτών και είναι σε εξέλιξη εισαγγελικές έρευνες.Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον το ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας σε ό,τι αφορά τις ποινικές πλέον ευθύνες όχι μόνο κρατικών λειτουργών αλλά και πολιτικών προσώπων μετά και τις συνεχείς εισαγγελικές έρευνες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Την περασμένη Τετάρτη κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη ο δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς, μαζί με την κόρη του και πολιτεύτρια της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη Αρτέμιδα Διαλυνά.

Την Πέμπτη ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς προσέφυγε επίσης στη Δικαιοσύνη υποβάλλοντας μηνυτήρια αναφορά σε εισαγγελέα για τα «ετεροχρονισμένα» κρούσματα στην Κοζάνη, με αποτέλεσμα να διαταχθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.

Την ίδια ώρα ανοικτή παραμένει η έρευνα για την αναζήτηση τυχόν ευθυνών των λοιμωξιολόγων για το ελληνικό «Μπέργκαμο», τη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε ξεκινήσει τον περασμένο Νοέμβριο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, καθώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διαβίβασε εκ νέου τη δικογραφία στη Θεσσαλονίκη με την αιτιολογία της αναρμοδιότητας.

Στη Δικαιοσύνη όμως και συγκεκριμένα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατατέθηκε ακόμη μία μηνυτήρια αναφορά από κάτοικο της Ελευσίνας για το άνοιγμα των σχολείων την ίδια στιγμή που η πόλη βρίσκεται σε σκληρό lockdown λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Οι διάφορες εισαγγελικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη καθιστούν, σύμφωνα με νομικές πηγές, μονόδρομο την παρέμβαση του άφαντου μέχρι στιγμής εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ώστε οι δικογραφίες να συσχετιστούν και να μην υπάρξει «σαλαμοποίηση» των ερευνών.

Εισαγγελέας για το δικό μας «Μπέργκαμο»
Την περασμένη Τετάρτη 13 Ιανουαρίου ο δικηγόρος Ν. Διαλυνάς και η επίσης δικηγόρος κόρη του και πρώην υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης Αρτεμις Διαλυνά πέρασαν την πόρτα του Τμήματος Ασφαλείας Λευκού Πύργου. Μαζί τους έφεραν μια μήνυση 138 σελίδων την οποία και υπέβαλαν στις αστυνομικές αρχές. Η μήνυση στρέφεται κατά παντός υπευθύνου αναφορικά με τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Πρόκειται για τους μήνες κατά τους οποίους η κατάσταση ξέφυγε τελείως τόσο σε επίπεδο κρουσμάτων όσο και σε θανάτους πολιτών.

Με τη μήνυση ο Ν. Διαλυνάς ζητά να διερευνηθεί από τις εισαγγελικές αρχές η ύπαρξη τυχόν ποινικών ευθυνών αρμοδίων, μεταξύ των οποίων καταδεικνύει και πολιτικά πρόσωπα, για την εξάπλωση του κορονοϊού. Για την ακρίβεια, ζητά να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες αρμόδιων οργάνων για αδικήματα όπως παράβαση καθήκοντος και παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου, αλλά και έκθεση των πολιτών σε κίνδυνο που σε πολλές περιπτώσεις προκάλεσε και θανάτους, καθώς και «αρμοδίων υπουργών», για μέτρα που δεν έλαβαν ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς
Στη μήνυση γίνεται αναφορά σε μια σειρά από «άδικες, παράνομες και αξιόποινες πράξεις και παραλείψεις οι οποίες είχαν αποτέλεσμα την ταχύτατη και ευρεία εξάπλωση του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη». Οπως για παράδειγμα το πάρτι που έγινε με τη συμμετοχή 1.500 ατόμων στις 17 Οκτωβρίου στον προαύλιο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής, αλλά και τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε το ίδιο βράδυ σε δρώμενο στην πλατεία Αριστοτέλους, καθώς και σε… υπόγεια πάρτι στα Λαδάδικα.

Σε άλλο σημείο της μήνυσης ο Ν. Διαλυνάς στέκεται και στον «συνωστισμό» στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Οπως επισημαίνει, αν και έπρεπε να ληφθούν μέτρα από τους αρμόδιους ώστε είτε ο στόλος των μέσων μαζικής μεταφοράς «να ενισχυθεί εγκαίρως» είτε να βρεθεί «εναλλακτική λύση», τίποτε δεν έγινε.

«Τα μέτρα που λαμβάνονταν βρίσκονταν διαρκώς ένα βήμα πίσω, ακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, αντί να “διαβάσουν” και να προλάβουν την εκθετική τάση με αποτέλεσμα χιλιάδες Θεσσαλονικείς να προσβληθούν από τον Covid-19 και δυστυχώς αρκετοί απ’ αυτούς να χάσουν ακόμη και τη ζωή τους» επισημαίνεται στη μήνυση.

Οι ομολογίες Αδωνη και πρωθυπουργού
Ο μηνυτής στέκεται ιδιαίτερα σε όσα συνέβησαν και στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο της 26ης Οκτωβρίου 2020. Οι τοπικές αρχές είχαν εκπέμψει σήμα κινδύνου για την κατάσταση, αλλά «οι αρμόδιοι υπουργοί» κώφευσαν «με αποτέλεσμα να τεθεί σε αδιαμφισβήτητο κίνδυνο η υγεία των συμπολιτών μας» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Κάνει μάλιστα εκτενή αναφορά στη σύσκεψη που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 22 Δεκεμβρίου, στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Παπαϊωάννου και ο αρμόδιος περί την Πολιτική Προστασία υφυπουργός Ν. Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται βάσει δημοσιευμάτων που περιλαμβάνονται στη μήνυση, κατά τη σύσκεψη οι συμμετέχοντες ζήτησαν να μην πραγματοποιηθεί ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου. Μάλιστα ο πρύτανης του ΑΠΘ ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι σε επιδημιολογική έρευνα που είχε διεξαγάγει εντόπισε μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα κατά 500%.

Οι εκκλήσεις τους όμως δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα ο κορονοϊός να εξαπλωθεί ραγδαία. «… Ως αποτέλεσμα της μη ματαίωσης του εορτασμού του Αγ. Δημητρίου ήταν κατά τον μήνα Νοέμβριο του 2020 η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων, δηλαδή των νοσούντων από τον κορονοϊό, η κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος της Θεσσαλονίκης και η επακόλουθη αύξηση των θανάτων…» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στη μήνυση.

Για τη σύσκεψη αυτή ο δικηγόρος Ν. Διαλυνάς ζητεί να δοθούν επίσημα φωτοαντίγραφα των πρακτικών «για να διαπιστωθεί ποια ακριβώς άποψη εξέφρασε έκαστος των συμμετεχόντων και ποια ακριβώς στοιχεία εισφέρθηκαν σχετικά με το επιδημιολογικό καθεστώς του Covid-19». Οπως επίσης ζητεί να διερευνηθεί ποια ήταν η θέση-εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας για το ζήτημα αυτό, ενώ παραθέτει και την on camera παραδοχή του Αδωνη Γεωργιάδη στις 5 Ιανουαρίου 2021. Τότε που ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι ουσιαστικά είχαν δεχτεί εισηγήσεις από τους λοιμωξιολόγους να μην επιτρέψουν τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου.

«Κάποιοι λοιμωξιολόγοι μας έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν από την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην ορθοδοξία, στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν από τη γιορτή του Αγ. Δημητρίου, θυμίζω ότι αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη και το παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή» είχε αναφέρει ο Αδωνης Γεωργιάδης ο οποίος επιχείρησε στη συνέχεια ανεπιτυχώς να ανασκευάσει.

«…Εν πάση περιπτώσει, αυτό το λάθος που ομολόγησε τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Ανάπτυξης δεν θα τύχει της ανάλογης νομικής αντιμετώπισης; Η παραδοχή του και μόνο αρκεί για να μην αναζητηθούν ευθύνες; Ποια είναι η απάντηση ενός ευνομούμενου Κράτους Δικαίου στους συγγενείς των ανθρώπων αυτών που πέθαναν μέσα σε ένα νοσοκομείο μόνοι αναμένοντας, μάταια, μια κλίνη σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή έναν διαθέσιμο αναπνευστήρα; Για τις ζωές αυτές που χάθηκαν άδικα δεν θα αναζητηθούν ευθύνες;» αναρωτιέται στη μήνυσή του ο Ν. Διαλυνάς.

Η έρευνα για τους λοιμωξιολόγους
Στο μεταξύ ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο έγινε εισαγγελική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη αναφορικά με «τυχόν ευθύνες λοιμωξιολόγων» για την κατάσταση στην περιοχή, όπως αποκάλυψε σε προηγούμενο δημοσίευμα το Documento.

H σχετική έρευνα ξεκίνησε έπειτα από αυτεπάγγελτη παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου. Μάλιστα στο πλαίσιο της έρευνας είχε κληθεί να καταθέσει ως πρώτος μάρτυρας της σχηματισθείσας δικογραφίας στα μέσα Νοεμβρίου ο διευθυντής της Β΄Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νικόλαος Καπραβέλος. Στη συνέχεια όμως η δικογραφία διαβιβάστηκε λόγω αρμοδιότητας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Ωστόσο πριν από λίγες ημέρες η δικογραφία επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη καθώς ο εισαγγελικός λειτουργός που τη χρεώθηκε στην Αθήνα έκρινε ότι τελικά είναι αρμοδιότητα της Εισαγγελίας της Θεσσαλονίκης να αναζητήσει τυχόν ευθύνες των λοιμωξιολόγων για όσα τραγικά συνέβησαν εκεί. Τα αποτελέσματα πάντως της έρευνας αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Εισαγγελική παρέμβαση και στην Κοζάνη
Δεν είναι όμως και η μοναδική εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με την πανδημία. Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου ο εισαγγελέας Κοζάνης διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα ετεροχρονισμένα κρούσματα. Αφορά 49 κρούσματα του Νοεμβρίου 2020 τα οποία εμφανίστηκαν ανεξήγητα ως αυτά της 11ης και 12ης Ιανουαρίου 2021.

Είχε προηγηθεί η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου από τον δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά, με την οποία ζητούσε να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των προσώπων που διαχειρίστηκαν το θέμα του ελέγχου, της καταγραφής και της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων κορονοϊού στη γεωγραφική ενότητα της ΠΕ Κοζάνης και ιδιαίτερα στην περιοχή της Πτολεμαΐδας. Εισαγγελική παρέμβαση είχε ζητήσει και ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης προκειμένου να διερευνηθεί εάν εξαιτίας αυτού του γεγονότος ελήφθησαν αποφάσεις που ζημίωσαν τους πολίτες της περιοχής.

Ζήτημα αδιαφάνειας έθεσε και η Αθηνά Λινού
Ιδιαίτερα σοβαρά είναι όσα κατήγγειλε μιλώντας στο Mega η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού, η οποία έθεσε ζήτημα αδιαφάνειας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. «Η χώρα μας υπολείπεται στα θέματα διαφάνειας της πανδημίας» υπογράμμισε η κ. Λινού και συμπλήρωσε: «Με προβληματίζει ότι κλείνουν περιοχές χωρίς να έχουμε τα στοιχεία των κρουσμάτων».

Εδώ θα πρέπει να σημειωθούν και όσα κατήγγειλε και ο δήμαρχος Ερμιονίδας Ιωάννης Γεωργόπουλος αναφορικά με το αυστηρό lockdown μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου στην περιοχή όπως και στους υπόλοιπους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.

Ο κ. Γεωργόπουλος διαμαρτυρήθηκε καθώς στον Δήμο Ερμιονίδας «δεν υπάρχει κανένα θετικό κρούσμα εδώ και αρκετό καιρό».

Μηνυτήρια αναφορά και για το άνοιγμα των σχολείων
Ακόμη μία αναφορά κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αυτήν τη φορά στις 8 Ιανουαρίου από πολίτη της Ελευσίνας σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων στις περιοχές της δυτικής Αττικής. Ο πολίτης, πατέρας τριών παιδιών, ζητά από τις εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν ποια μέτρα έλαβαν κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας για τη διασφάλιση της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών και αποφάσισαν να ανοίξουν τα σχολεία στη δυτική Αττική. Εκεί όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο και έχει επιβληθεί παρατεταμένο και αυστηρό lockdown. Στην αναφορά του ζητεί επίσης να προσκομιστούν τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής επιστημόνων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου προκειμένου να διακριβωθεί αν με τη θετική εισήγησή τους για το άνοιγμα των σχολείων στη δυτική Αττική προκύπτει πιθανή τέλεση αδικημάτων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: