Η απόφαση των λοιμωξιολόγων να εισηγηθούν και η κυβέρνηση να αποδεχτεί την πρόταση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη έχει «ανεβάσει» στα κάγκελα τους καταστηματάρχες, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα να πηγαίνει εκτάκτως στην Πάτρα, να τα… ακούει και να δηλώνει πως η απόφαση θα παρθεί ίσως και εντός της ημέρας από τον πρωθυπουργό.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην αλλάξει το σχεδιασμό της και ζητά από τους εμπόρους σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη υπομονή και υπευθυνότητα για να μη “γκρεμιστεί” η προσπάθεια που έχει γίνει τους τελευταίους 13 μήνες.
Το σίγουρο, μετά τις αντιδράσεις, είναι πως η κυβέρνηση κάνει… ασκήσεις ισορροπίας για να βρει τη χρυσή τομή. Τα σενάρια είναι δυο, με βάση τα όσα συζήτησε ο Στέλιος Πέτσας στην Πάτρα: είτε θα δοθεί οικονομική ενίσχυση στους καταστηματάρχες, όπως είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο στη δυτική Αττική είτε τα καταστήματα θα ανοίξουν με click away. Υπήρξαν και σκέψεις την πρώτη εβδομάδα, τα καταστήματα σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, να λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away και τη δεύτερη (από τις 12 του μήνα δηλαδή) να γίνονται οι αγορές με click inside, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι αυτό θα είναι δυνατό με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Όλα δείχνουν, όμως, ότι το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό της οικονομικής ενίσχυσης και της παράτασης, κατά μια εβδομάδα τουλάχιστον, του ανοίγματος του λιανεμπορίου στις τρεις περιοχές.
Πέτσας: Ο Μητσοτάκης αποφασίζει
Για τις δυο επιλογές που είναι στο τραπέζι είχε μιλήσει νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, που βρέθηκε το πρωί της Κυριακής (04.04.2021) εσπευσμένα στην Πάτρα και βρέθηκε αντιμέτωπος με την οργή των καταστηματαρχών.
Μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Επιμελητήριο Αχαΐας στην Πάτρα, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως θα μεταφέρει στον πρωθυπουργό τις δυο επιλογές που υπάρχουν και δεν αποκλείεται ακόμη και εντός της ημέρας να υπάρξει απόφαση.
Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας «η πρώτη επιλογή είναι η στήριξη στο πλαίσιο το οποίο υπάρχει ήδη καταγεγραμμένο από την επιστολή των τριών περιφερειαρχών, για μία έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές, κατά το πρότυπο που υπήρξε στο παρελθόν, για παράδειγμα στην δυτική Αττική, όταν είχαμε φαινόμενα αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και κλεισίματος των καταστημάτων.
Η δεύτερη επιλογή είναι αν προχωρήσουμε σε κάποιο άνοιγμα, με ποιους όρους μπορεί να γίνει με ασφάλεια αυτό το άνοιγμα. Ένας τρόπος να αφήσουμε τον ιό έξω από την πόρτα των καταστημάτων του λιανεμπορίου, είναι το click away».
Όπως είπε στην συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, «αυτές οι δύο ξεκάθαρες επιλογές θα τεθούν από εμένα σήμερα στον πρωθυπουργό, θα συζητηθούν και ελπίζω να έχουμε κάποιες αποφάσεις σε μία θετική κατεύθυνση εντός της ημέρας».
Στη Θεσσαλονίκη
Μετά την επιστολή που έστειλαν το Σάββατο (03.04.2021) στον πρωθυπουργό, οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης συνεδριάζουν ξανά. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης η απόφαση να μην ανοίξουν τα μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη είναι άδικη και ζητούν από την κυβέρνηση να την πάρει πίσω. «Ήρθε η ώρα να μας εξηγήσουν, αν μη τι άλλο, γιατί πήραν αυτή την απόφαση».
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, ότι περιμένουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για να δουν πως θα διαχειριστούν την κατάσταση. «Δεν θα κάνουμε τον παραβάτη ούτε τον επαναστάτη χωρίς αιτία και ούτε θα καθοδηγήσουμε κανέναν να ανοίξει γιατί υπάρχει ένας νόμος. Απλά θα απαιτήσουμε από Δευτέρα, εάν και εφόσον δεν συμβεί κάτι τέτοιο, θα απαιτήσουμε σεβασμό στο εμπόριο της πόλης και σεβασμό για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι έμποροι απέδειξαν έως τώρα ότι σέβονται τις αποφάσεις της κυβέρνησης, είτε τους ευνοούν είτε όχι».
Την πλήρη συμπαράστασή της στον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης για το άνοιγμα της αγοράς στην πόλη, «όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα», εκφράζει η Περιφερειακή Ένωση των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), τονίζοντας πως «η αιφνιδιαστική απόφαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στην πόλη, αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τις επιχειρήσεις, που βρίσκονται ήδη στα όρια της επιβίωσης». Ζητά δε, «έστω και την ύστατη στιγμή να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης» και προσθέτει ότι αν όντως οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις δεν ανοίξουν τη Δευτέρα, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει άμεσα έκτακτα μέτρα γενναίας οικονομικής ενίσχυσής τους.
Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η ΠΕΔΚΜ επισημαίνει ακόμη πως ο εμπορικός κόσμος της πόλης, έχοντας λάβει όλο το τελευταίο διάστημα δημόσιες διαβεβαιώσεις για την επαναλειτουργία της αγοράς, «έκανε ήδη τον προγραμματισμό του και προετοιμάστηκε για να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα καταστήματα, προβαίνοντας σε αγορές εμπορευμάτων και διακόπτοντας τις αναστολές (εργασίας) υπαλλήλων». Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, προτεραιότητα όλων είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας, «αλλά η επίκλησή της δεν μπορεί να είναι άλλοθι για συμπεριφορές άδικες και αιφνιδιαστικές, που διασπούν τη συλλογική προσπάθεια».
Κικίλιας: Γιατί δεν θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο σε Κοζάνη, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα
Ψυχραιμία, σύνεση και μέτρο συνέστησε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας «μέσα σε αυτόν τον πόλεμο που δίνουμε με τον ιό» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μιλώντας στο OPEN και εξήγησε πως την περασμένη Τετάρτη, ελήφθη μία απόφαση μετά από εισήγηση της Επιτροπής, να δώσουμε κάποιες «ανάσες» στην κοινωνία και στην οικονομία.
«Αυτό αναστέλλεται για τις περιοχές της Κοζάνης, της Θεσσαλονίκης και της Αχαΐας για ένα χρονικό διάστημα καταρχάς μιας εβδομάδας» είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Όταν σε κάτι τόσο δυναμικό, όπως η πανδημία, έρχεται εκτάκτως το βράδυ της Παρασκευής η Επιτροπή -με εισήγηση του Σωτήρη Τσιόδρα- και παραθέτει νέα στοιχεία που δείχνουν περαιτέρω πίεση για αυτούς τους τρεις νομούς, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να κλείσει τα μάτια».
Η δύσκολη κατάσταση σε Κοζάνη, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα
Τα ενεργά κρούσματα στον δήμο Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 97,56%, η πληρότητα στα νοσοκομεία στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη είναι κοντά στο 100% και υπάρχουν… μηδέν κενές κλίνες ΜΕΘ, είπε ο Β. Κικίλιας.
«Εδώ και 2,5 μήνες παλεύουμε και προσπαθούμε για την Κοζάνη. Ο κρατικός μηχανισμός έχει κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες, έχει μεταβεί και θα ξαναπάει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο κύριος Χαρδαλιάς, έχει κάνει συσκέψεις με τις τοπικές Αρχές», είπε και αναφερόμενος στον νομό Θεσσαλονίκης συμπλήρωσε πως έχουμε 3.776 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων το 89% είναι συμπτωματικοί ασθενείς.
«7.250 επαφές από τις οποίες το 44% είναι συμπτωματικές και ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει αύξηση 45% το τελευταίο δεκαήμερο. Στο δήμο Θεσσαλονίκης και στον νομό Θεσσαλονίκης δόθηκε μια τεράστια και αγωνιώδης μάχη τον Νοέμβριο από όλη την κοινωνία» πρόσθεσε.
Όσον αφορά την Αχαΐα, είπε πως αυτή τη στιγμή έχουμε 95% πληρότητα στις απλές κλίνες και «έχουμε επεκτείνει τρεις φορές το έκτακτο σχέδιό μας στα Νοσοκομεία, τα οποία στο μεγαλύτερο κομμάτι τους είναι Covid και έχουν μόνο δύο κλίνες ΜΕΘ-Covid κενές».
Γιατί θα λειτουργήσει τα λιανεμπόριο στην Αττική
Το Rt στην Αττική βρίσκεται κάτω από το 1 αυτή τη στιγμή είπε ο Β. Κικίλιας και διερωτήθηκε: «Είναι πολύ καλά το 1; Όχι. Αλλά, παρουσίασε μία σταθεροποίηση, αν και σε υψηλά επίπεδα, και η Αττική είναι κλειστή το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όλες τις άλλες Περιφέρειες. Τι είπε μετά από εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών η κυβέρνηση; Είπε, βοηθούντος και του testing, ελάτε να δώσουμε μία μικρή “ανάσα” και να δοκιμάσουμε, να δούμε, βλέποντας πώς εξελίσσεται η κατάσταση, πώς μπορεί να λειτουργήσει το λιανεμπόριο στα μικρά καταστήματα, πολύ περιορισμένα, σε συγκεκριμένο χρόνο και με τον τρόπο με τον οποίο τα υγειονομικά πρωτόκολλα το επιβάλλουν και θα δούμε ξανά στην επόμενη σύσκεψη της Επιτροπής και στη μεθεπόμενη, πώς θα προχωρήσουμε».
Καταλαβαίνω την αγωνία των εμπόρων, αλλά…
«Συμπάσχω με αυτούς τους ανθρώπους, τους καταλαβαίνω πλήρως. Καταλαβαίνω και τη μία κουβέντα παραπάνω, ενδεχομένως, μέσα στην αγωνία τους για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να ξαναπάρει μπρος η οικονομία. Αλλά προσέξτε. Ο Έλληνας και η χώρα έχουν εθνική μνήμη. Δόθηκε μία πατριωτική προσπάθεια τον Νοέμβριο, “ξεχείλισαν” τα νοσοκομεία μας από συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη για ένα κρεβάτι ΜΕΘ, ακόμα και για μία απλή κλίνη», κατέληξε ο υπουργός Υγείας τονίζοντας πως, όλη η χώρα έγινε μία Υγειονομική Περιφέρεια για να αντέξουμε και τώρα, με τους εμβολιασμούς, έχουμε φτάσει πολύ κοντά στο τέλος, «αλλά έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο μήνα, όπου αυτή η πανδημία -όχι μόνο στη χώρα μας, πολύ χειρότερα σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου, με φόρο αίματος υπερπολλαπλάσιο- τώρα που μας χτυπά την πόρτα και είναι εδώ, δεν θα προστατευτούμε;».