Στα δίχτυα των φορολογικών ελεγκτών έπεσε ιδιοκτήτης μεγάλου ταξιδιωτικού πρακτορείου στη Μήλο, ο οποίος φέρεται να οργάνωνε μίνι κρουαζιέρες στα αξιοθέατα του νησιού χρεώνοντας 120 ευρώ το κεφάλι χωρίς να κόβει απόδειξη
Η επιχείρηση «Καταμαράν» εντάσσεται στο πλαίσιο των ελέγχων που έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες ενόψει του Πάσχα και λίγο καιρό πριν την έναρξη της θερινής περιόδου στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και η Μήλος.
Ως γνωστό στο νησί της Αφροδίτης, τα περισσότερα ταξιδιωτικά πρακτορεία ειδικεύονται και στις μίνι – κρουαζιέρες με καταμαράν χρεώνοντας ακριβά στους τουρίστες την πλωτή ξενάγηση στις θαλάσσιες ομορφιές του νησιού με συγκεκριμένο δρομολόγιο που ξεκινά από το λιμάνι του Αδάμαντα, προσεγγίζει το Κλέφτικο και καταλήγει στη Συκιά.
Μάλιστα στην σπηλιά της Συκιάς οι καπετάνιοι – ιδιοκτήτες των καταμαράν βγάζουν ψησταριές στην παραλία και ψήνουν παράνομα θαλασσινούς μεζέδες.
Το κόστος της εκδρομής ανέρχεται στο ποσό των 120 ευρώ ανά άτομο και περιλαμβάνει εκτός απο την ξενάγηση, το φαγητό και τα αναψυκτικά.
Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν γίνει πολλές καταγγελίες σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα με αποτέλεσμα οι οργανωτές των εκδρομών να καταλήξουν στα δικαστήρια της Σύρου. Εκεί προβάλλοντας δικαιολογίες δήθεν «ότι δεν ήξεραν ότι είναι παράνομο» κατάφερναν να μην καταδικαστούν και να συνεχίσουν αμέριμνοι το «έργο» τους.
Οι τουρίστες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις εκδρομές με τα καταμαράν συνήθως πληρώνουν επιτόπου πάνω στο σκάφος λίγη ώρα πριν αναχωρήσει ή στο ταξιδιωτικό γραφείο. Για απόδειξη ούτε λόγος να γίνεται εκτός κι αν πληρώσεις με πιστωτική κάρτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα των ελεγκτών στο συγκεκριμένο ταξιδιωτικό πρακτορείο πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης και διήρκησε πάνω από τρεις ώρες ενώ συνεχίστηκε και την Παρασκευή ωσότου δοθεί εντολή για το σφράγισμα του γραφείου μετά τα ευρήματα που εντόπισαν. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι ο ιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού γραφείου «φόρτωνε» επιβάτες από τα κρουαζιερόπλοια για να τους κάνει το γύρο του νησιού με τα σκάφη του, χρεώνοντας από 120 έως 150 ευρώ το κεφάλι χωρίς να κόβει απόδειξη για τις υπηρεσίες που πρόσφερε.
Επιχείρηση «Μπετόν Αρμέ»
Δύο εβδομάδες νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί άλλη επιχείρηση στη Μύκονο με την κωδική ονομασία «Μπετόν αρμέ», , η οποία αποκάλυψε την διακίνηση χωρίς παραστατικά τεράστιων όγκων με οικοδομικά υλικά (υδραυλικά, χωματουργικά, ηλεκτρολογικά) που οδήγησε στο σφράγισμα τεχνικών γραφείων και άλλων παρεμφερών επιχειρήσεων.
Τα οικοδομικά υλικά έρχονταν και απο άλλα νησιά με καράβια και καμιόνια, όπως για παράδειγμα από τη Λέρο. Από αυτούς τους ελέγχους διαπιστώνεται ότι έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο της εφορίας και των ελεγκτών, το κύκλωμα της οικοδομής, στη Μύκονο και τα γύρω νησιά που έχει ως αποτέλεσμα την έξαρση του φαινομένου της ανεξέλεγκτης δόμησης. Οι έλεγχοι φέτος ξεκίνησαν αρκετά πιο νωρίς σε σχέση με άλλες χρονιές προκειμένου να εντοπίσουν την μαύρη εργασία σε ξενοδοχεία και βίλες πριν ανοίξουν για να υποδεχθούν τους VIP πελάτες και ιδιοκτήτες.