Ένα ελληνικό χωριό από πέτρα. Αν σε άφηναν εκεί χωρίς να σου πουν πού βρίσκεσαι ίσως νόμιζες ότι προσγειώθηκες στα Ζαγοροχώρια Ιωαννίνων. Και όμως είσαι στις Σέρρες, σε ένα πανέμορφο χωριό που λέγεται Χιονοχώρι.
Σαν να έχει βγει από κάποιον πίνακα ζωγραφικής που απεικονίζει ένα ορεινό τοπίο, προσεγμένο μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Αποτελεί την απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη μικρά διαμάντια που μπορείς να τα ανακαλύψεις αν έχεις τη διάθεση. Το Χιονοχώρι είναι σίγουρα ένα από αυτά.
Το Χιονοχώρι Σερρών ή αλλιώς το πέτρινο χωριό αποτελεί στην πραγματικότητα ένα βλαχοχώρι που κάποτε γνώρισε άνθιση και είχε πολλούς κατοίκους. Πλέον είναι σαφώς πιο περιορισμένο και με μικρότερη δυναμική αλλά παραμένει εξίσου όμορφο και γραφικό. Εκεί στα 650 μέτρα περίπου υψόμετρο συναντάς ένα αληθινό διαμάντι της ελληνικής επαρχίας.
Τη διαφορά κάνουν τα πέτρινα σπίτια τα οποία βρίσκονται σε μια αρμονία, πράγμα που δεν συναντάς σε όλα τα χωριά των Σερρών. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι το αποκαλούν Ζαγοροχώρι των Σερρών.
Η ιστορία του χωριού ξεκινάει επίσημα κάπου στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Τότε ήταν που Βλάχοι κτηνοτρόφοι βρίσκονταν στο Μενοίκιο όρος έχοντάς το ως βοσκότοπο. Τότε αποφάσισαν σιγά σιγά να μετακομίζουν στο χωριό και να εγκαθίστανται εκεί έχοντας ήδη δημιουργήσει συγγενικές σχέσεις με τις ολιγάριθμες Βλάχικες οικογένειες που ήταν ήδη εγκατεστημένες σ’ αυτό.
Πλέον το έρημο χωριό ζωντανεύει μόνο το καλοκαίρι, καθώς οι κάτοικοί του έχουν πλέον μετακινηθεί σε πιο κεντρικά σημεία εντός και εκτός Σερρών. Ωστόσο, αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα έρημο χωριό χωρίς μόνιμους κατοίκους, είναι πραγματικό στολίδι. Περπατώντας στα καλντερίμια βλέπεις ένα πέτρινο σκηνικό που δένει τόσο αρμονικά με το φυσικό στοιχείο. Τα ψηλά παραδοσιακά σπίτια που μετρούν έναν και πλέον αιώνα ζωής μοιάζουν να κρέμονται από την πλαγιά. Σαν να ξεπήδησαν από τον πίνακα κάποιου κλασικού μεσαιωνικού ζωγράφου.
Αν βρεθείς στην περιοχή και επισκεφθείς το Χιονοχώρι, πρέπει οπωσδήποτε να δεις ένα σημαντικό αξιοθέατο. Ο λόγος για την βυζαντινή εκκλησία Άγιοι Ανάργυροι η οποία υψώνεται στο κέντρο του χωριού. Λένε πως είναι ο κρίκος που συνδέει το παρελθόν με το σήμερα και όχι άδικα.
Το πέτρινο χωριό με τα περίπου 60 σπίτια ζωντανεύει τους καλοκαιρινούς μήνες. Αλλά είναι ένα όνειρο. Από τα μπαλκόνια του σπιτιού μπορεί κανείς να θαυμάσει όλο το μέγεθος του νομού Σερρών, τη λίμνη Κερκίνη, το Παγγαίο Όρος μέχρι και την οροσειρά του Αγίου Όρους.
Κρύβε λόγια… Ώρα είναι τώρα να σκεφτούν να φέρουν λαθροσκατα του Ισλάμ , και εδώ…