Από το 1906 στέκει στο ίδιο σημείο και προσφέρει στους πελάτες του την ίδια αυθεντική απόλαυση. Στο Άριστον θα βρεις την καλύτερη τυρόπιτα της Αθήνας, έχοντας κατά νου ότι πριν από εσένα την γεύτηκαν πολλοί, ανάμεσά τους και προσωπικότητες όπως ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Κωστής Παλαμάς!
Ο «πατριάρχης» της οικογενειακής επιχείρησης στην οδό Βουλής 10 είναι ο Αθανάσιος Λομποτέσης. Τότε, το μακρινό 1906, η Ελλάδα και η Αθήνα ήταν πολύ διαφορετικές σε σχέση με το σήμερα. Εκείνο που δεν άλλαξε είναι η τοποθεσία, παρά το γεγονός ότι αν έβλεπε ο «παππούς του φούρνου» την τωρινή εικόνα δεν θα αναγνώριζε τίποτα, με εξαίρεση την γεύση των προϊόντων που ακόμη φέρουν την υπογραφή του παρασκευάζονται με τις δικές του μυστικές συνταγές.
Ο Αθανάσιος Λομποτέσης μυήθηκε στην τέχνη τον 19ο αιώνα, όταν βρέθηκε για ένα διάστημα και έζησε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί έμαθε δίπλα στους καλύτερους και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα αποφάσισε να ανοίξει το δικό του κατάστημα. Αρχικά, βέβαια, δεν επρόκειτο για αμιγώς τυροπιτάδικο αλλά έναν φούρνο. Ακολουθώντας τους κανόνες του μάρκετινγκ πριν καν ανακαλυφθεί ο όρος, ο «παππούς» λειτούργησε το μαγαζί κοντά στα τότε βασιλικά ανάκτορα (σημερινή Βουλή) στοχεύοντας στην ελίτ της εποχής.
Σύντομα έφτασε στο σημείο να εξυπηρετεί τις επιφανείς και πλούσιες οικογένειες του κέντρου και η φήμη μεταφέρθηκε και γιγάντωσε από στόμα σε στόμα. Σε αυτά τα… στόματα δεν άργησε να μπει και η πρώτη τυρόπιτα που ήταν η λεγόμενη κουρού, μια ονομασία που δόθηκε επειδή ήταν σχετικά ξηρή, χωρίς πολλά λιπαρά. Καθώς ο καιρός περνούσε ολοένα και περισσότεροι Αθηναίοι περίμεναν –αν χρειαζόταν- υπομονετικά για να σερβιριστούν, την ώρα που το Άριστον συγκέντρωνε και ιδιαίτερη και ξεχωριστή πελατεία από τον χώρο της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών. Από εκεί πέρασαν προσωπικότητες όπως ο Παλαμάς, ο Ελύτης, ο Λογοθετίδης και άλλοι, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερο ειδικό βάρος στην επιχείρηση.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο άλλαξε ο κόσμος αλλά μεταβλήθηκε και η ίδια η δουλειά. Πλέον υπήρχε πολύ μεγαλύτερη ζήτηση καθώς ο τρόπος ζωής έγινε πολύ πιο γρήγορος και προέκυψε η ανάγκη για ένα σνακ που θα σε κρατούσε… ενεργητικό κατά την διάρκεια μια απαιτητικής ημέρας. Ειδικά κατά την διάρκεια των δεκαετιών του ’50 και του ’60 οι ουρές που σχηματίζονταν ήταν ανεπανάληπτες, με τους πελάτες βέβαια να μην παραπονιούνται αφού γνώριζαν ότι η γεύση θα ικανοποιούσε και τους πλέον απαιτητικούς ουρανίσκους και φυσικά θα τους αποζημίωνε.
Μέχρι και την δεκαετία του ’90, πριν εμφανιστούν οι διάφορες αλυσίδες, το Άριστον τάισε γενιές και γενιές και συνέχισε να το κάνει ακόμη και μετά την ένταση του ανταγωνισμού. Σε αυτήν την χρονική διαδρομή υπήρξαν μεταβολές σε όλα, εκτός από δύο πράγματα. Την μηχανή παρασκευής (μια μηχανή που αγοράστηκε από έναν Άγγλο το 1950) και την συνταγή που παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.
Οι μετέπειτα ιδιοκτήτες διατήρησαν το ίδιο μεράκι και κατάφεραν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, μετατρέποντας σταδιακά το Άριστον από ένα φούρνο σε… παράδεισο της τυρόπιτας! Εκεί θα βρεις κυριολεκτικά κάθε είδος ή παραλλαγή της αφού μιλάμε για περισσότερες από 120 επιλογές. Αλμυρές, γλυκές, με πράσο, με πιπεριά, με μυζήθρα, με ροκφόρ, με κολοκύθι, με μελιτζάνα, αλλά και πιο εξωτικά στρούντελ μήλο-καρύδι, μαυροκέρασο-αμύγδαλο, δαμάσκηνο- ρούμι-αμύγδαλο και πολλά-πολλά ακόμη!